Geri Dön
13 Temmuz 2023
−
A
+
Finansal anlamda hayat boyu sıkıntı çekmemek ve hayat standardınızı arttırmak için birikimler yapmaya ilk maaşınızla başlayabilirsiniz.
İlk maaş, çalışmaya yeni başlayanlar için oldukça değerlidir. İlk maaşınızdan itibaren kişisel bütçenizi iyi yönetmeli ve yatırımlarınızı doğru yerlere yapmalısınız. Finansal anlamda hayat boyu sıkıntı çekmemek ve hayat standardınızı arttırmak için birikimler yapmaya ilk maaşınızla başlayabilirsiniz.
İlk Maaşı Harcarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- İlk maaş alındığında yapılan en büyük hatalardan biri tüm maaşı harcamaya yönelmektir. Kişinin bizzat kendi kazandığı parayla harcama yapması çok keyifli olsa da bir noktada birikim yapmaya başlaması gerekir. İlk maaşınızı aldığınızda hepsini harcarsanız sonraki maaşlarınızda da birikim yapmakta zorlanabilirsiniz. Bu nedenle daha ilk aydan itibaren dengeyi tutturmaya ve tasarruf önlemleri almaya özen göstermelisiniz. Ayrıca ilk maaşınızı aldığınızda çevrenize karşı duyacağınız bazı sorumluluklarınız da olabilir. Örneğin, arkadaşlarınız veya aile bireyleriniz onlara küçük hediyeler almanızı ya da onları keyifli bir akşam yemeğine çıkartmanızı bekliyor olabilir. Maaşınızın bir kısmını çevrenizdekileri mutlu etmek için elbette kullanabilirsiniz, fakat bu harcamalarınızda aşırıya kaçmamalısınız.
İlk Maaştan Sonra Bütçe Yönetimi Nasıl Yapılır?
- İlk maaşınızla harcamalarınıza başlamadan önce mutlaka bir bütçe yönetimi yapmalı ve bütün harcamalarınızın hesabını tutmayı prensip edinmelisiniz. Kendi ihtiyaçlarınızı bizzat kendiniz karşılayacağınız bir döneme girerken harcamalarınız konusunda dikkatli davranmalısınız. Her ay gelir ve giderlerinizi bir yere not ederek bütçe çalışması yapabilirsiniz. Eğer geliriniz ile giderleriniz arasında iyi bir denge kurabilirseniz finansal anlamda çok daha rahat hissedersiniz.
- Bunun yanı sıra geçmiş dönemlerden devam eden borçlarınız varsa her ay ilk önce borçlarınızı ödemeli, sonrasında harcamalarınızı planlamaya başlamalısınız. Aynı şekilde kira ve fatura ödemelerinizi de tamamladıktan sonra diğer tüm harcamalarınızı planlamaya geçebilirsiniz. Bunları sonraya bırakmak ipin ucunun kaçtığı dönemlerde kiranızı, faturanızı ya da borçlarınızı ödeyemeyecek bir duruma gelmenize sebep olabilir. Bu nedenle ilk olarak sabit giderlerinizi halletmelisiniz. Ayrıca daha yolun başındayken mutlaka kendinize bir hedef koymalısınız. Bu noktada gerçekleştirmek istediğiniz hayallerinizi de gözden geçirebilirsiniz. Günlük harcamalarınız ve sabit giderleriniz dışında para biriktirerek ne yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Bir ev ya da bir araba sahibi olma hedefi, birikim ve bütçe yönetimi yapan kişinin çok daha iyi bir şekilde motive olmasına yardımcı olabilir.
Verimli Şekilde Birikim Nasıl Yapılır?
- Başarılı bir şekilde birikim yapmak için maaşınızın ne kadarını harcayabileceğinizi de bilmelisiniz. Örneğin; aylık gelirinizin en fazla %90’ını harcamalı ve geriye kalan %10’unu mutlaka biriktirmelisiniz. Ayrıca maaşınız yükseldikçe harcama oranını azaltmalı ve birikim oranını artırmalısınız. Bu sayede hedeflerinize çok daha kolay ulaşabilirsiniz.
- Kıyafet bütçesi kafa karışıklığı oluşturan harcama kalemleri arasında yer alır. Kıyafet bütçenizin yıllık gelirinizin %5’i ile %8’i arasında kalmasına dikkat etmelisiniz. Bununla birlikte en azından birkaç aylık giderinizi karşılayacak bir miktar parayı; ayrı bir hesapta acil durum fonu olarak nakit şekilde tutabilirsiniz. Böylece o hesaptaki parayı unutabilir ve acil durumlarda ihtiyaçlarınızı çok daha rahat bir şekilde finanse edebilirsiniz.
- Hayallerinizi gerçekleştirmek ve hedeflerinize ulaşmak istiyorsanız maaşınızla düzenli olarak birikim yapmalısınız. Eğer ilk kez birikim yapacaksanız Kuveyt Türk’ün müşterilerine sunduğu Birikimli Katılma Hesabı'nı tercih edebilirsiniz. Böylece bir araya gelen küçük birikimleriniz ile uzun vadeli yatırımlar yapabilirsiniz. Asgari 3 yıl ve azami 10 yıl vade ile açtırabileceğiniz bu hesabınıza 1 aylık ya da 3 aylık periyotlarda ödeme gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra kâr-zarar ortaklığı çerçevesinde getirilerin paylaşıldığı bir hesap türü olan Katılma Hesabı'nı da değerlendirebilirsiniz. Bu mevduat hesabında hesabınızın türüne göre belirlenen limitler içerisinde vadeniz bozulmadan para çekebilir ve vade tarihi geldiğinde kalan bakiyenin üzerinden kâr payınızı alabilirsiniz. Eğer birikimin ilk aylarında biriktirdiğiniz parayı çekmek durumunda kalma ihtimaliniz varsa bu hesap oldukça kullanışlı olabilir.
- Ayrıca birikim yaparken kur farkından etkilenmeden getiri sağlamak istiyorsanız, Dönüşüm Destekli TL Katılma Hesabı'nı ve Kur Korumalı TL Katılma Hesabı'nı tercih edebilirsiniz. Böylece paranız Türk Lirası'nda değerlenirken, kur farkından olumsuz etkilenme riskiniz olmayacaktır. Hesabınızı 3, 6 veya 12 aylık şekilde açıp, birikim yapmaya başlayabilirsiniz.
- Emeklilik döneminizde değerlendirebileceğiniz birikimleriniz için bireysel emeklilik sistemini de düşünebilirsiniz. Üstelik diğer birikimlerinizin yanında BES Otomatik Katılım sistemine dâhil olmanız geleceğinizi güvence altına almak konusunda oldukça faydalı olacaktır. Birikimlerinizi altın ile değerlendirmek de güvenilir yöntemlerden bir tanesidir. Bunun için Altına Altın Katılma Hesabı, Ziynet Altın Katılma Hesabı ya da Birikimli Altın Katılma Hesabı açtırabilirsiniz. Kuveyt Türk Mobil'i kullanarak dilediğiniz yatırım hesabını açabilir ve hesabınıza para aktardıktan sonra hisse alım/satım ya da fon alım/satım gibi işlemlerinizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.