Page 386 - Sanatın ve Sanatkarın İzinde
P. 386

YIL M AZ B Ü Y ÜK A ŞIK





                                                                         İpekten üretilen
                                                                         ürünler.










































       384                                                                                                       İpekten üretilen
                                                                                                                 ürünler.




                  Bu durumda ailenizin ipekçiliğe âşık olduğunu söyleyebiliriz…  Yılmaz Bey, ipekböcekçiliğinin tırtıldan ipeğe ulaşan yolculu-
                  Takdir sizin. Çevremizdekiler de Büyükaşık ailesi olarak soy isim-  ğunu anlatır mısınız?
                  lerimizle müsemma bir keyfiyette ipekçilik zanaatına âşık bir ya-  İpekçiliğin yumurtadan tırtıla, kozadan kelebeğe uzanan tabii bir
                  şam sürdürdüğümüze vurgu yapıyor. Usta-çırak usulüyle ahilik ve   süreci var. Hataylı ipek üreticisi hemşehrilerimiz, tırtıl yumurtala-
                                                                         rını kutular hâlinde köylülere, üreticilere veriyor. Bir kutuda sayı-
                  fütüvvet ahlâkı çerçevesinde ailemizde hemen herkes ipekçilikle
                                                                         ları otuz bine kadar ulaşabilen yumurta bulunuyor. Yumurtaların
                  hemhâl oluyor. Üzüldüğümüz husus, ipek ustalarının sayısının sü-
                                                                         içerisinden  çıkan  böceklerin  gıdası  dut  yaprağı.  İpek  böceği  dut
                  rekli azalıyor oluşu.
                                                                         yaprağıyla 45 gün boyunca besleniyor. Böceklerin bulunduğu oda-
                                                                         ların ısı derecesi oldukça önemli. Odanın 20 ila 25 derece arasında
                  Bu meyanda mesleğin yaşatılmasına yönelik neler yapıyorsunuz?  bir sıcaklıkta bulundurulması gerekiyor. Tırtıllar burada tabir ye-
                  Öncelikle ailemizle birlikte Hatay bölgesinde sayıları bir elin par-  rindeyse uykuya yatıyor. Tırtıllar, beş yaşına gelinceye kadar dört
                  makları adedince olan, sadece Türkiye’de değil dünyanın pek çok   uyku dönemini geride bırakmış oluyor. Tırtılın ağırlığının önemli
                  yerinde unutulmaya yüz tutmuş kadim bir mesleği azimle devam   bir bölümünü ipek hammaddesi oluşturuyor. Tırtıl, dut yaprakla-
                  ettirmeye çalışıyoruz.                                 rıyla beslenerek büyümesini sürdürürken bu kez kendini içerisine
                                                                         hapsedeceği kozasını örmeye başlıyor. Tırtıllar kozasını örmek için
                  Ailemizin öncülüğünde Hatay İpekböcekçiliğini Koruma ve Geliştir-
                                                                         iskele kuruyor. Tırtıl, beş günde tamamlayacağı kozasını örebilmek
                  me Derneği’ni kurduk. Kardeşim Ali Büyükaşık, hâlihazırda mezkûr
                                                                         için yüz binden fazla baş hareketi yaparak ağzından ipek sıvısı sal-
                  derneğin başkanlığını sürdürüyor. Derneğimizin yegâne amacını, el
                                                                         gılıyor. Bu esnada bir tırtıl, yaklaşık bin beş yüz metre uzunluğunda
                  dokuma yerli ipek zanaatının unutulmaması oluşturuyor.
                                                                         ipek lifi üretmiş oluyor. Ve bu şekilde tırtılın içinde bulunduğu ipek
                  İpekçilik zanaatının anahtar kelimelerinden biri; aşk! Bu noktada   kozası olgunlaşıyor. Yaklaşık 4-5 günde kozasını örüyor. Kozasının
                  babamın bir sözünü aktarmak isterim: “Bir işi ya severek yapacak-  içinde yaklaşık on gün kalıyor. Ve kısa bir süre içinde üreticileri ta-
                  sın ya da uğraşmayacaksın. En iyisini yapmaya çalışacaksın. İpekçi-  rafından  kozalar  toplanıyor.  Toplanan  kozaların  içinden  ipekleri
                  lik sevmeden, gönül vermeden yapılamaz.”               çekiliyor. Kozanın on günde çalışılması lazım.


                                             GELENEK SEL İPEK DOKU M A CILIĞI
   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391