Page 386 - Sanatın ve Sanatkarın İzinde
P. 386
YIL M AZ B Ü Y ÜK A ŞIK
İpekten üretilen
ürünler.
384 İpekten üretilen
ürünler.
Bu durumda ailenizin ipekçiliğe âşık olduğunu söyleyebiliriz… Yılmaz Bey, ipekböcekçiliğinin tırtıldan ipeğe ulaşan yolculu-
Takdir sizin. Çevremizdekiler de Büyükaşık ailesi olarak soy isim- ğunu anlatır mısınız?
lerimizle müsemma bir keyfiyette ipekçilik zanaatına âşık bir ya- İpekçiliğin yumurtadan tırtıla, kozadan kelebeğe uzanan tabii bir
şam sürdürdüğümüze vurgu yapıyor. Usta-çırak usulüyle ahilik ve süreci var. Hataylı ipek üreticisi hemşehrilerimiz, tırtıl yumurtala-
rını kutular hâlinde köylülere, üreticilere veriyor. Bir kutuda sayı-
fütüvvet ahlâkı çerçevesinde ailemizde hemen herkes ipekçilikle
ları otuz bine kadar ulaşabilen yumurta bulunuyor. Yumurtaların
hemhâl oluyor. Üzüldüğümüz husus, ipek ustalarının sayısının sü-
içerisinden çıkan böceklerin gıdası dut yaprağı. İpek böceği dut
rekli azalıyor oluşu.
yaprağıyla 45 gün boyunca besleniyor. Böceklerin bulunduğu oda-
ların ısı derecesi oldukça önemli. Odanın 20 ila 25 derece arasında
Bu meyanda mesleğin yaşatılmasına yönelik neler yapıyorsunuz? bir sıcaklıkta bulundurulması gerekiyor. Tırtıllar burada tabir ye-
Öncelikle ailemizle birlikte Hatay bölgesinde sayıları bir elin par- rindeyse uykuya yatıyor. Tırtıllar, beş yaşına gelinceye kadar dört
makları adedince olan, sadece Türkiye’de değil dünyanın pek çok uyku dönemini geride bırakmış oluyor. Tırtılın ağırlığının önemli
yerinde unutulmaya yüz tutmuş kadim bir mesleği azimle devam bir bölümünü ipek hammaddesi oluşturuyor. Tırtıl, dut yaprakla-
ettirmeye çalışıyoruz. rıyla beslenerek büyümesini sürdürürken bu kez kendini içerisine
hapsedeceği kozasını örmeye başlıyor. Tırtıllar kozasını örmek için
Ailemizin öncülüğünde Hatay İpekböcekçiliğini Koruma ve Geliştir-
iskele kuruyor. Tırtıl, beş günde tamamlayacağı kozasını örebilmek
me Derneği’ni kurduk. Kardeşim Ali Büyükaşık, hâlihazırda mezkûr
için yüz binden fazla baş hareketi yaparak ağzından ipek sıvısı sal-
derneğin başkanlığını sürdürüyor. Derneğimizin yegâne amacını, el
gılıyor. Bu esnada bir tırtıl, yaklaşık bin beş yüz metre uzunluğunda
dokuma yerli ipek zanaatının unutulmaması oluşturuyor.
ipek lifi üretmiş oluyor. Ve bu şekilde tırtılın içinde bulunduğu ipek
İpekçilik zanaatının anahtar kelimelerinden biri; aşk! Bu noktada kozası olgunlaşıyor. Yaklaşık 4-5 günde kozasını örüyor. Kozasının
babamın bir sözünü aktarmak isterim: “Bir işi ya severek yapacak- içinde yaklaşık on gün kalıyor. Ve kısa bir süre içinde üreticileri ta-
sın ya da uğraşmayacaksın. En iyisini yapmaya çalışacaksın. İpekçi- rafından kozalar toplanıyor. Toplanan kozaların içinden ipekleri
lik sevmeden, gönül vermeden yapılamaz.” çekiliyor. Kozanın on günde çalışılması lazım.
GELENEK SEL İPEK DOKU M A CILIĞI