Page 387 - Sanatın ve Sanatkarın İzinde
P. 387

SANATIN VE SANATKÂRIN İZİNDE















































                                                                                                        İpekten mamül
                                                                                                        peştemaller.

                                                                                                                                385





            Koza bahsettiğiniz gibi on günde çalışılmazsa ne oluyor?  Dükkânınızı da atölyeye çevirdiğinizi görüyoruz. Ziyaretçile-
            Koza çalışılmazsa tırtıl kelebek oluyor. Kozasından kelebek ola-  riniz tezgâhla ilgileniyor mu?
            rak çıkan tırtılın ömrü sadece üç gün… Bu süre zarfında kelebek   Dükkânımıza gelen ziyaretçilerimiz en çok dokuma tezgâhıyla ala-
            yumurtluyor ve ölüyor. Hemen herkesin işittiği “Kelebek ömrü”   kadar oluyor. Burada bizzat kendi ellerimde dokuduğum ve hemen
            deyimi buradan neş’et ediyor. Tırtılın yumurtaları bir sonraki   her birinde ipek böcekleriyle birlikte kendi emek ve göz nurumu ba-
            üretimler için muhafaza ediliyor. Bundan sonra ipekler haddeden   rındıran hamam peştamallarını, saf ipek fularları, ipek şal eşarpları,
            geçirilip pişiriliyor, boyanıyor, dokuma tezgâhlarında dokunuyor.   başörtülerini yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisine arz ediyorum.
            Yaklaşık otuz-kırk kadar kozanın ya da istenilen kalınlığa uygun
            miktarda kozanın üzerinde çalışılarak ipek elde ediliyor. Böylelik-  Oldukça hassas bir maddesi olan ipek kumaşını kolayca doku-
            le el çıkrıklarında ipeğin çilesi elde edilmiş oluyor. Bundan sonra   mak herkesin harcı mı?
            makara, çözgü ve el tezgâhlarında hazırlanarak farklı ham ipek   Ustalık kazanmış herkesin harcı. İpek kumaşları dokumak özenli
            kumaşlar dokunuyor.                                     bir uğraş istiyor. Çünkü ipek çok hassas bir madde. Burada dikkat
                                                                    edilmesi gereken hususlar var tabii ki. El tezgâhlarında ipekler do-
            Tezgâhlarınız hangi özelliklere sahip? Günde ne kadar ipek   kunurken koza ipek iplikleri elle çekildiği için ince oluyor, kalın olu-
            kumaş dokuyorsunuz?                                     yor, kırçıllı oluyor, bunlara dikkat edip kumaşın düzgün bir şekilde
            Hatay’da tezgâhlar 100-150 yıllık el tezgâhları. Mekik elle atılıyor. Bu-  dokunması lazım. Kumaşlar tezgâhtan çıktıktan sonra odun külüyle,
            nunla birlikte Bursa üretimi adına “kara tezgâh” denilen üretim maki-  defne sabunuyla yıkanarak hamlığı alınıyor. Bu aşamada eninden
            neleri de var. Kara tezgâhlar, el tezgâhlarına oranla daha fazla miktarda   ve boyundan 3-4 santimetre kadar çeken ipek kumaşlar satışa hazır
            ürün çıkarıyor. El tezgâhında günde üç-dört metre ipek kumaş doku-  hâle getiriliyor. Arz ettiğim gibi dokunan ham kumaşlar önce yıkanı-
            nurken kara tezgâhta bu miktar 10-12 metreyi buluyor.   yor, sonra apreleniyor ve böylelikle satışa hazır hâle getiriliyor.

                                                                    Çok teşekkür ediyorum Yılmaz Bey…






                                       GELENEK SEL İPEK DOKU M A CILIĞI
   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392