Hisse Senedi Nedir? Nasıl Alınır?

Hisse Senedi Nedir? Nasıl Alınır?

Geri Dön
19 Eylül 2024 3 dk.
A +

Hisse senetleriyle yatırım dünyasında yerinizi almak ve kazançlı fırsatları keşfetmek için blog yazımıza göz atın, hisse alım-satım sürecini öğrenin.

Hisse senedi diğer adıyla pay senedi, bir şirketin sermaye ortaklarının sahip olduğu, paylarının veya ortaklıklarının belgesidir. Bu kıymetli evraklar, sermayenin eşit parçalara bölünmüş her bir payını temsil eder.

Hisse senedi çıkarma hakkı kanunlara tabidir. Her kurum veya kuruluşun hisse senedi çıkarma hakkı yoktur. Bazı finans kuruluşları, T.C. Merkez Bankası, sigorta şirketleri, anonim şirketler, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ve özel kanunla kurulmuş kurumlar bu hakka sahiptirler. Bu şirketlerin hisse senedi ihracı (halka arz) yapması için Sermaye Piyasası Kurulu'na başvuru yapmaları ve izin almaları gerekir.

Hisse senetleri, yalnızca halka arz olan şirkete fayda sağlamaz. Yatırımcılar açısından da oldukça önemlidir. Birikimlerinizin değerlendirilmesi için hisse senedi, yatırımcılarına farklı fırsatlar sunar. Bu sırada halka arz olan şirket de yeni bir fon kaynağı sağlamış olur. Karşılıklı fayda sağlanır.
Hisse senedi farklı yatırım araçları ile karıştırılmamalıdır, sabit bir getiri sunmaz. Yatırımcısına getir sağlamak için pek çok parametreden etkilenir. Şirketlerin bilançoları, sektörel değişiklikler, yönetim kararları gibi pek çok konuyla yakından ilgilidir. Bu nedenle hisse senedi almak isterseniz yatırım yapmayı düşündüğünüz şirketi detaylı değerlendirmeniz gerekir. Kazançlı bir hisse senedi için yatırım yapılan şirketin büyümesi ve karını artırması önemlidir.

Pay Senedi Ne Demektir?

Pay senedi, hisse senedi ile aynı anlamdadır. Borsa üzerinden pay senedi almak veya satmak, hisse senedi alım satımı ile eşdeğerdir. 

Hisse Senedi Nasıl Alınır?

Yatırımınızı hisse senedi işlemlerinde değerlendirmek isterseniz öncelikle bir finans kuruluşunda yatırım hesabı açmanız gerekir. Yatırım hesabınızı açıp aktif ettikten sonra alım satıma başlayabilirsiniz. Dijitaller kanallar üzerinden yatırım hesabı açma ve alım satım işlemleri rahatlıkla gerçekleştirilebilir.

Eğer hemen şimdi yatırımlarınızı değerlendirmek isterseniz ve Kuveyt Türk’te yatırım hesabınız varsa, Kuveyt Türk Mobil veya TradePlus uygulamasını kolayca indirip hisse senedi işlemlerine başlayabilirsiniz. 

Halihazırda Kuveyt Türk müşterisi değilseniz, bankamızın web sayfalarında bulunan ‘Kuveyt Türk’lü Ol’ butonuna tıklayarak hızlıca müşterimiz olabilir ve işlemlerinize başlayabilirsiniz. 
Bankamız sadece Katılım Endeksinde bulunan hisse senetlerinin alım satımına aracılık etmektedir. Yeni halka arzlarda ise ilgili firma Katılım Endeksi kriterlerini karşılıyor ise halka arz süreçlerine aracılık edebilmekteyiz.

Öne Çıkan Yazılar

qr kod Yatırım ve Finans QR Kodla Yapabileceğiniz Bankacılık İşlemleri
Cep telefonunuz üzerinden birçok bankacılık işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bunları öğrenmek için içeriğimize göz atın.
Yatırım ve Finans 19 Eylül 2024 5 dk.
senet Yatırım ve Finans Senet Nasıl Doldurulur? Senet Düzenleme Örnekleri
Senetin ne olduğu, nasıl doldurulması gerektiği gibi soruların cevabını merak ediyorsanız detaylara göz atabilirsiniz.
Yatırım ve Finans 19 Temmuz 2024 5 dk.
. Yatırım ve Finans Kurumsal ve Ticari Müşteriler İçin Dijital Çözümler
Finans kuruluşların müşterilerine sunduğu dijital çözümler pek çok işlemin kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesine imkan tanır.
Yatırım ve Finans 03 Mayıs 2024 4 dk.