Kira Sözleşmesi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kira Sözleşmesi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Geri Dön
01 Temmuz 2024 5 dk.
A +

Kira sözleşmesinin usulüne uygun ve doğru şekilde düzenlenmesi, hem kiracıyı hem de ev sahibini ileride karşılaşılabilecek olası problemlerden korur. Kira sözleşmesi, ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmanın, beklentilerin ve sorumlulukların net olarak belirlendiği bir belge niteliğindedir. Başka bir deyişle, sözleşmenin her iki tarafının da hukuksal açıdan beyanlarını barındırır. Peki, ev sahibi de olsanız kiracı da, ev kiralama sürecinde hakim olmanız gereken detaylar nelerdir? Kira sözleşmesine imza atmadan önce hangi unsurlara dikkat etmelisiniz? Gelin, göz önünde bulundurmanız gereken maddeleri beraberce sıralayalım. 

Sözleşmedeki Tüm Belge ve Bilgileri Kontrol Edin

Modern yaşam dinamiklerinin barındırdığı hızlı tempo, sizi sözleşmeye imza atmak konusunda aceleci davranmaya itebilir. Ancak kira sözleşmesini imzalamadan önce sözleşmede yer alan tüm bilgi ve belgeleri detaylı olarak incelemeli ve her birinin doğruluğundan emin olmalısınız. Sözleşmede yazan isimlerin, adreslerin ya da kişisel bilgilerin yanlış olması, uzun vadede ve resmi başvurular yapmanız halinde size sorun çıkarabilir.
Kira sözleşmelerinin içeriğinde; sözleşmenin genel ve özel koşulları, kiracının teslim aldığı demirbaşlar ve eşyalar hakkında bilgiler bulunur. Hazırlanan sözleşmenin usule uygun olduğundan emin olmak adına, hazır kira sözleşmeleriyle elinizdeki örneği karşılaştırabilirsiniz. Öte yandan, kiralanan mülkün adresinin ve türünün de sözleşmede yer aldığından emin olmalısınız. Eğer kiracı olan tarafsanız sözleşmenin diğer tarafının mülk sahibi olduğunu teyit etmelisiniz. Dilerseniz sözleşmeye her iki tarafın kimlik fotokopilerinin eklenmesini de talep edebilirsiniz. 

Sözleşme Koşulları Konusunda Uzlaştığınızdan Emin Olun

Kiralanan mülkün aylık ve yıllık kira bedeli, hem yazıyla hem de rakamla ifade edilerek sözleşmede belirtilmelidir. Kira bedelinin yanı sıra sözleşmede kira bedelinin ödeme periyotlarının, kira artış oranının, depozito tutarının ve iade koşullarının da yer aldığından emin olmalısınız. Kira ödemelerinin finans kuruluşları ya da PTT aracılığıyla yapılması gerektiğini unutmayın. Bu koşullarda mülk sahibinin hesap numarası da mutlaka kira sözleşmesinde yer alan bilgiler arasında olmalı.
Karşılıklı olarak kira sözleşmesine imza atmadan önce, karşı tarafla bazı özel koşullar konusunda uzlaşmalı ve uzlaştığınız hususları sözleşmeye aktarmalısınız. Örneğin, kiracının evde tadilat yaptırma hakkı, aidat tutarının ne kadar olduğu, fatura ödemelerinden hangi tarafın sorumlu olacağı, kira tutarının hangi süre zarfında ödenmesi gerektiği gibi konularda fikir birliğine varmalı ve tüm bunlara sözleşmede yer vermelisiniz. Böylelikle iki taraf açısından da kötü sürprizlerin yaşanmasının önüne geçebilirsiniz.

Depozito ve Aidat Tutarlarını Belirleyin

Depozito tutarı konusunda anlaşma yaparken, mülkün içerisinde bulunan tüm demirbaşların tespitinin yapılması büyük önem taşır. Mülkün kiralanması öncesinde demirbaşlar ve eşyaları mümkünse fotoğraflarla belgeleyerek tutanak altına alabilirsiniz. Depozito tutarı, kiracının üç aylık kira bedeli toplamından daha fazla olamaz. Sözleşme öncesinde depozito tutarını karşı tarafla anlaşarak belirlemeli ve depozito iade koşullarını sözleşmeye yansıtmalısınız.
Kira sözleşmesinde karşı tarafla anlaşmanız gereken bir diğer husus ise aidatlar ve sair giderlerdir. DASK, yani Zorunlu Deprem Sigortası, mülk sahibinin sorumluluğundadır. Aidat tutarının nasıl ödeneceği ve aidat borcunun oluşması halinde borçların kimin sorumluluğunda olacağı konusunda ise mülk sahibi ve kiracı arasında anlaşmaya varılmalıdır. 

Kira Geçerlilik Süresini Kontrol Edin

Kira sözleşmelerinde mutlaka yer alması gereken bir diğer bilgi ise sözleşmelerin geçerlilik süresidir. Sözleşmeye imza atmadan önce karşı tarafla anlaştığınız geçerlilik süresinin doğru şekilde sözleşmede yer aldığından emin olmalısınız. Sözleşmenin geçerlilik süresi bittiğinde, eğer kiracı ödemelerini aksatmadan gerçekleştirmişse ve her iki taraf da sözleşmenin devamlılığı konusunda hemfikirse kira sözleşmesi otomatik olarak uzar. Bir tarafın sözleşmeyi geçerlilik süresi bitmeden önce feshetmek istemesi halinde ise ödenecek cezai şartın da önceden kararlaştırılması ve sözleşmede yer alması gerekir.
Kira sözleşmesini doğrudan karşı tarafla birlikte imzalayabileceğiniz gibi, bir noter huzurunda da yapabilirsiniz. Bu sayede sahte sözleşme risklerinin önüne geçebilirsiniz. Her iki koşulda da hem sizin hem de karşı tarafın ıslak imzalarının sözleşmede yer alması gerektiğini unutmayın. Sözleşmenin bir kopyasını mutlaka alın ve sözleşme sona erene kadar saklayın. Sözü geçen tüm unsurları göz önünde bulundurarak her iki tarafın da haklarını koruyan bir kira sözleşmesine imza atabilir ve olası problemlerle karşılaşma riskinizi azaltabilirsiniz.

Öne Çıkan Yazılar

qr kod Yatırım ve Finans QR Kodla Yapabileceğiniz Bankacılık İşlemleri
Cep telefonunuz üzerinden birçok bankacılık işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bunları öğrenmek için içeriğimize göz atın.
Yatırım ve Finans 19 Eylül 2024 5 dk.
senet Yatırım ve Finans Senet Nasıl Doldurulur? Senet Düzenleme Örnekleri
Senetin ne olduğu, nasıl doldurulması gerektiği gibi soruların cevabını merak ediyorsanız detaylara göz atabilirsiniz.
Yatırım ve Finans 19 Temmuz 2024 5 dk.
. Yatırım ve Finans Kurumsal ve Ticari Müşteriler İçin Dijital Çözümler
Finans kuruluşların müşterilerine sunduğu dijital çözümler pek çok işlemin kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesine imkan tanır.
Yatırım ve Finans 03 Mayıs 2024 4 dk.