Kiralık Kasa Kullanımı

Kiralık Kasa Kullanımı

Geri Dön
04 Ekim 2024 6 dk.
A +

Değerli eşyalarınız için finans kuruluşları demir kapılar ardında yüksek güvenlik önlemleriyle kiralık kasa hizmeti sunar.

Finans kuruluşları, maddi ve manevi değeri yüksek olan kıymetlerin korunması için müşterilerine kiralık kasa hizmeti sunar. Hırsızlık, kayıp, çalıntı durumlarına karşı güvenlik amacıyla değer verdiğiniz eşyaları kiralık kasa ile saklamayı tercih edebilirsiniz. Bankacılık sektöründe uzun süredir verilen kiralık kasa hizmetine dair tüm merak ettiklerinizi içerikte bulabilirsiniz.

Kiralık Kasa Nedir?

Finans kuruluşlarının demir kapılar ardında güvenli bir alanda sunduğu kasa kiralama hizmeti güvenlik çözümlerinden biridir. Kiralık kasa modelleri küçük, orta, büyük boy olarak kiralama hizmetine açılır. Finans kuruluşlarının şubesinde saklanan kasalar; doğal afetler, yangın, hırsızlık gibi saklanan eşyaya zarar verebilecek durumlara karşı güvenliklidir. Kasaların konulduğu alanlar demir kapılar, kilitler, kameralar, alarmlarla daha güvenli hale getirilir. 

Gerçek ve tüzel kişilerin kıymetli evrak, para, altın, gümüş, takı, dosya, manevi değeri olan eşyaları saklaması için kullanılır. Kiralık kasa içerisine diğer müşterilerin kasalarında olan eşyalara zarar vermeyecek tüm nesneler konulabilir. Kasada saklanan eşyanın bildirilmesi zorunluluğu bulunmadığından gizlilik imkânı da vardır.

Kiralık kasa tasarımları yüksek güvenlik önlemlerine sahiptir. İki anahtar deliği bulunan kasaların bir anahtarı sizde, bir anahtarı finans kuruluşunun şubesinde bulunur. Anahtar kasanız hangi şubede ise oradaki görevli tarafından saklanır. Bu nedenle kasa ziyareti yapmak istiyorsanız görevlinin size eşlik etmesi, özel şifrelerle emniyete alınan kasa odasına sizi götürmesi gerekir.

Kiralık Kasa Hangi Amaçlarla Kullanılır?

Kiralık kasa maddi ve manevi anlamda değeri olan eşyaların güvenli bir şekilde saklanması için kullanılır. Aileden kalma yadigarlar, özel konuşma çıktıları, şirketin gizli evrakları, altın ve para gibi birçok farklı eşyanın güvende olması için kasa kiralama hizmeti verilir. Evde ya da işyerinde saklamanın riskli olduğunu düşündüğünüz tüm kıymetli malları güvende tutmak için kullanabilirsiniz. Tahvil, senet, ziynet eşyası gibi birçok değerin yanı sıra özel eşyalarınızı da saklayabilirsiniz.

Kasa kiralayan insanlar gelecekte çevresindeki insanlara özel eşya, bilgi bırakma niyetine de sahip olabilir. Örneğin yurt dışına taşınmadan önce özel eşyalarınızı bırakarak kasayı bir başkası ile resmi olarak paylaşabilirsiniz. Ölümünüzden sonra açılması için ailenize bırakacağınız hatıra ve değerli eşyaları kiralık kasada saklayabilirsiniz.

Nasıl Kiralık Kasa Sahibi Olunur?

Finans kuruluşlarından kasa kiralamak istiyorsanız 3 aylık, 6 aylık, 1 yıllık ücreti ve depozitoyu ödeyerek gerekli evrakları teslim etmeniz yeterlidir. Genellikle kuruluşlar iki adet vesikalık, kimlik gibi farklı belgeler talep eder. Sizden istenen evrakları teslim ettiğiniz zaman adınıza açılmış bir hesap yoksa önce hesap açılır. Ardından kiralık kasa sözleşmesi yapılarak size anahtar teslim edilir. Anahtar tesliminden sonra görevli eşliğinde kasa odasına giderek size verilen numaraya ait kasayı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Kiralık kasa sözleşmesi yapmak istediğiniz şubeye giderek talebinizi ilettikten sonra hızlı bir şekilde işlemleri tamamlayabilirsiniz. Kasa kiralama süresine göre sizden depozito talep edilir. Kasanın kirasını düzenli olarak öder ve süre bitiminde kapatırsanız depozito iade edilir. Ücret sizden tahsil edilemezse depozitodan kesilir. Kredi kartından ödeme talimatı vererek kiralık kasa ücretini düzenli şekilde ödeyebilirsiniz. Kasa kiralama sözleşme süresini uzatmak isterseniz belirlenen sürenin sonuna doğru şubeye giderek bildirmeniz yeterlidir.

İki Kişi Kiralık Kasa Sahibi Olabilir mi?

Finans kuruluşları hizmet kalitesini artırmak için kiralık kasa hizmetini ortaklaşa olarak da verebilir. İki kişinin aynı kasayı kullanması ve anahtara sahip olması mümkündür. Fakat en başında işlemin her iki kişi adına yapılması gerekir. Ortak hesap açıldıktan sonra taleplerinize göre sözleşme hazırlanır. Sözleşmeye kişilerin sadece birlikte kasayı açması ya da yalnız da ziyaret edebilmesi gibi maddeler eklenebilir. Sözleşmede yer alan ziyaret, ödeme, kapama maddelerine göre kuruluşta işlem yapılır.

Kiralık Kasa Şartları Nelerdir?

Finans kuruluşlarında kiralık kasa işlemleri tamamlandığı andan itibaren eşyalar saklanabilir. Kiralık kasa kullanım şartları ise şunlardır:

  • Yanıcı, patlayıcı, bozulabilen maddeler saklanamaz.
  • Tabanca ve benzeri ateşli silahlar kasaya konulamaz.
  • Kiralık kasanın devredilmesi, başkasına kiralanması suçtur.
  • Kasa devri, resmi olarak kapatılma işlemi ardından tekrar açılarak yapılır.
  • Kiralık kasaya mirasçı ve ortaklar dışında kimsenin erişim hakkı yoktur.

Kiralık Kasa Nasıl Kapatılır?

Finans kuruluşunda kasa kiralanırken belirli sürelerde sözleşme yapılır. 3 aydan başlayan ve daha uzun sürebilen kiralama işlemleri sonunda sözleşme yenilenmezse kasa otomatik olarak kapanır. Kasa hakkında sahibi bir işlem yapmadıysa, sözleşme süresi bittiyse, ödemeler yapılmıyorsa işlem yapılır. Kasanın içindekilerin kayıt altına alınarak çıkarılması için noter çağrılır ve eşyalar kasadan çıkarılır.

Kiralık kasayı kendi isteğiniz ile kapatmak istiyorsanız kuruluşa talepte bulunabilirsiniz. Kasa anahtarını finans kuruluşuna teslim ettikten sonra fesih bildirimi imzalamanız gerekir. Ardından kasadaki eşyalarınızı işlem sonunda teslim alabilir ve adınıza kayıtlı kasayı kapatabilirsiniz. Ödemelerinizde gecikme olmadıysa depozito ücretini de geri alırsınız.

Değerli eşyalarınızı saklamak amacıyla kasa kiralama hizmeti arıyorsanız Kuveyt Türk ile 3 ve 6 aylık ya da 1 yıllık kiralama seçenekleriyle şubelerden anında hizmet alabilirsiniz.
 

Öne Çıkan Yazılar

qr kod Yatırım ve Finans QR Kodla Yapabileceğiniz Bankacılık İşlemleri
Cep telefonunuz üzerinden birçok bankacılık işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bunları öğrenmek için içeriğimize göz atın.
Yatırım ve Finans 19 Eylül 2024 5 dk.
senet Yatırım ve Finans Senet Nasıl Doldurulur? Senet Düzenleme Örnekleri
Senetin ne olduğu, nasıl doldurulması gerektiği gibi soruların cevabını merak ediyorsanız detaylara göz atabilirsiniz.
Yatırım ve Finans 19 Temmuz 2024 5 dk.
. Yatırım ve Finans Kurumsal ve Ticari Müşteriler İçin Dijital Çözümler
Finans kuruluşların müşterilerine sunduğu dijital çözümler pek çok işlemin kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesine imkan tanır.
Yatırım ve Finans 03 Mayıs 2024 4 dk.