Özellikle kartla işlem yapılması durumunda karşılaşılan provizyon tanımı, ödeme işlemlerinizin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda kritik bir rol oynar.
Teknolojinin gelişmesi ve finans kuruluşlarının hızlı sistemlere adapte olması, yeni terimlerin de günlük hayata girmesine neden olmaktadır. Sıkça karşılaşılan finans terimleri arasında, “provizyon” ve “bekleyen provizyon” ifadeleri de bulunur. Bu tanımların ne anlama geldiğini merak ediyorsanız ve provizyon sistemini öğrenmek istiyorsanız, bu yazının devamını inceleyebilirsiniz.
Provizyon Nedir?
Ağırlıklı olarak kart kullanımlarında karşılaşılan provizyon kelimesi, esasen bir finans kuruluşu hesabının ya da bir çekin maddi karşılığını ifade etmek için kullanılır. Provizyon ifadesi aynı zamanda finans kuruluşlarının müşteri taleplerini ve işlemlerini tamamen yerine getirmeden önce gerçekleştirdiği ön onay işlemini de tanımlar ve bu yüzden de kart kullanımlarında sıklıkla karşılaşılan terimler arasında yer alır.
Provizyon, finans kuruluşları tarafından uygulanan bir ön denetleme sistemidir ve her türlü ticaret ve ödeme işleminin güvenli bir şekilde tamamlanabilmesine yardımcı olur.
Bekleyen Provizyon Nedir?
Bekleyen provizyon, ödeme işlemiyle ilgili gerekli onayın henüz çıkmadığı ve finans kuruluşunun onay vermek amacıyla gerekli araştırmalara devam ettiği anlamına gelir. Kart kullanıcısını, satıcıyı ve finans kuruluşunu güvende tutan provizyon sistemi; nakit hesaplarının yasa dışı yöntemlerle boşaltılmasını ya da boş hesaplarla ticari işlem yapılırsa satıcıların mağdur edilmesini engelleme amacı taşır. Bu sayede finans dünyasını güvenli bir hâle getiren provizyon sistemi, gelişmiş teknolojik altyapılar ile hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Harcamalarda Provizyonların Görünmemesi Ne Anlama Gelir?
Yapılan harcamalar, finans kuruluşlarının sistemlerinde, mobil uygulamalarda ve internet sitesinde provizyon ya da bekleyen provizyon olarak görünür. Kimi zaman ödemeyi yapan ve alan kuruluşların sistemleri arasındaki farklardan dolayı yapılan işlem provizyonlar arasında bir süre görünmez. Bu süreçte ödeme yapılan miktar, ödeme yapılan hesaptan eksilmeyebilir. Bu tarz sistemsel sorunlar, yaklaşık 15 - 30 dakika içinde otomatik olarak çözülür ve ödeme yapan taraf herhangi bir işlem yapmasa da gerekli miktar hesaptan düşürülür ve provizyon da son işlemlerde görünür hâle gelir.
Özellikle yurt dışı satışlarında ya da taraflardan birinin yurt dışındaki finans ve ödeme kuruluşlarıyla çalıştığı yurt içi ödemelerde, işlemler kimi zaman sisteme düşmeyebilir. Ödeme talimatı verildiği hâlde provizyonun görünmemesi, çözülmesi gereken bir problemdir. Bu durumda hesaptan para eksilmemiş olsa dahi aynı işlemin talimatını ikinci kez vermeden önce finans kuruluşlarıyla irtibata geçilmesinde yarar vardır. Aksi durumda her iki talimat da aktif olarak değerlendirilebilir ve aynı ödeme iki kez gerçekleştirilebilir.
Ödeme Sistemlerinde Neden Provizyon Uygulanır?
Ödeme sistemlerinde provizyon uygulamasına başvurulmasının temel amacı, güvenliği sağlamaktır. Ödeme işlemlerinde yer alan tüm tarafları güvende tutan provizyon sistemi, bu sayede kart kullanımı ya da mobil ödeme yöntemleri esnasında tarafların mağdur olmasının önüne geçer.
Provizyon, ödeme yapmak isteyen tarafın hesabında ödemeyi karşılayacak miktar bulunup bulunmadığını ya da yine ödeme yapan kişinin kartında yeterli limit olup olmadığını kontrol eder. Ödeme işlemlerinin herhangi bir kontrol mekanizması uygulanmadan onaylanması durumunda, yeterli nakit paraya ya da kart limitine sahip olmayan kişiler, güvenlik açığından yararlanarak finans kuruluşlarını ve satıcıları mağdur edebilir. Bu tarz sorunlar yaşanmaması için son derece hayati bir rol üstlenen provizyon sistemi, hesap sahiplerinin mağdur olmasının da önüne geçer.
Bekleyen provizyonlar, gerekli durumlarda iptal edilebilir. Bekleyen provizyonun iptal edilmesi için hesap sahibinin finans kuruluşuyla iletişim kurması ve iptal sebebini belirtmesi gerekir. Provizyon iptali, art niyetli kişiler tarafından bir dolandırıcılık yöntemi olarak kullanılabilir. Bu yüzden finans kuruluşuna iptal için geçerli bir sebep belirtilmesi son derece önemlidir.