POS cihazı yerine dijital ortamda kullanılan Sanal POS sistemi hakkında tüm detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.
Kredi ve hesap kartları ile internet üzerinden güvenli ve anında ödeme alınması amacıyla geliştirilen Sanal POS yazılımını kullanmak isteyenlerin aklında bazı soru işaretleri olabilir. POS cihazı yerine dijital ortamda kullanılan Sanal POS sistemi hakkında tüm merak ettikleriniz için detaylara göz atabilirsiniz.
Sanal Pos Nedir, Ne İşe Yarar?
Sanal POS, Point of Sale / Ödeme Noktası yani fiziki POS cihazlarının yerine internet üzerinden kullanılabilir olan sistemin adıdır. Market, mağaza, işyeri gibi farklı alanlarda kart ile ödeme almak amacıyla kullanılan fiziki POS cihazları ile aynı mantıkta çalışır. Fiziki olarak karta temas etmeden sadece doğru bilgiler girilip doğrulama adımlarıyla ödeme işlemin yapılabilmesini sağlar.
Sanal POS (VPOS – Virtual POS) bir yazılım türüdür. Ödeme alma yapısı sadece internet ve cihazlardan erişilebilir durumdadır. Sanal POS kullanmak isteyenlerin tıpkı POS cihazında olduğu gibi finans kuruluşları ile anlaşma yapması gerekir. POS cihazı anlaşma sonunda fiziki olarak gönderilmez, yazılımı erişime açılır ve internet adresine entegre edilir.
Sanal POS tahsilatı yapabilmek için bazı bilgilere ihtiyaç duyulur. Kart ile temas halinde çip üzerinden çekilen bilgiler bu sefer bir form üzerinden doldurulmalıdır. E-ticaret satışı yapan siteden alışveriş yapmak isteyen kullanıcı ödeme adımına geçmeden önce kart numarası, adı ve soyadı, kart son kullanma tarihi ve CVC bilgilerinin yer aldığı bir form doldurur.
Sanal POS cihazları 7 gün 24 saat tahsilat imkânı sunduğu için birçok kullanıcı tarafından tercih edilir. Tüm işlemler internet üzerinden yazılımlar kullanılarak otomatik gerçekleşir. Bu nedenle mesai saatine ya da çalışanlara bağlı değildir.
Sanal POS kullanmanın avantajlarından biri olarak da görülen işlevlerinden biri raporlama ve takip kolaylığı sunmasıdır. Kullanıcı firmalar diğer bir adı ile Üye İş yerleri sipariş, işlem inceleme, satış istatistikleri gibi kayıtları kolaylıkla takip edebilir.
Sanal POS'u Kimler Kullanabilir?
Sanal POS cihazları internet üzerinden satış yapan şirketler tarafından “sanal mağaza ödeme sistemi” olarak kullanılabilir. Sadece büyük şirketler değil, uygun koşullarda sanal mağaza sistemine sahip küçük işletmeler de başvuru yapabilir. Satışlarını ve ödemeleri dijital dünyaya taşımak isteyenler için uygundur. Kullanım alanı internet satışının yapıldığı her site olan Sanal POS’u alabilmek için sadece web sitesinden satış yapılması ise yeterli değildir. Ürün/hizmet satışı yapılan her web sitesi için Sanal POS kurulumu yapılamamaktadır, güvenli alışveriş yapılabilmesi için gerekli şartlar sağlanmalıdır.
Site güvenliğinin SSL sertifikası ile desteklenmesi, sorunsuz çalışması, telif hakkı gibi farklı hukuki sorunlar ile karşılaşmaması, ürün bilgi ve teslimat detaylarının açık ve doğru olması gibi noktalara da dikkat edilir. Ayrıca şirket bilgilerinin sitede yer alması, iletişim kanallarının açık olması ve kanunlara uygunluk konusu da Sanal POS başvurusu sırasında incelemeye alınır. Daha önce herhangi bir nedenle POS’unu uygun olmayan şekilde kullanan işyerlerine POS verilememektedir.
Sanal POS kullanmak isteyenlerin finans kuruluşları tarafından belirlenen kriterleri sağlaması ve uygun olması gerekir. Sanal POS başvurusu yaparken Şirket Ticari Sicil Gazetesi ve vergi levhası fotokopisi, imza sirküleri gibi farklı belgeler istenir. Kuveyt Türk Sanal POS başvurusu yapmak isteyenler için hazırlanması gereken belgeleri ve hizmet hakkında detaylı bilgiyi internet sitesinde yayınlar.
Sanal POS Nasıl Kullanılır?
Sanal POS dijital dünyada kuruluşlar arası veri transferi ile çalışan bir sistemdir. Arka planda karmaşık ve güvenliği yüksek olarak çalışan yazılımı kullanmak ise oldukça basittir. Alışveriş yaptıktan sonra ödeme için kart bilgilerini giren kullanıcının birkaç dakikalık işlemi sonrası sistem otomatik çalışır.
Alışverişi yapan kart sahibi Ödeme Bilgi Formu doldurup sisteme gönderir. Form anında bağlı olunan finans kuruluşunun sistemine düşer. Burada bilgilerin doğruluğu otomatik sistemler tarafından kontrol edilir ve doğru ise e-ticaret sitesinde ödeme işleminin yapılmasına izin verilir. İzin işlemi provizyon olarak adlandırılır.
Bilgilerde hata varsa ya da ödeme işlemi için sorun oluşturan bir durum oluşursa provizyon verilmez. Bu bilgi de anında e-ticaret sitesine aktarılır ve ödeme gerçekleşmez. Sanal POS veri güvenliğini korumak için tüm bu işlemlerin en güvenli şekilde yapılabilmesini sağlayan SSL şifreleme tekniği ile çalışır. Provizyonu alınan işlemlerin alışveriş tutarı hesap ve kredi limitinden düşerek e-ticaret sitesinin hesabına aktarılır.
Sanal ödeme yöntemleri hakkında daha fazla fikir sahibi olmak istiyorsanız, seçeneklerinizi öğrenmek için Kuveyt Türk hizmetlerini inceleyebilirsiniz. Sanal POS ve CebimPOS ile ödemeleri almak her zaman güvenli ve hızlıdır.