Faizsiz yatırım araçlarından sukuk yatırımının mantığı nedir, vergilendirmesi nasıldır, getirisi nasıl hesaplanır, nelere dikkat etmek gerekir?
Sukuk (Kira Sertifikası) Nedir?
Kira sertifikası ya da Sukuk, bir varlığa sahip olmayı veya ondan yararlanma hakkını gösteren, yatırımcısına belirli periyotlarda sabit veya değişken getiri sağlayan, ikincil piyasalarda alım satıma konu edilebilen faizsiz sermaye piyasası ürünüdür. Sukuk yatırımları sonucu sağlanan gelirler, payları oranında hak sahiplerine dağıtılır. Kar dağıtımı tek seferde verilebileceği gibi dönemsel olarak da verilebilir. Sabit getirili faizsiz yatırım aracı arayanlar için en ideal seçenekler arasında yer alan kira sertifikaları, enflasyonun birikimleri törpüleyen yapısını en aza indirerek değer odaklı bir şekilde getiri sağlamayı amaçlar.
Vergilendirmesi Nasıldır?
Sukukların (Kira sertifikalarının) vergilendirilmesi çeşitli düzenlemelere tabi tutulur. Gerçek kişiler ve kurumsal yatırımcılar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilen yurtiçi sukukların alım/satım işlemlerinden ve kira ödemelerinden sağlanan kazançlarda 2022 yılına özel vergi istisnası bulunmaktadır. Yine Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilen yurtdışı sukuklarda ise gerçek kişiler elde ettikleri getiriler üzerinden gelir vergisi beyannamesi vermesi gerekirken; tüzel müşteriler kurumlar vergisine tabiidir.
Özel sektör sukuklarında dar ve tam mükellef gerçek kişiler, dernekler, vakıflar sukuk işlemlerine ait alım/satımlarından ve kazançlarından çoğunlukla %5 oranında bir stopaj kesintisi yapılır, bu oran bazı sukuklarda %10 olabilmektedir. Tüzel müşteriler yine kurumlar vergisine tabiidir.
Tüzel müşterileri temsil eden Limited, Anonim ve Komandit şirketler için kira sertifikası alım/satım işlemlerinden ve kira ödemelerinden elde edilen kazançlar %0 stopaja tabidir, bu yolla sağlanan tüm gelirler kurum kazancına dahil edilir ve kurumlar vergisine tabiidir. Katma Değer Vergisi (KDV), Damga Vergisi ve harç ödemeleri gibi durumlar için ise bazı istisnai hükümler bulunabilir.
Sukuk (Kira sertifikası) Yatırımı Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Sukuk yatırımı yaparken bazı kontrolleri gerçekleştirmeniz gerekir. Bunlar:
- Finansal kuruluşun “İslami Finansal Kuruluşlar için Muhasebe ve Denetim Organizasyonu”, diğer adıyla AAOIFI tarafından onaylanmış bir hizmet sağlayıp sağlamadığını kontrol etmeleri önemlidir.
- Risk oranına, portföy büyüklüğüne ve kazanç beklentisine uygun olarak kira sertifikası yatırımı yaparken bu ürünlerin sabit ya da değişken getirili olup olmadığına da bakılmalıdır.
- Yıl içinde belirli dönemlerde ihraç edilen kira sertifikalarından yararlanabilmek için talep toplama tarihleri ve başvuru koşulları da yakından takip edilmelidir.
- İkinci el sukuk piyasasında alım satım yapmak isteyen yatırımcılar, sukukların ikinci el fiyatlarındaki dalgalanmaları yakından takip etmelidir.
Sukuk (Kira sertifikası) Getiri Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Sukuk getirisi, kira sertifikasının özelliklerine, vadesine ve yapısına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Sabit getiri ile ihraç edilen kira sertifikaları faizsiz ve güvenli bir şekilde kazanç elde edebilmesinin önünü açar. Yatırımcılar sukuk yatırımı yaptıktan sonra belirtilen vadeye kadar bekledikleri taktirde gelir elde ederler. Örneğin; %0 stopaj kesintisine sahip bir işletme, 90 gün vade ile yıllık %18 faizsiz kazanç sunan bir kira sertifikasından 3 ay sonunda %4,5 net gelir sağlayabilir.
Sukuk (Kira Sertifikası’nın) Avantajları Nelerdir?
- Orta/Uzun Vadeli Sabit Getirili Yatırım İmkânı: Kira Sertifikası, sahibine hem orta hem uzun vadede sabit getiri fırsatı sağlamaktadır.
- Dönemsel Getiri Ödemesi: Kira Sertifikası, sahibine, kiralanan varlıkların dönemsel sabit kira getirisini alma hakkı verir.
- Varlığa Dayalı: İhraç edilen bütün sertifikaların temelinde gerçek bir ticari ilişki ve gözle görülebilir maddi bir gerçeklik istenir.
- Likidite İmkânı: Borsa İstanbul’da kote olduğundan, ikinci el piyasa işlemleri aracılığıyla likidite imkânı bulunur. Yatırımcılar ihtiyaçları doğrultusunda, dilerlerse vadeden önce Kira Sertifikalarını ikinci el fiyatlarından tamamen ya da kısmen nakde çevirebilir.
- Teminata Alma Avantajı: Kuveyt Türk tarafından ihraç edilen kira sertifikalarını Bankamızda teminat olarak da kullanabilirsiniz.
Kuveyt Türk üzerinden kira sertifikası alım satımı yapmak için Kuveyt Türk Mobil veya İnternet Şube üzerinden online olarak yatırım hesabı açabilir ya da size en yakın Kuveyt Türk şubesini ziyaret edebilirsiniz. Yatırım hesabınızı açtıktan sonra kira sertifikası almak istediğiniz tutarı, açtığınız yatırım hesabına transfer ederek işlemlerinize hemen başlayabilirsiniz. Dijital ortamda hızlı, güvenilir ve kolay bir şekilde kira sertifikası yatırımı yapmak isterseniz, Kuveyt Türk’e ait TradePlus ve Kuveyt Türk Mobil uygulamalarını indirilebilirsiniz.