SWIFT kodu tüm dünyada yer alan finansal kuruluşlar arasındaki işlemlerin güvenilir bir şekilde yapılmasını sağlar.
Uluslararası ticaret ve yurt dışına para transfer işlemlerinin artması ile sıklıkla karşılaşılan terimlerden birisi de SWIFT terimidir. SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) ya da aynı anlamda kullanılan BIC kodu dünyadaki tüm finans kuruluşlarından alınabilen, kendine özgü bir koddur. Bu kod 8 ya da 11 haneli olup kuruluşların kimliğini tanımlamak için kullanılır. 1973 yılında Belçika merkezli olarak kurulan, 1977 yılında faaliyete başlayan platform ISO kapsamında uluslararası standartlara sahiptir. Bu kod, tüm dünyada yer alan finansal kuruluşlar arasındaki işlemlerin güvenilir bir şekilde yapılmasını sağlar. Sistem aynı zamanda uluslararası finansın mesajlaşma ağı olarak da tanımlanır. Peki 200’den farklı ülkede sınırlar arası akışı hızlı ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştiren SWIFT sistemi nedir ve nasıl işler?
SWIFT Kodu Nedir, Ne İşe yarar?
SWIFT Kodu, güvenli bir şekilde yurt içi veya yurt dışı döviz transferini sağlamak amacı ile her finans kuruluşuna ait olan kodu tanımlar. Bu kodlar aynı zamanda finans kuruluşlarına birbirleri ile haberleşme imkanı da sağlar. Günlük işlemlerde SWIFT olarak belirtilen kod, kurumlar arası iletişimde ve dış ticaret süreçlerinde BIC Kodu olarak geçer.
SWIFT işlemlerinde paranın ilgili hesaba gönderilmesi genel olarak 2 ya da 3 gün sürer. Para transferi saat 17.00’ye kadar yapıldığı takdirde para karşı hesaba 2 iş günü içerisinde ulaşır. Eğer transfer 17.00 sonrasında yapılır ise hesaba ulaşması 3 iş günü sürecektir. Yurt dışına para gönderimi ya da hesaba yurt dışından para gelmesi gibi durumlarda hem gönderenden hem de alıcıdan bazı kesintiler olabilir. SWIFT işlemlerinde alıcı ve gönderici dışında bir de aracı kuruluş vardır. Gönderici kuruluş parayı aracı kuruluşa; aracı kuruluş da alıcı kuruluşa transfer edeceği için iki taraflı kesinti gerçekleşir. Para transfer işlemine dahil olacak her kuruluş kendi tutarını belirler. Bu sebeple ücret toplamı değişiklik gösterebilir. Ücretlendirmede mobil uygulama, şubeden gönderim ya da internet üzerinden gönderimlerde de fark olabilir. SWIFT GPI sistemi ile döviz transfer süreci anlık olarak izlenebilir. Sistem, tutarın gönderici hesabından çıktığı andan alıcı hesabına geçtiği ana kadar takip edebilme olanağı sunar.
SWIFT Kodu Nereden Öğrenilir?
Finans kuruluşlarının merkez ofislerinin ve şubelerinin ayrı kodları vardır. Kod ülke, şehir, kurum ve şubeyi temsil eder. Kodlama detayı şu şekildedir:
- Kuruluş Kodu: SWIFT kodunun ilk 4 harfi ile oluşur. Sadece harflerden oluşan bu bölüm genel olarak ilgili kuruluşu temsil eden kısaltmadır.
- Ülke Kodu: Kodun ait olduğu ülkeyi tanımlayan harflerdir. Kodda 5. ve 6.sıradaki harfler olup, Türkiye için TR olarak tanımlanır.
- Yerel Kod: Finans kuruluşu genel merkezinin nerede olduğunu gösteren 2 haneli koddur. 7. ve 8. sırada yer alır.
- Şube Kodu: Kod özel bir şubeye ait ise son 3 hanede yer alan şube kodudur. Bu hanelerde XXX var ise genel merkeze ait olduğu anlamına gelir.
SWIFT işlemlerinde işlem yapılacak finans kuruluşuna ait kodun bilinmesi gerekir. Bu koda kurum ile iletişime geçerek ya da internet üzerinden ulaşılabilir. Yurt dışı para gönderme işlemlerinde gerekli olan bilgiler SWIFT Kodu, alıcıya ait kişi ya da firma adı, alıcı hesap numarası ya da IBAN bilgileri ve alıcı kuruluşun adı ile şehir bilgisidir.
Siz de uluslararası döviz transferi işlemlerinizi internet üzerinden, Kuveyt Türk şubelerinden ya da Kuveyt Türk Mobil aracılığı ile yapabilir; SWIFT GPI sistemi ile döviz transferi sürecini, tutarın gönderici hesaptan çıktığı andan alıcı hesaba geçtiği ana kadar anlık olarak takip edebilirsiniz. Kuveyt Türk’teki SWIFT işlemleri hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.