Blog
Yeni Başlayanlar için Borsa Kılavuzu

Yeni Başlayanlar için Borsa Kılavuzu

Geri Dön
22 Haziran 2023
A +

Dünyanın her yerinde büyük bir öneme sahip olan ve milyonlarca yatırımcının tercih ettiği borsa, bireysel yatırım araçlarından biridir.

Büyük şirketlere küçük ya da büyük ölçülü yatırımlar yapabilme fırsatı sunan borsa sayesinde, bu şirketlerle küçük ve basit çapta ortaklıklar kurulabilir. Ancak her yatırımı yaparken oldukça dikkatli davranmak ve uzman görüşleri alarak hareket etmek büyük önem taşır. Yapılan en ufak hatalar neticesinde büyük kayıplar oluşabilir. Peki borsa yatırımlarının püf noktaları nelerdir? Yeni başlayan bir borsa yatırımcısı nelere dikkat etmelidir? Tüm detaylara sizin için hazırlanan borsa kılavuzundan ulaşabilirsiniz. 

Borsa Nedir? 

Borsa, yatırım yapmak isteyen bireylerin dev şirketlere ortak olabilmesini ve bu şirketler aracılığıyla kar elde edebilmesini sağlayan bireysel bir yatırım aracıdır. Hem Türkiye'nin hem de dünyanın en büyük şirketlerine yatırım yapabilme ayrıcalığı sunan borsa, aslında çok riskli yatırım araçları arasında gösterilir. Ancak, kurallara göre oynandığında oldukça güvenli bir yatırım aracı olan borsadan yüksek kâr payları da elde edilebilir. Yatırımların değer kazanması için bazen yıllarca bazen yalnızca birkaç gün beklemek yeterli olabilir.
Borsada, şirketlerin her birinin toplam piyasa değeri bulunur. Bu değerler, her şirkette değişiklik gösterebilir. Şirket hisseleri genelde belirli bir seviyede payı ifade eder. Şirketlerden bazıları payları milyarlara bölebilir. Bölünen pay sayısı da değişiklik gösterir. Şirketler yılda bir ya da iki defa, bazen de üç ya da dört defa kâr payı yatırır. Eğer şirketler kâr payı dağıtma hakkı almışsa elde edilen gelir hissedârların yani borsa yatırımcılarının hesaplarına otomatik olarak aktarılır. Borsada hissedâr olduktan sonra bazı haklar elde edilir. Bu haklar; kâr payı dağıtım hakkı, sermaye artırımına katılma hakkı (bedelsiz ya da bedelli), genel kurulda oy kullanma hakkıdır. Hissedarlar, genel kurulda oy kullanarak şirketin alacağı önemli kararları, yönetim kurulu değişiklikleri gibi konuları belirler. Borsada yatırım yapmak isteyen yatırımcılar, birden fazla hisse satın alabilir ya da satın aldığı hisseleri satarak kâr payı elde edebilir. 

Al-Sat Mantığı Neye Göre İşler? 

Borsada al-sat en önemli yatırım getirileri arasında yer alır. Hisselerden elde edilen kâr dışında gelir elde edilebilecek ikinci adım al-sat işlemleridir. Sahip olunan hisseleri satışa sunmak için öncelikle bu konuda deneyim kazanmak gerekir. İlk etapta kayıplar yaşamamak için küçük adımlar atılarak ilerlenebilir. Eğer risk konusunda çekinceler varsa sanal borsa araçları kullanılabilir ve bu araçlar sayesinde deneyim kazanılabilir. Al-sat işlemleri genellikle borsada aracı kuruluşlar aracılığıyla yapılır. Alım satım yapmak için ilk önce analiz yapmak gerekir. Teknik ve temel analizler yapılarak hissesi satın alınacak şirketin sermaye yapısı adı verilen özellikleri incelenebilir. Bu yapılırken de taban sermaye ve tavan sermaye fiyatlarına göz atılabilir. Al-sat yaparken ilk kural, aslı olmayan bilgilerle hareket etmemektir. İkinci kural ise herkes tarafından rağbet gören hisselere dikkatli yaklaşılmasıdır. Yatırım yapılacak her hisse, ciddi ve detaylı bir şekilde incelenmeli, gerekirse belirli bir süre boyunca takip edilmelidir. 

Bilinmesi Gereken Borsa Terimleri Nelerdir? 

Dealer ve broker borsada en sık kullanılan terimlerdendir. Sıklıkla birbiriyle karıştırılan bu terimlerin anlamları, esasında birbirinden oldukça farklıdır. Dealer adı verilen kişiler, kendi adına kişisel olarak kâr elde etmek için alım-satım yapan kişilerdir. Bu kişilerin bir müşteri portföyü bulunur ve topladıkları hisseleri daha yüksek fiyatlara satarak kâr elde etme amacı güderler. Broker adı verilen kişiler ise müşterileriyle borsa arasında bağ kurarak verilen emirleri borsaya iletirler. Bunun sonucunda komisyon geliri elde ederler. Nitelikli yatırımcı ve genel yatırımcı terimleri de bilinmesi gereken terimler arasındadır. Nitelikli yatırımcılar, borsa alanında profesyonel olarak yüksek oranda yatırım yapan kişilerdir. Genel yatırımcılar ise katılım kuruluşları tarafından uygunluk testleri aracılığıyla tanınan ve yatırım konusunda bilinçli olup olmadıkları ölçülen müşterilerdir. 

Katılım Endeksi Nedir? Ne İşe Yarar? 

Katılım endeksi, katılım kuruluşlarının prensip ve yöntemlerine uygun olarak geliştirilen hisse senetlerinin oluşturduğu borsa endekslerine verilen isimdir. Tüm katılım kuruluşları, bu endekslerin sponsoru konumundadır. Çeşitli sayılarda hisse senetlerinden oluşan bu endeksler, belirli süre aralıklarıyla güncellenir. İslami koşullara uygun olmayan şirketlerin hisse senetleri katılım endeksleri arasında yer alamaz.

Borsaya Girmek İçin Gerekli Şartlar Nelerdir? 

Yukarıda bahsi geçen alım satım incelemeleri, analizler yapıldığı müddetçe, her birey borsada yatırım yapmakta özgürdür. Ancak yatırım yapmadan önce hisselerin çok iyi analiz edilmesi, gerekirse bir uzman desteği alınması gerekir. Küçük adımlarla hareket ederek ve ilk etapta uzun vadeli yatırımlar yapılarak daha güvenli yollar tercih edilebilir. Bu yollardan biri de katılım kuruluşları aracılığıyla borsaya girmek olabilir.
Siz de borsada yatırım yaparak İslamî finans ilkelerine uygun olarak kâr payı elde etmek için Kuveyt Türk'e başvurabilir, katılım endekslerini kullanarak hisse senedi ürünlerini inceleyebilirsiniz.

Öne Çıkan Yazılar

. Yatırım ve Finans Kurumsal ve Ticari Müşteriler İçin Dijital Çözümler
Finans kuruluşların müşterilerine sunduğu dijital çözümler pek çok işlemin kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesine imkan tanır.
Yatırım ve Finans 03 Mayıs 2024 4 dk.
Uygun Yatırım ve Finans Size Uygun Yatırım Araçlarını Nasıl Belirlersiniz?
Yatırım, birikimlerin değer kazanması amacıyla kullanılması ve fayda beklentisiyle bir varlığa fon ayrılmasıdır.
Yatırım ve Finans 13 Temmuz 2023
blog Yatırım ve Finans Yatırım Fonu Nedir?
Birikmiş paranızı değerlendirmek için başvurabileceğiniz alternatiflerden olan yatırım fonları hakkında detaylı bilgi almak için yazımıza göz atabilirsiniz..
Yatırım ve Finans 13 Temmuz 2023 5 dk.