Paylaşım ekonomisi, yeni neslin en çok yöneldiği ekonomik modeller arasında ilk sıralarda bulunur.
Ağırlıklı olarak herhangi birinin sahip olduğu mülk, araba, ticari araç gibi ürünleri kendi kullanmadığı zamanlarda ihtiyaç sahiplerine kiralaması ya da kullanım esnasında kendisine ortaklar bularak masrafları düşürmesi şeklinde uygulanan sistem, tasarruflu yapısıyla büyük dikkat çeker. Yeni nesilde paylaşım ekonomisine yönelik büyük eğilim hakkında merak ettiğiniz tüm detayları bu yazının devamında öğrenebilirsiniz.
Kullanıcı Davranışları Nasıl Değişiyor?
Nesiller değiştikçe ve teknoloji geliştikçe, kullanıcı davranışları farklılığa uğrar ve bu durum yeni ekonomik modellerin doğmasına zemin hazırlar. Teknolojinin insanlara son derece geniş kitlelere ulaşabilme imkânı sunması, paylaşım ekonomisinin oluşmasının da temel sebepleri arasında sayılabilir.
Sahip olunan gayrimenkullerin, motorlu taşıtların ya da ticari cihazların küçük bedellerle paylaşılması, mevcut finans ve ekonomi iklimi içinde pek çok kişiye cazip gelir. Araç ve mülk sahipleri açısından ek gelir anlamına gelen paylaşım ekonomisi, kiralayıcılara da ihtiyaçlarını son derece cazip fiyatlarla karşılayabilme imkânı sunar.
Ticari teşebbüslerde bulunmadan ve yüksek bütçeli yatırımlar yapmadan kolayca para kazanma ya da tasarruf etme imkânı sağlayan paylaşım ekonomisi, geleceğin en yaygın iş modelleri arasında kabul edilir.
Henüz ağırlıklı olarak ev, yazlık, otomobil gibi alanlarda tercih edilen paylaşım ekonomisi yöntemlerinin yakın gelecekte pek çok alanda uygulanacağı ve paylaşım yoluyla tasarruf etmenin dünya genelinde popülarite kazanacağı öngörülür.
Paylaşım Ekonomisi Yöntemleri Nasıl Uygulanır?
Paylaşım ekonomisi yöntemlerini uygulamak son derece basittir. Dijital platformlarda çok sayıda paylaşım temalı mobil uygulama bulunuyor. Bu uygulamalara kayıt olmak ve sonrasında ihtiyaç duyulan gayrimenkul ya da araç koşullarını girmek, sistemden faydalanabilmek için yeterlidir. Örneğin İzmir’e birkaç günlük bir iş ziyaretinde bulunan bir kişi, paylaşım ekonomisi uygulamaları sayesinde İzmir’de yaşayan ve aynı uygulamaya üye olan kişilerin evinde uygun fiyatla konaklama fırsatı yakalayabilir. Kısa süreli ev arkadaşlığı imkânı sağlayan bu uygulamalar, konaklayan kişiye otelden daha uygun fiyatlarla barınabilme fırsatı sunarken evini paylaşıma açan kişiye de ek gelir sağlar.
Otomobil uygulamaları da ağırlıklı olarak belirli seyahat planlarının paylaşılması şeklinde çalışır. İstanbul’dan Ankara’ya kendi otomobiliyle gidecek bir kişi, seyahatinin hangi gün ve hangi saatte gerçekleşeceği bilgisini mobil uygulamalara girer ve kendisine yol arkadaşı olabilecek kişiler arar.
Aynı gün ve saatte aynı seyahati yapmayı planlayan kişiler, aracını paylaşıma açan kullanıcıya düşük bir bedelle ortak olur. Bu sayede aracını paylaşan kişinin yakıt masrafları azalırken misafir yolcu da otobüs ya da uçak biletlerinden daha ucuza seyahatini gerçekleştirme fırsatı yakalar.
Paylaşım ekonomisi, güvenlik noktasında çeşitli soruları da gündeme getirir. Paylaşılan otomobilin kaza yapması ya da paylaşılan evde güvenlik sorunları yaşanması gibi olumsuz durumlar da uygulamalar tarafından göz önünde bulundurulur. Paylaşım ekonomisi uygulamaları, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı güvenlik önlemi alır ve olası sorunların hukuki yollarla çözülmesini sağlayarak kullanıcılarına büyük bir avantaj sağlar.
En Yaygın Paylaşım Ekonomisi Uygulamaları Hangileridir?
Paylaşım ekonomisi için kullanılan en popüler uygulamalar arasında Airbnb ve Bla Bla Car başı çekiyor. 2008 yılında kalacak yer arayan turistleri uygun fiyatla evlerinde ağırlama fikrini bulan iki Amerikalı tasarımcı tarafından hayata geçirilen Airbnb, dünya genelinde kullanılan bir sistemdir ve milyonlarca üyeye sahiptir. Dünyanın her yerinde Airbnb üyesi ev sahiplerinin yanında uygun fiyata konaklayabilmenize olanak tanıyan uygulama, güvenli ödeme sistemiyle sorunsuz bir şekilde kullanılabilir.
Fransız merkezli bir şirket olan Bla Bla Car ise yine mobil uygulama aracılığıyla otomobil paylaşımı sistemi kurar ve aynı güzergâhta seyahat edecek kişilerin yol masraflarını paylaşmasına olanak tanır.
Son dönemde popülarite kazanan freelance kuryelik uygulamaları da paylaşım ekonomisi ekosisteminde değerlendirilir. Motosiklet ya da araç sahibi kişilerin e-ticaret siparişi veren şahısların paketlerini kendi araçlarıyla iletmesi prensibiyle çalışan sistemlerde hem alışveriş yapan kişiler ürünlerine daha hızlı bir şekilde kavuşur hem de kuryelik yapan kişiler araçları sayesinde ek gelir elde eder.