Siz de iş hayatının getirdiği yorgunluğun ve sorumluluğun yanı sıra bir de stres faktörüyle başa çıkmaya çalışıyorsanız, yazımızda yer alan ipuçları tam size göre.
İş dünyası yoğun, tempolu, sorumluluklarla dolu ve stresli bir atmosfere sahiptir. İşindeki başarısı, motivasyon düzeyi ve görev tanımı nasıl olursa olsun, her kişi iş dünyasının stresli atmosferinden olumsuz etkilenebilir. Gelin, iş hayatında strese yol açan faktörleri ve söz konusu stresle mücadele ederek motivasyon artırma yollarını birlikte keşfedelim.
İş Hayatında Stres Oluşturan Unsurlar Nelerdir?
Çalışırken kendinizi zaman zaman stresli, yorgun ya da bunalmış hissetmeyi olağan karşılayabilirsiniz. Ancak stresli ruh haliniz kronikleşmeye başladıysa bu durumun, hem çalışma motivasyonunuzu hem de performansınızı olumsuz etkilemesi kaçınılmazdır. Her kişinin çalışma öyküsü ve koşulları bir diğerinden farklı olabileceği için iş hayatında strese yol açan sayısız unsur olabilir. Ne var ki, bazı unsurların stresli bir çalışma ortamının kapılarını daha net bir şekilde araladığını söyleyebiliriz.
İş hayatında kronik strese yol açan temel faktörler arasında görev belirsizlikleri yer alır. Eğer çalıştığınız ortamda size hangi görevlerin düştüğünden emin değilseniz, çalışma saatlerinizi ne yapmanız gerektiğini anlamaya çalışarak geçirirsiniz. Öte yandan çalışanlara düşen rollerin birbirleriyle çatışması da kronik strese yol açabilir. Çalışanlar arası yaşanan çatışmalar, iş ortamının huzurunu ve motivasyon düzeyini düşüren unsurlar arasındadır. İş güvenliğinin yeterli olmaması, iş yükünün çok fazla olması, yönetim tarzının çalışanların düşünce tarzıyla çatışması, kariyer kaygıları ve zaman yetersizliği de kronik stres faktörünün oluşmasına yol açabilir.
İş Hayatında Stresi Azaltma ve Motivasyonu Artırma Yolları
İş hayatınız boyunca sürekli ya da çoğunlukla stresli hissetmenizin birçok farklı sebebi olabilir. Önemli olan soru, stres duygusuyla başa çıkabilmek için neler yapabileceğinizdir. Gelin, iş hayatınızı stresten mümkün olduğunca arındırmak için uygulayabileceğiniz ipuçlarına birlikte göz atalım.
- Hedeflerinize Yönelik Planlar Yapın
Stresi azaltmanın temel yolları, gerçekçi hedefler koymak ve söz konusu hedeflere yönelik planlar yapmaktır. Özellikle çalışma ortamınızdaki belirsizliklerden ve zaman yönetimi konusunda sıkıntı çekmekten muzdaripseniz, kendinize günlük çalışma planları yapmaya başlayabilirsiniz. Bu sayede kendinize koyduğunuz hedeflere daha kolay ulaşabilir, her iş gününü tatmin ve motive olmuş şekilde sonlandırabilirsiniz. Böylece, iş ortamınızdaki belirsizlikleri de kolayca açıklığa kavuşturabilirsiniz.
- Kendinize Zaman Ayırmayı Unutmayın
Sürekli stres altında olan bir çalışan, yaşamındaki stres faktörünü azaltmadığı sürece çalışma temposunu artırsa bile verim almakta zorlanabilir. Bu nedenle kendinizi stresli hissediyorsanız çalışmaya odaklamakta ısrarcı olmak yerine, vücudunuzu ve zihninizi dinlemek için birkaç dakika ayırabilirsiniz. Eğer dinlenmeye ya da kısa bir süre de olsa kendinizle baş başa kalmaya ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, ilk fırsatta bunu yapmaya özen gösterin. Çünkü böylelikle yeniden işinizin başına döndüğünüzde çok daha huzurlu, sakin ve verimli bir şekilde çalışmayı sürdürebilirsiniz. İş dışındaki yaşamınızda da sosyal ve fiziksel aktiviteleri yaşamınıza dâhil etmeyi unutmayın. Bu sayede stresle olan mücadelenizde daha güçlü olabilirsiniz.
- Gerektiğinde Hayır Demekten Çekinmeyin
İş arkadaşlarınıza ya da yöneticilerinize hayır demek, size ilk etapta saçma ya da korkutucu gelebilir. Ancak size yöneltilen her talebi, söz konusu talebi mantıksız ya da imkânsız bulduğunuz halde kabul etmek, kaçınılmaz başarısızlıklarla sonuçlanabilir. Özellikle iş yükünüzü belirlerken çalışma temponuzu ve mevcut yoğunluğunuzu göz önünde bulundurmalı, yetiştiremeyeceğiniz ya da sizin görev tanımınıza uygun olmayan talepleri reddetmekten çekinmemelisiniz. Böylelikle başarı grafiğinizi yükseltebilir, önceliklerinizi planlayabilirsiniz.
- Takım Arkadaşlarınıza Güvenin
Eğer tek başınıza sürdürdüğünüz bir işiniz yoksa sizinle aynı ya da farklı görev tanımları bulunan takım arkadaşlarınız var demektir. Bireysel görevleriniz dışındaki işler söz konusu olduğunda, takım arkadaşlarınıza güvenmeyi ve işleri doğru şekilde paylaşmayı öğrenmelisiniz. Takım arkadaşlarınıza güvenmediğiniz takdirde, zihninizin bir kısmında sürekli olarak ortaklaşa üstlendiğiniz işin başarıya ulaşmayacağına dair şüphe duyabilir ya da tüm sorumlulukları kendi başınıza üstlenmeye çalışabilirsiniz. Aşırı sorumluluk ve kaygının da strese yol açması kaçınılmazdır.
- Kendi Düzeninizi Oluşturun
Çalışma ortamınızda kendi düzeninizi kurmak, çok daha verimli ve huzurlu bir şekilde çalışmanıza yardımcı olur. Kaotik bir çalışma ortamında kendinizi işinize vermekte ve konsantre olmakta zorlanırsınız. Odanız, bilgisayarınız, çalışma masanız ya da tabletiniz sizin hâkim olduğunuz bir düzene sahip olduğunda iş hayatınızdaki stres faktörünü daha kolay bir şekilde azaltabilirsiniz.