Ecza Deposu Nasıl Açılır?

Ecza Deposu Nasıl Açılır?

Geri Dön
23 Eylül 2024 5 dk.
A +

Bulunduğu bölgedeki eczanelere ilaç tedariği sağlayan ecza depolarının açılış süreçleri hakkında detaylı bilgi için yazımızı inceleyin.

Sağlık sektörü, ekonomiye büyük katkı sağlayan önemli endüstrilerden biridir. Sektörde faaliyet gösteren birimlerden biri de ecza depolarıdır. İlaçları eczanelere uygun şekilde ulaştıran depolar, sağlık zincirinin önemli bir parçasıdır. Ecza deposu sahibi olmak, birtakım özel şartlar ve prosedürler gerektirir. Peki, eczane ile koordineli çalışan ecza deposu açma şartları nelerdir?

Ecza Deposu Nedir?

Ecza deposu, kısaca bulunduğu bölgedeki eczanelere ilaç tedariği sağlayan firmalar olarak tanımlanır. Depolar piyasada talep gören ilaçları toptan olarak satın alıp istenen saklama koşullarında muhafaza eder. Bölgedeki eczanelerden talep edilen ilaçlar depolar üzerinden ilgili firmalara gönderilir. İlaç toptancısı olarak da adlandırılan depolar, gerekli şartları yerine getiren kişiler tarafından açılıp işletilir.

Ecza Deposu Açma Şartları

Depo açma süreci kendi içinde farklı prosedürlere sahiptir. Depolar, anonim ve limited şirket adı altında kurulabilir. Şirket açmanın ilk şartlarından biri, şirket ortaklarından birinin ya da mesul müdür ünvanı alacak kişinin eczacılık fakültesinden mezun olmasıdır. Kısaca eczacılık fakültesi diploması olmayan, diplomaya sahip olan birini çalıştırmayan kişiler, depo açma hakkına sahip olamaz. Bu koşulun sağlanması durumunda ise depo açmak için istenen belgelerin doğru bir şekilde hazırlanması gerekir.

Ecza Deposu Açılışı için Gerekli Belgeler

Depo açmak için şirketlerden istenen belgeler mesul müdür ve depo olarak iki farklı sınıfta değerlendirilebilir. Depo açma sürecinde talep edilen dokümanlar şunlardır:

Depodan İstenen Dokümanlar

  • Depo hakkında bilgi formu
  • Depolarla ilgili yönetmeliğin 26. maddesindeki hükümlere uyulacağına dair imzalanan taahhüt belgesi
  • Mesul müdürün doldurduğu başvuru formu, dilekçe
  • Deponun açık adresi, adı ve onaylı imar planı
  • Deponun tüm bölümlerini, ekipmanları gösteren detaylı kroki
  • Ticari bir firma tarafından açılacak depolar için şirketin kayıtlı olduğu ticaret sicil memurluğunun adı, sicil numarası, şirketin ticaret ünvanı
  • İl Sağlık Müdürlüğü tarafından onaylanmış şirket ana sözleşmesinin onaylı sureti
  • Vergi Dairesi’ne ödenen ruhsat harcının ödendiğine dair makbuz
  • Deponun bulunduğu yerin yangın riskine karşı güvenli olduğuna dair resmi kurumlardan alınmış belge

Mesul Müdürden İstenen Dokümanlar

  • 5 tane biyometrik fotoğraf
  • Özgeçmiş
  • Nüfus kayıt örneği
  • İkametgah
  • Noter onaylı diploma sureti ya da resimli çıkış belgesinin aslı
  • Bölge eczacılık odasından alınan alınmış kayıt, uygunluk belgesi
  • Kayıtlı eczacı odasından alınmış nakil yazısı
  • “Kişinin eczacılık yapmaya engel teşkil eden ruhsal, fiziksel sağlık sorunu yoktur.” ibareli sağlık, göz raporu
  • Sabıka kaydının bulunmadığına dair yeni alınmış adli sicil kaydı
  • Türk Eczacılar Birliği’nden alınan “Kişinin mesleki men cezası yoktur.” dokümanı
  • Daha önce farklı bir işle uğraşan kişiler için işten ayrıldığına dair yazı

Belgelerin hazırlanması sürecinde İl Sağlık Müdürlüğü ve ilgili belediyeler ile iletişimde olmak, eksik, hatalı belge tesliminin önüne geçmek adına faydalıdır. İlgili kurumlardan son düzenlemelerin detaylarını öğrenen kişiler, depo açmak için istenen belgeleri kolayca hazırlayabilir.

Kimler Ecza Deposu Açabilir?

Ecza deposu açmak için belirli yasal gereksinimleri yerine getirmek önemlidir. Depo açmak isteyen kişilerin eczacılık fakültesi mezunu olması, sektörü yakından tanıması ve yeterli sermayeye sahip olması şarttır. Ek olarak sektörde yer alan kişilerle iyi ilişkiler kurmak işlerin düzgün ilerlemesi adına faydalıdır. Hedef bölgede bulunan hastaneleri, klinikleri araştırmak, buradaki yetkililerle görüşmek, ilaç fiyatları hakkında piyasa araştırması yapmak önemlidir. Yine çalışmak için uygun ekibi kurmak, sektörde verimli faaliyet gösterme konusunda fark yaratır.

Ecza Deposu Açma Süreci Nasıl İlerler?

Depo açmak isteyen kişiler, gerekli belgeleri hazırladıktan sonra birtakım yasal prosedürleri yerine getirmelidir. Depo açarken izlenmesi gereken adımlar şunlardır:

  • Müracaat: Depo sahibi olmak isteyenler, belgeleri ile birlikte İl Sağlık Müdürlüğü aracılığıyla Sağlık Bakanlığı’na başvurmalıdır.
  • İnceleme: Belgelerinde sorun olmayanlar için başvuruyu takip eden 15 gün içerisinde ilgili Sağlık Müdürlüğü vasıtasıyla bir yetkili atanır. Mahalli inceleme yapan yetkili, deponun kanuna, yasal yükümlülüklere, mevzuatlara uygun olup olmadığını denetler. İncelemenin ardından yetkilinin hazırladığı rapor, diğer belgelerle birlikte bakanlığa gönderilir.
  • Ruhsat verilmesi: Gerekli dokümanların bakanlığa ulaşmasının ardından bakanlıkta incelemeler devam eder. Yapılan değerlendirmeler neticesinde mevzuatlara, yasalara uygun olarak görülen kişiler, depo açmaya hak kazanır. Bakanlık tarafından depo için 15 gün içinde bir ruhsat düzenlenir. Ruhsat depo sahibine verilmek üzere ilgili Sağlık Müdürlüğü’ne gönderilir. Ruhsatı alan kişiler, depo açma çalışmalarına başlayabilir.

Siz de ecza deposu açmak için gerekli belgeleri eksiksiz hazırlayıp Sağlık Bakanlığı’na başvurarak sektöre adım atabilirsiniz.
 

Öne Çıkan Yazılar

Ekip İş Dünyası Ekip Performansını Arttırmak İçin Etkili Aktiviteler
Ekipçe yapılan aktiviteler motivasyon ve performans düşüklüğü gibi durumlarda çeşitli yararlar sağlar.
İş Dünyası 16 Haziran 2023 5 dk.
toplanti İş Dünyası Toplantılarınızı En Verimli Hale Getirin
Etkili bir toplantı için bu yazımızdaki verim artırıcı önerileri dikkate alabilirsiniz.
İş Dünyası 16 Haziran 2023 4 dk.
Pomodoro İş Dünyası Pomodoro Tekniği ile Zamanınızı Yönetin!
Pomodoro tekniği, 25 dakikalık çalışma süreçlerinin ardından 5 dakika mola vermeye dayanıyor.
İş Dünyası 16 Haziran 2023 4 dk.