Blog
Pomodoro Tekniği ile Zamanınızı Yönetin!

Pomodoro Tekniği ile Zamanınızı Yönetin!

Geri Dön
16 Haziran 2023 4 dk.
A +

Pomodoro tekniği, 25 dakikalık çalışma süreçlerinin ardından 5 dakika mola vermeye dayanıyor.

İş dünyasındaki gelişmelerin getirdiği yoğun yaşam ve birçok süreci bir arada yürütme gereği, zaman yönetimini günümüzün en önemli sorunlarından biri haline getiriyor. İş süreçleri için eskiden çok uzun süreler ayırmak gerekli görülürken, şimdilerde az zamanda daha çok iş bitirmenin yolları araştırılıyor. Motivasyon, konsantrasyon ve verimin önem kazandığı modern iş dünyası; yeni zaman planlama modellerini doğuruyor. Şehir hayatında maruz kalının uyarıcıların çokluğu nedeniyle gitgide azalan dikkat sürelerine karşı geliştirilen zaman planlama yöntemleri, iş insanlarına verimli çalışmanın yollarını sunuyor. Bu yöntemlerin en popüleri olan Pomodoro ile siz de konsantrasyonunuzu koruyarak günlerinizi daha verimli planlayabilirsiniz. 

İş Dünyasının Son Keşfi: Pomodoro 

1992 yılında ortaya çıksa da günümüzde popülerleşen ve geniş kesimlerce yeni keşfedilen Pomodoro, Francesco Cirillo tarafından oluşturuldu. Teknik basitçe, 25 dakikalık çalışma süreçlerinin ardından 5 dakika mola vermeye dayanıyor. 30 dakikalık periyotlardan oluşan sistem, uzun çalışma saatlerinin daha verimli geçirilmesine yardımcı oluyor. Mola vermenin konsantrasyona zarar verdiğine dair geleneksel inancı çürüten çalışma modeli, çalışılan 25 dakika içinde tüm dış etkenlere kapanmayı gerektiriyor. Pomodoro, iş dünyası profesyonellerine yalnızca bir çalışma planı değil, aynı zamanda mola alışkanlığı da getiriyor. Tekniğe göre, verdiğiniz molalarda asla yapacağınız işi düşünmemeli ve molaya konsantre olmalısınız. Pomodoro, geleneksel iş modellerinden "odaklanma" vurgusu ile ayrılıyor. İş zamanında işe, molalarda ise tamamen molaya odaklanan zihin, uyarıcıların çok olduğu iş dünyasında uzmanlara verimli çalışmanın anahtarını sunuyor. 

Pomodoro Uygulaması Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Pomodoro tekniğini maksimum 8 saatlik çalışma rutini için kullanabilirsiniz. Molalarla beraber 8 saatten fazla uygulanmaması öneriliyor. Zaman planlama yöntemi, 8 saate kadar 25 dakikalık çalışma süreçlerinde istenen verimi sunuyor. Yapılan çalışmalar, bu tekniği uygulayan kişilerin mesai sonrasında kendilerini daha az yorgun hissettiğini gösteriyor. Tekniği uygulamadan ve 25 dakikalık sürece girmeden önce telefonlarınızı uzak bir yere koyabilir, sessize alabilir, çevrenizdekilere rahatsız edilmek istemediğinizi söyleyebilirsiniz. Eğer gürültülü bir ortamda çalışmak zorundaysanız, kendinizi mümkün olduğunca izole edebilmek için kulaklarınıza kulak tıkacı takabilir, yüzünüzü duvara dönerek çalışmayı deneyebilirsiniz. Pomodoro tekniğini uygularken konsantrasyonunuzu bozan bir etken devreye girerse ve çalışmayı yarım bırakmak zorunda kalırsanız, bir sonraki 25 dakikada o etkeni egale etmek için yöntemler geliştirmelisiniz. Yeniden odaklanarak çalışmayı denemelisiniz. Pomodoro uygulayıcıları günlük planlarını 30 dakikalık periyotlar halinde planlarken bir işi bitirmek için ortalama kaç periyoda ihtiyaç duyduklarını da işaretliyor. Siz de işe başlamadan kendinize hedefler koyabilir ve acele etmeden, odaklanarak gün içinde küçük hedeflerle motive olabilirsiniz. 

Zaman Yönetimi ile Saatlerinizi Geri Kazanın 

Pomodoro tekniği, her ne kadar iş dünyası içinde popüler olsa da aslında hobilerde, ev işlerinde, günlük aktivitelerde rahatlıkla uygulanabiliyor. Kitap okurken, çiçek sularken, çalışırken, ödev yaparken veya yemek hazırlarken bu tekniği uygulayabilirsiniz. Pomodoro, sizlere diğer tüm zaman yönetimi uygulamaları gibi günü daha verimli değerlendirmeyi vadediyor. Bu tip sistemler, her şeyden önce kişiye öz disiplin ve konsantrasyon kabiliyeti kazandırıyor. Ayrıca odaklanarak bir işe yoğunlaşmak beraberinde farkındalığı da getiriyor. Daha önce saatlerce çalışıp fark etmediğiniz bir ayrıntıyı, sadece o işe odaklandığınız 25 dakika içinde görebilir, problemlere çözüm üretebilir veya süreç içindeki yeni deneyimlerin farkında olabilirsiniz. Zaman yönetimi uygulamaları iş dünyası için başarı ve verim sağlarken kişisel gelişim için de benzersiz fırsatlar ortaya koyuyor. Odaklandığınız işi yaparken keyif aldığınızı görerek motive olabilir, sıradan aktivitelerin içinde yoğunlaşarak yeni deneyimler elde edebilir ve her işe merakla yaklaşmayı öğrenebilirsiniz. Günde yalnızca yarım saatinizi ayırarak Pomodoro tekniğini uygulamayı deneyebilir, yöntemin size uygun olup olmadığını keşfedebilirsiniz. 

Öne Çıkan Yazılar

Ekip İş Dünyası Ekip Performansını Arttırmak için Etkili Aktiviteler
Ekipçe yapılan aktiviteler motivasyon ve performans düşüklüğü gibi durumlarda çeşitli yararlar sağlar.
İş Dünyası 16 Haziran 2023 5 dk.
toplanti İş Dünyası Toplantılarınızı En Verimli Hale Getirin
Etkili bir toplantı için bu yazımızdaki verim artırıcı önerileri dikkate alabilirsiniz.
İş Dünyası 16 Haziran 2023 4 dk.
Masa İş Dünyası Masa Başı Çalışanlara Sağlıklı Öneriler
Masa başında çalışıyor olsanız bile, hayat rutininizde yapacağınız küçük değişikliklerle daha sağlıklı bir bedene sahip olmak mümkün. Yaşam alışkanlıklarınızı değiştirerek, her geçen gün daha sağlıklı olduğunuzu fark edebilirsiniz.
İş Dünyası 16 Haziran 2023 4 dk.