Bankalarda çalışmak isteyen bir üniversite öğrencisi adayı iseniz, bölüm tercihleri hakkındaki bu rehberi okuyabilirsiniz.
Doğru üniversite ve bölüm seçimi, insanın hayatı boyunca vereceği en önemli kararlardan biridir. Özellikle bölümün isabetli tercihi, öğrencinin sevdiği mesleği yaparak hem kendisi hem de toplumu için daha fazla katma değer oluşturmasına yardımcı oluyor. Ülkemizde de birçok farklı meslek için üniversite bölümleri bulunuyor. Bu bölümler arasında iktisat, işletme gibi bölümler en çok tercih edilenler arasında yer alıyor.
Bankalarda çalışmak isteyen üniversite adayları, çok farklı bölümlerden istedikleri hedefe ulaşabiliyor. Farklı bölümler, banka içinde görev alınabilecek departman çeşitliliğini de arttırıyor.
Hangi Bölüm Mezunları Bankalarda Çalışabiliyor?
Üniversite adayları, iktisadi ve idari bilimler fakültesindeki hemen hemen tüm bölümler ile bankacılık sektörüne adım atabiliyor. Oldukça geniş seçeneklere sahip iktisadi ve idari bilimler fakültesi, bölümler arasında ortak ders havuzları oluşturarak gerekli eğitimleri almanızı sağlıyor. Bankacılık sektöründe iş bulabilmek için alınması gereken dersleri veren tüm öğrenciler, bankalarda çalışabiliyor. Bununla birlikte bankaların iş geliştirme ve bilgi teknoloji birimlerinde, birçok farklı mühendislik bölümlerinden mezun olanlar da çokça tercih ediliyor.
Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Sigortacılık bölümleri direkt olarak mesleğe yönelik eğitimleri almanızı sağlıyor. Bu bölümlere ek olarak; İktisat, İşletme, Ekonomi, Maliye ve Kamu Yönetimi gibi idari bilimler fakülteleri de bankacılık sektörü için mezun veriyor. Bu ana bölümlere ek olarak sektöre adım atılabilecek bazı bölümler şunlardır:
- Uluslararası İlişkiler
- Uluslararası Ticaret ve Finans
- Ekonometri
- Çalışma Ekonomisi
- Sermaye Piyasası
Hangi Bölümlerden Mezunlar Bankalarda Ne İş Yapar?
Bankalarda işe girmek isteyenler, birçok farklı pozisyon ve departman seçeneği ile karşılaşıyor. Farklı görev pozisyonları için genellikle aynı bölümlerin mezunlarını tercih ediyor. Ancak bankalar bir takım niş pozisyonlar için bölüm konusunda daha seçici davranabiliyor. Bankalarda alım yapılan bazı pozisyonlar ve mezun olunması gereken bölümler şu şekildedir:
- Müfettiş Yardımcısı: Bu pozisyonda çalışanlar, bankanın genel kurulu adına tüm paydaşları teftiş ederek denetliyor. Oldukça önemli bir pozisyon olan görev için; Bankacılık ve Finans, İktisat, İşletme, Hukuk ve Kamu Yönetimi gibi bölümlerden mezun olmak gerekiyor. Bu pozisyonun bilgi sistemleri tarafı içinse Endüstri Mühendisliği, İşletme Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Matematik Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği gibi bölümlerden alım yapılıyor.
- Uzman Yardımcısı: Uzman Yardımcısı, bulunulan birimin faaliyetlerinin banka mevzuatına uygun olup olmadığını denetliyor. Uzman Yardımcısı pozisyonu için İşletme, İktisat, Uluslararası İlişkiler, Sermaye Piyasası, Endüstri Mühendisliği, İşletme Mühendisliği ve Matematik Mühendisliği bölümlerinden mezun olanlar tercih ediliyor.
- Bilgi İşlem ve Yazılım Uzmanlığı: Diğerlerine nazaran daha niş bir pozisyon olan Bilgi İşlem ve Yazılım Uzmanlığı, bankaların bilgi işlem departmanı altyapısını hazırlıyor. Bu pozisyon için gerekli bölümler; Endüstri Mühendisliği, İşletme Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Matematik, Yazılım Mühendisliği ve Bilgisayarlı Muhasebe seçenekleri olarak göze çarpıyor.
- Gişe Yetkilisi: Temel bankacılık görevlerinin tamamını karşılayan pozisyon, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesindeki bölümlerden mezun tüm adayları portföyüne kabul ediyor.
Bankalarda Geleceğin Bölümleri ve Kullanılan Araçlar Nelerdir?
Teknoloji insan hayatına her geçen yıl daha da çok etki ediyor. Yenilenmiş teknolojilere bağlı sistem ve yazılımlar da her sektörde daha sık kullanılıyor. Bankacılık sistemi de bu yeniliklere entegre olarak, işe alımlarda farklı bölümlerden mezunlara daha sık başvuruyor.
Bu bölümlerin başında yazılım konusunda uzman öğrenciler geliyor. Bankacılığın aplikasyonlar ve dijitale daha çok yakınlaşması, mühendislerin önemini sektör için artırıyor. Algoritma teknisyenleri, Big Data eğitimi almış öğrenciler ve Endüstri Mühendisliği ve İşletme Mühendisliği bölümü mezunları daha çok ilgi çekiyor.
Bulunduğumuz yüzyılda pazarlama stratejilerinin müşteri bazlı bir noktaya evrilmesi, insan iletişimi kuvvetli mezun ihtiyaçlarını da meydana getiriyor. Bu ihtiyaçlar; Halkla İlişkiler, PDR, Psikoloji ve Sosyoloji bölümlerinin mezunları gibi iletişim becerisi kuvvetli kalifiye çalışanlar ile karşılanıyor.
Bankada çalışmaya başladıktan sonra bazı bilgisayar destekli araçlar daha sık kullanılıyor. Bu araçlar, sektörün olmazsa olmaz demirbaşlarından oluyor. Bankacılık sektöründe en çok kullanılan araçlar ve uygulamalar şu şekilde:
- Microsoft Excel formülasyonları
- Microsoft PowerPoint
- SQL
- Microsoft Power BI
- JavaScript
- Cobol
- Python
Tüm bu bölüm ve araçlarda yeterlilik sağlayan öğrenciler, hayallerini kurdukları bankacılık sektöründe çalışma şansı yakalıyor. Siz de bankacı olmak isteyen bir üniversite öğrencisi adayı iseniz; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bölümlerini tercih edebilir, yazılım, iş geliştirme, big data, veri analistliği ve bilgisayar tabanlı muhasebe hakkında kendinizi geliştirerek hayalinizdeki mesleğe kavuşabilirsiniz.