Blog
Dijital Gezginlere e-Müze Önerileri

Dijital Gezginlere e-Müze Önerileri

Geri Dön
19 Haziran 2023 5 dk.
A +

İnsanların dünya çapında meşhur olan müzeleri online olarak gezebilmesini sağlayan dijital müze uygulaması, bir tür sanal tur hizmetidir.

İçinde bulunduğumuz çağda dünyayı görmek ve dünyanın farklı şehirlerindeki müzeleri gezmek için çoğu insan seyahat etmeye gerek duymuyor. Elbette bir şehri ya da bir sanat eserini tam olarak hissedebilmek için onu canlı olarak görmek veya onunla aynı anı yaşamak gerektiğini düşünenlerin sayısı hiç de az değil. Ancak buna imkanı olmayanlar veya dönemsel olarak seyahat etme fırsatı bulamayanlar için internette meraklılarının erişimine açılan dijital müzeler insanların kültür / sanat ihtiyaçlarını karşılamak konusunda adeta hayat kurtarıcı bir rol oynuyor. 

Dijital Müze Nedir?

İnsanların dünya çapında meşhur olan müzeleri online olarak gezebilmesini sağlayan dijital müze uygulaması, bir tür sanal tur hizmetidir. Bundan on yıl öncesinde hiç de yaygın olmayan ve yalnızca belli başlı müzeler tarafından sunulan bu hizmet, günümüzde hemen hemen her müze tarafından online ziyaretçilere açılıyor. Online müze ya da dijital müze kavramı, bazı müzelerin koleksiyonlarında yer alan eserleri dijital ortama aktarıp burada oluşturdukları arşivi internet sayfalarından erişime açmasını kapsıyor. Devamında gelen farklı çalışmalarla beraber sanal tur uygulamaları da oldukça yaygın. 

Dijital Müzeler Nasıl Ziyaret Edilir?

Pek çok müze tarafından dijital müze hizmeti ücretsiz olarak sunuluyor. Online ziyaretçiler üç boyutlu olarak müze içindeki mevcut sergileri gezebiliyor ve eserleri inceleyebiliyor. Sanal tur uygulamasıyla sağlanan bu hizmet, kullanıcılara genellikle müzenin resmi internet sitesi ya da çeşitli online platformlar üzerinden veriliyor. Dolayısıyla online ziyaretçiler, dijital müze uygulamasıyla alakalı bağlantıya tıkladıklarında kolayca müze içerisinde gezmeye başlayabiliyor.

Dijital Müze Örnekleri

  • Louvre Müzesi

Paris’teki Sen Nehri kıyısında bulunan Louvre Müzesi’nde 350.000’den fazla eser yer alıyor. Doğu Avrupa, Batı Avrupa, cam piramit, kraliyet bahçeleri ve Mısır gibi farklı bölümlerden meydana gelen müze, Fransız İhtilali sonrasında açılan ilk müze olma özelliği taşıyor. Her dönem önünde uzun kuyrukların oluştuğu müzeyi online olarak ziyaret etmek ve başta Mona Lisa tablosu olmak üzere dünyaca ünlü çok sayıda eseri incelemek mümkün. 

  • Rijksmuseum

Amsterdam’daki ünlü “I Amsterdam” yazısının hemen arkasında yer alan Rijksmuseum, Hollanda’daki en kapsamlı koleksiyona sahip müzedir. Google tarafından bu meşhur müzenin sokak görünümü turu sunuluyor. Böylece Rembrandt, Vermeer, Hals ve daha pek çok ünlü ressamın eserlerini, salonlarda gerçekten dolaşıyormuş gibi inceleyebilirsiniz.

  • Zeugma Mozaik Müzesi

Dünyadaki en büyük mozaik müzelerinden bir tanesi olan ve Gaziantep’te bulunan Zeugma Mozaik Müzesi de internet sitesi üzerinden online müze gezme imkanı sunan mekanlar arasında yer alıyor. Her ne kadar sunulan sanal tur hizmeti ile her şeyi görmek mümkün olmasa da müzedeki eserler hakkında çok sayıda önemli bilgi edinebilirsiniz.

  • Salvador Dali Müzesi

Dali’nin en fazla eserinin bulunduğu ve Amerika’da yer alan Salvador Dali Müzesi de sanatçıya dair resimlerin yanı sıra heykel ve mekanik eserleri de ziyaretçilere sunuyor. Ayrıca Dali eserlerinin dışında El Greco, Antoni Pitxot ve Marchel Duchamp gibi önemli isimlerin de eserleri sergileniyor. Online olarak siteye giriş yaptığınızda Salvador Dali Müzesi’nin sergi alanına ulaşabilir ve müzeyi gezmeye başlayabilirsiniz. 

  • Pergamon Müzesi

Almanya’daki en büyük müzelerden bir tanesi olan Pergamon Museum’da da Bergama Zeus Tapınağı, Babil Kapısı, Pergamon Altarı ve Milet Agora Kapısı gibi çok sayıda önemli ve antik eseri online olarak keşfetme imkanı sunuluyor. 

  • The Metropolitan Museum of Art

New York için artık ikonikleşmiş olan ve dünyanın en değerli müzeleri arasında gösterilen The Metropolitan Museum of Art’ı normalde canlı olarak gezmek 2 gün sürebiliyor. Ancak dijital müze hizmeti ile bu müzeyi de dilediğiniz zaman geniş vakitler ayırarak ziyaret edebilirsiniz.

  • Sakıp Sabancı Müzesi

Sakıp Sabancı Müzesi’nin bugüne dek gerçekleştirdiği tüm sergiler ve sahip olduğu koleksiyonlar, müzenin resmi internet sitesi, sosyal medya kanalları, digitalSSM ve Google Art & Culture platformları aracılığıyla sanatseverler tarafından ziyaret edilebiliyor.

Öne Çıkan Yazılar

Musiki Kültür Sanat Türk Musikisi'nin Toplumumuzdaki Yeri ve Bilinmeyenleri
Türk musikisi, Türk kültürünün en önemli unsurları arasında yer alıyor.
Kültür Sanat 19 Haziran 2023
blog Kültür Sanat Dikkat Çekici İnfografik Hazırlama İpuçları
Şirketlerin geniş kitleleri kısa sürede bilgilendirmesi amacıyla tasarlanan infografik seçenekleri, en modern sanat ürünleri arasında kabul ediliyor.
Kültür Sanat 19 Haziran 2023 4 dk.
Sanat Kültür Sanat Bir Nadide Sanat: Hüsn-ü Hat
Güzel yazı yazma temelli bir sanat türü olan hat, ağırlıklı olarak Kur’an-ı Kerim’den ayetlerin, Allah’ın sıfatlarının ve hadislerin etkileyici bir şekilde yazılmasıyla uygulanır.
Kültür Sanat 19 Haziran 2023 4 dk.