Eski bir Japon felsefesi olan Kintsugi, kırılan bir nesneyi eskisinden çok daha güzel ve fonksiyonel hale getirmeyi amaçlar. Bu felsefeye göre kırılma aslında bir kayıp değil yeni bir varoluş demektir.
Japon kültürü, köklü bir geçmişe sahip olan ve aynı zamanda farklı kültürleri de etkileyen bir kültürdür. Kusurları mükemmelleştirme sanatı anlamına gelen Kintsugi de Japonya kültürünü yansıtan sıra dışı felsefi akımlardan biridir.
Kintsugi Nedir?
Eski bir Japon felsefesi olan Kintsugi, kırılan bir nesneyi eskisinden çok daha güzel ve fonksiyonel hale getirmeyi amaçlar. Bu felsefeye göre kırılma aslında bir kayıp değil yeni bir varoluş demektir. Genelde seramik objeler üzerinde uygulanan bu felsefe, aynı zamanda "Kintsukuroi" şeklinde de adlandırılır.
Kintsugi, Budist öğretisine dayanan Wabi-Sabi anlayışından esinlenmiştir. Wabi sadelik anlamına gelirken Sabi kusurlardan ve hatalardan keyif almak anlamına gelir. Bu iki sözcüğün birleşimi ise kusurlu güzellik ya da kusurların mükemmelleştirilmesi şeklinde ortaya çıkar.
Kintsugi sanatının temelinde kusurların olduğu gibi kabul edilmesi anlayışı vardır. Buna göre, kusur veya problemleri görmezden gelmek yerine onların varlığını kabul ederek olumlu bir düşünce anlayışı geliştirilir. Kintsugi felsefesi, hiçbir şeyin kusursuz, simetrik veya düzenli olmayacağını öne sürer.
Kintsugi Felsefesi Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Kintsugi, 15.yy’da ortaya çıkan bir felsefe akımıdır. Japon bir komutan, bir gün askerlerine çaydanlığının tamir ettirilmesi emrini verir. Çaydanlığı tamir edilen komutan, sonuçtan memnun olmaz ve eski çaydanlığını tekrar ister. Ancak, bu mümkün olmayacağı için tamiri yapan Japon zanaatkar alternatif bir çözüm yolu bulur. Çaydanlığın estetik bir şekilde tamir edilememesinden kaynaklanan sorun, Kintsugi felsefesinin gelişmesini sağlar.
Tamir sonrasında çaydanlık eskisinden çok daha iyi bir görünüme sahip olur. Çaydanlıktaki kırıklara yapılan estetik müdahale, daha güzel ve sağlam bir eşya elde edilmesini sağlar. Böylece, Japon komutan çok sevdiği çaydanlığına daha anlamlı bir şekilde kavuşur.
Kintsugi İşlemi Nasıl Uygulanır?
Kintsugi felsefesine göre, eşyaların kırılması değer kaybına neden olmaz. Aksine, kırılan eşyalar onarılarak tekrar kullanılır hale getirilebilir. Kintsugi felsefesindeki işlemlerle, kırılan eşyaların kırık yerlerine lame veya dore renkleriyle kontur çekilir. Böylece, kırık eşyaların formu değiştirilebilir.
Kintsugi için kullanılan bu sıra dışı renkler, altın veya gümüş tozunun reçineyle karıştırılmasıyla elde edilir. Daha sonra, eşyanın üzerinden ince çizgiler geçirilerek parça bütünlüğü sağlanmış olur. Bu sayede, eşyanın şekli ve işlevi korunur. Kintsugi felsefesine göre, sadece kırıkları onarmaktan ziyade eşyaların gerçek değeri ortaya çıkarılmalıdır. Ayrıca, bu felsefi akım hasar gören bütün nesneler için uygulanabilir.
Kintsugi Felsefesi Neyi Temsil Eder?
Kintsugi felsefesi, el işçiliğinin yanı sıra, bu işlemleri yerine getirirken sürekli olarak olumlu düşüncelere sahip olmayı hedefler. Bu sanat anlayışına göre, kırıklar bir hasar veya kayıp olarak değil, yaşanmışlık olarak değerlendirilir. Buna göre, tecrübe sayesinde bilgelik adına önemli adımlar atmak mümkündür.
Ayrıca Kintsugi felsefesi tamir etme ve onarmanın kattığı güzelliği tekrar hatırlatır. Bu felsefe sayesinde eşyanın, kırıkların ve zanaatkarın dünyaya kattığı anlam da değişir. Kintsugi felsefesi, aynı zamanda yeniden daha iyi bir doğuşu temsil eder. Hatta, işlenmiş bir eşyanın önceki halinden daha iyi göründüğü varsayıldığı için bazı kimseler kendi seramiklerini kırıp Kintsugi ile güzelleştirmeyi amaçlar.
Özetle, Kintsugi felsefesi eşyadaki kırıklara odaklanmak yerine eşyanın tümündeki güzellikleri görmeyi hedefler. Böylece, kusursuz ya da hatasız olmanın imkansız olduğu vurgulanırken, kusurların mükemmelleştirilmesi sağlanır.
Siz de kırılan eşyalara sanatsal bir açıdan bakabilirsiniz. Ayrıca Kintsugi felsefesi sayesinde kırılan eşyaların uygun bir şekilde onarımını yapabilirsiniz. Yenisini almak yerine, bu sanatın arkasındaki güzelliği fark ederek eşyalarınızı daha estetik bir anlayışla onarıp yeniden kullanabilirsiniz.