Tarihimizde önemli değere sahip Türk bilim insanları hakkında daha fazlasını öğrenmek için buyrun yazımıza!
Önemli keşifleri tarihin farklı dönemlerinde adını duyuran Türk bilim insanları eserleri ve çalışmalarıyla insanlığa önemli katkılar sağlamıştır. Ali Kuşçu, Behram Kurşunoğlu, Aziz Sancar, Akşemsettin, Halil İnalcık, Hulusi Behçet, Hezarfen Ahmet Çelebi tarihin farklı dönemlerinde yaşayan ancak gerçekleştirdiği çalışmalarla adını duyurarak insanlığa önemli katkılar sağlayan Türk bilim insanlarından. Hepsinin ortak noktası ise günümüzde hala kullanılan ve uygulanan çok değerli bilimsel çalışmalara imza atmaları. Peki birbirinden önemli çalışmalara sahip bu bilim insanları neler üretti? Hangi eserlere imza attı? Tarihimizde önemli değere sahip Türk bilim insanları hakkında daha fazlasını öğrenmek için buyrun yazımıza!
Ali Kuşçu
Ali Kuşçu 1403 - 1474 yılları arasında yaşayan ünlü astronom, fizikçi ve matematikçi. Semerkant’ta doğan Ali Kuşçu Uluğ Bey gibi önemli astronomların yetiştirilmesinde görev almıştır. Aynı zamanda Uluğ Bey’in dedesi olan Ali Kuşçu Osmanlı Devleti’nde Sahn-ı Seman medreselerinin müderrislik yapmıştır. Timur, Akkoyunlular ve Osmanlı Devleti gibi farklı uygarlıklar döneminde gerçekleştirdiği çalışmalarla bilime hizmet etmiştir. Fatih Sultan Mehmet döneminde İstanbul’a gelen Ali Kuşçu başlangıç boylamına dair çalışmalar gerçekleştirmiştir. Şerh-i Tecrid, El- İfsah gibi eserler yazmıştır. Matematik, astronomi, mekanik, dil, kelam ve fıkıh alanlarında 28 eser neşretmiştir.
Behram Kurşunoğlu
Modern fizik alanındaki çalışmalarıyla tanınan Behram Kurşunoğlu 1922 - 2003 yılları arasında yaşamıştır. Fizik alanında üzerine çalıştığı teori ve kuramlarla adını duyurmuştur. Elektromanyetizma, Kuantum Fiziği, yerçekimi kuramları üzerine önemli çalışmalar gerçekleştirmiştir. Albert Einstein’ın görelilik kuramını elekromanyetizma ile birlikte ele almıştır. 1950’lerde atom enerjisi üzerine çalışmalar yapmıştır. Aynı zamanda Türkiye’de Atom Enerjisi Kurumu’nun açılmasına öncülük etmiştir. Kuantum Fiziği alanında ‘Gerçekleştirilmiş İzafiyet Teorisi’ ile adını küresel çapta duyuran Behram Kurşunoğlu 1972 yılında TÜBİTAK Bilim Ödülü’ne layık görülmüştür.
Aziz Sancar
1946 doğumlu Aziz Sancar DNA üzerine gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalarıyla Kimya alanında Nobel ödülünü almıştır. 2015 yılında kazandığı Nobel ödülüyle küresel çapta adını duyuran Aziz Sancar moleküler biyoloji, biyokimya alanında önemli bilimsel çalışmalara imza atmıştır. Ünlü akademisyen ABD’de Amerika Ulusal Bilimler Akademisi’ne seçilen ilk Türk bilim insanıdır.
78 yaşında olan Aziz Sancar DNA onarımı, kanser araştırmaları üzerine araştırmalarını sürdürmektedir.
Akşemsettin
Osmanlı Devleti döneminde Fatih Sultan Mehmet’in hocası olarak adını duyuran Akşemsettin 1389 - 1459 yılları arasında yaşamış Türk alimdir. Osmanlı Devleti’nin önemli padişahlarından 2. Murat’ın isteğiyle Fatih Sultan Mehmet’e hocalık yapan Akşemsettin tıp ilmi alanında önemli çalışmalara imza atmıştır. Kitabü’t Tıp ve Maddet’ül Hayat kitaplarıyla tıp ilmine dair önemli eserler vermiştir. Akşemsettin Maddet’ül Hayat kitabında mikrobun katılımını ve bulaşmasını ele alarak tarihe mikroorganizmalardan bahseden ilk bilim insanı olarak geçmiştir. Risaletü’n Nuriye, Def’ü Metain, Hall-i Müşkilat Akşemsettin’in diğer önemli eseridir.
Halil İnalcık
Tarihçilerin kutbu ünvanına sahip Halil İnalcık 1915 - 2016 yılları arasında yaşamıştır. Türk tarihi üzerine yaptığı araştırmalar, gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalarla adını duyuran Halil İnalcık 1972 yılında Chicago Üniversitesi’nde Osmanlı Tarih Kürsüsünü kurmuştur. Ayrıca, 1993 yılında Bilkent Üniversitesi’nin Tarih Bölümü’nü kuran ünlü akademisyen Türk Tarih Kurumu, British Museum, Princeton, Londra, Chicago, Harvard, Bilkent Üniversitesi gibi önemli kuruluşlarda çalışmıştır. Çalışmalarıyla çeşitli ülkelerde ödüller kazanan Halil İnalcık Uluslararası Biyografi Merkezi tarafından Sosyal Bilimler alanında ilk 2000 bilim insanı arasına seçilmiştir. Ayrıca, 2003 yılında Macaristan Cumhurbaşkanı tarafından ‘Macaristan Liyakat Nişanı’na layık görülmüştür.
Safiye Ali
Safiye Ali anne çocuk sağlığı üzerine önemli çalışmalar gerçekleştiren, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın doktorudur. 1894 - 1952 yılları arasında yaşayan Safiye Ali doktor olmanın yanı sıra ilk tıp eğitimi veren kadın ünvanına sahiptir. Amerikan Kız Koleji’nde eğitim gördükten sonra Almanya Würzburg Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirerek Türkiye’nin kadın doktoru olmuştur. Safiye Ali doktorluğun yanı sıra Amerikan Koleji’ne bağlı açılan ilk kadın tıp okulunda obstetrik ve jinekoloji dersleri vermiştir.
Fatma Aliye
Fatma Aliye Tanzimat ve Meşrutiyet dönemlerinde yazdığı eserler ile tanınan ilk kadın yazardır. Felsefe, tarih, edebiyat üzerine önemli eserler veren Fatma Aliye Hanım 1862 - 1936 yılları arasında yaşamıştır. Yazar ve çevirmen olarak önemli eserler veren Fatma Aliye’nin en önemli eserleri arasında Hayal ve Hakikat, Ref’et, Levayih-i Hayat ve Muhadarat sayılabilir. Tercüman-ı Hakikat Gazetesi’nde önemli yayınlar gerçekleştiren yazar aynı zamanda Hilal-i Ahmer Cemiyeti’nin ilk kadın üyesidir.