Evinizdeki Cihazlar ve Enerji Tüketimleri

Evinizdeki Cihazlar ve Enerji Tüketimleri

Geri Dön
29 Ağustos 2024 5 dk.
A +

Günlük hayatın bir parçası haline gelen çamaşır makinesi, buzdolabı, fırın, televizyon ve bilgisayar gibi elektronik ev aletleri, hayatı kolaylaştıran çözümler sunar. Her elektronik ev aletinin ise belli bir kullanım alanı ve enerji sarfiyatı bulunur. İhtiyacınıza uygun ürün seçimi ve dengeli kullanım alışkanlıkları ile enerji tasarrufu elde edebilmek de mümkündür. Evlerimizde kullandığımız en popüler 10 elektronik cihazın çalışma yapısına ve genel enerji tüketim değerlerine yakından göz atalım.

Buzdolabı

No Frost, MultiAirflow ve mavi ışık benzeri teknolojilerle donatılan yeni nesil buzdolabı modelleri, A+ veya A++ gibi yüksek enerji verimliliğine sahip özelliklerle sunulur. A+ sınıfında yer alan bir buzdolabı saatte yaklaşık 45 Watt, günde 1080 Watt ayda da 32.000 Watt yani 32 kWh enerji tüketir.

Fırın

Günde ortalama 2 saat ve haftada 2 kez çalıştırılan bir ankastre fırın ayda yaklaşık 20 kWh enerji harcar. Yüksek enerji verimliliği ile bilinen ve çok kısa sürelerde ısıtma sağlayan mikrodalga fırınların aylık enerji tüketimi ise 3 kWh civarındadır.

Bulaşık Makinesi

Adaptif programlama ve A++ özellikler ile gelen yeni model bir bulaşık makinesinin aylık enerji sarfiyatı yaklaşık 21 kWh seviyesindedir.

Çamaşır Makinesi

A+++ enerji sınıfında yer alan çamaşır makineleri yıkama programına göre değişmekle birlikte saatte yaklaşık 750 Watt enerji tüketir. Sıcak ısı programları ya da yüksek devirde çamaşır sıkma gibi özellikler, enerji tüketim miktarının artmasına neden olabilir.

Çamaşır Kurutma Makinesi

Çamaşır kurutma makineleri sürekli ısı vererek kurutma yaptığı için enerji verimliliği yüksek cihazlar içinde yer almaz. Her ne kadar yeni modellerde enerji tüketimi düşük olsa da saatte 1000-1200 Watt arasında bir enerji tüketimi söz konusudur.

Saç Kurutma Makinesi

Nikrom tel gibi dayanıklı ısıtma parçaları ile donatılan saç kurutma makineleri, saniyeler içinde en üst sıcaklık değerlerine ulaşabilir. Saç kurutma makinesinin modeline ve özelliklerine bağlı olarak saatlik tüketim değerleri 1000-2500 Watt arasında değişebilir.

Televizyon

Yeni nesil LCD veya LED panel televizyonlar yüksek enerji verimliliğine sahiptir. Örneğin 60 inç büyüklüğünde LED panel bir TV saatte yaklaşık 35 Watt enerji harcar.

Bilgisayar

Evlerde ve ofislerde kullanılan masaüstü bilgisayarlar saatte 150 ile 750 Watt arasında enerji tüketir. Ekran kartı, işlemci ve monitör özelliklerine bağlı olarak tüketim değerleri farklılık gösterebilir. Şarj edilebilir özelliğe sahip olan dizüstü bilgisayar modelleri ise saatte ortalama 90 Watt enerji tüketir. Oyun laptoplarında bu değer 250 Watt seviyelerine ulaşabilir.

Elektrikli Süpürge

Ev temizliğinin olmazsa olmazı elektrikli süpürgeler, 1500-2500 Watt aralığında saatlik enerji tüketimine sahiptir. Günde yaklaşık 1 saat ve haftada iki kez elektrik süpürgesi çalıştırmak aylık ortalama 14 kWh elektrik tüketimine karşılık gelir.

Ütü

Otomatik kapanma, kireç önleme ve kumaşa göre ısı kontrolü benzeri özellikler ile sunulan ütü çeşitleri, ütü yapmayı pratik bir iş haline getirir. Kısa sürede ısınan ütülerin elektrik tüketimi genellikle yüksektir. 2400 watt gücünde çalışan bir ütü, günde 1 saat ve haftada iki kez kullanıldığında ayda yaklaşık 21 kWh enerji tüketir.

Elektronik Ev Aletlerinde Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılabilir?

Elektrikli ev aletlerinin enerji tüketim değerleri, cihazın yapısına, özelliklerine ve kullanım süresine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Buzdolabı gibi sürekli çalışan cihazların enerji sarfiyatı daha yüksek olabilir. Başta buzdolabı ve çamaşır makinesi olmak üzere yüksek watt değerlerine sahip cihazların A+, A++ veya A+++ gibi modellerine yönelmekte fayda vardır. Çamaşır veya bulaşık makinelerini tam kapasite ile kullanmak veya ECO mod seçeneklerinden yararlanmak da enerji tasarrufu yapmanıza yardımcı olur.

Ütü, tost makinesi, su ısıtıcısı, saç kurutma makinesi ya da elektrikli süpürge gibi küçük ev aletleri kullanırken ise durum daha farklıdır. Bu tür elektronik ev aletleri 1500, 2000, 3000 Watt gibi çok yüksek güç değerlerine sahiptir. Düşük ısı ayarlarında yüksek verimlilik ile çalışan yeni nesil cihazları tercih etmek ve gereksiz kullanımların önüne geçmek, elektrik tüketimini azaltır. Çamaşırları tamamen kurumadan ütülemek veya son aşamada tost makinesini fişten çıkararak kullanmak gibi ufak detaylar da enerji tasarrufu yapmanıza katkıda bulunur.

Başta aydınlatma ekipmanları olmak üzere eski model elektronik ev aletleri yerine yüksek verimliliğe sahip yeni nesil cihazlara geçiş yapmanız yararınıza olacaktır. Kuveyt Türk tarafından sunulan Alışveriş Finansmanı sayesinde siz de bütçenizi yormadan beyaz eşyalarınızı yenileyebilir, konforlu ve tasarruflu kullanıma kolayca geçiş yapabilirsiniz.
 

Öne Çıkan Yazılar

elektronik atıklar Sürdürülebilirlik Elektronik Atıkları Geri Dönüştürmenin Önemi
Elektronik atıklar geri dönüşüme dahil edilmediğinde çevre sağlığı tehlike altına girebilir. Elektronik atıklar hakkında detaylı bilgi için içeriğimize göz atın.
Sürdürülebilirlik 12 Eylül 2024 5 dk.
geridonusum Sürdürülebilirlik Evde Uygulayabileceğiniz Geri Dönüşüm Yöntemleri
Sürdürülebilirliğe katkı sağlamak için evde uygulanabilecek birçok geri dönüşüm yöntemi bulunur. Bu yöntemlere dair bilgi edinmek ve geri dönüşüme katkı sağlamak için blog yazımızı okuyabilirsiniz.
Sürdürülebilirlik 02 Eylül 2024 4 dk.
atik Sürdürülebilirlik Daha İyi Bir Gelecek İçin: Sıfır Atık Nedir?
Bir bölgedeki atık üretimini sıfıra indirmeyi amaçlayan sıfır atık yaklaşımı nedir? Bu konuda neler yapabiliriz ve neden önemlidir?
Sürdürülebilirlik 31 Mayıs 2024 5 dk.