Sürdürülebilir Bir Dünya İçin: Yeşil İş

Sürdürülebilir Bir Dünya İçin: Yeşil İş

Geri Dön
20 Haziran 2023 5 dk.
A +

Sürdürülebilirlik kavramının önem kazanmasıyla ön plana çıkan yeşil iş, yeşil ekonomi, yeşil istihdam gibi kavramları bu yazımızda inceliyoruz.

Çevresel bilinç düzeyinin gitgide artmasıyla birlikte sürdürülebilirlik kavramı da daha fazla önem kazanıyor. Sürdürülebilir bir dünya kapsamında ise yeni tabirler ve uygulamalar söz konusu oluyor. Bunlardan biri olan yeşil iş; yeşil ekonomi, yeşil istihdam gibi kavramları da beraberinde getiriyor. Tüm bu kavramları yeni dünya düzeninde oldukça sık duymanız mümkün. Peki yeşil iş tam olarak neyi ifade ediyor?

Yeşil İş ile Yepyeni Bir Yaklaşım

Dünya nüfusunun gösterdiği artış, içinde bulunduğumuz çevreyi belirli tehditlerle karşı karşıya bırakıyor. Doğal kaynakların kullanımı da kontrol edilemez bir noktaya ulaşabiliyor. Bu durumda iş sektörünün de büyük payı bulunuyor. Çevreyi daha korunaklı hâle getirebilmek amacıyla ortaya çıkan fikirlerden biri olan yeşil iş, sürdürülebilir bir dünya hedefine hizmet ediyor.

Yeşil iş, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) açısından önemli bir gündemi oluşturuyor. Öncelikle Kyoto Protokolü, ardından da Paris Anlaşması'nın imzalanmasıyla birlikte çok sayıda ülkenin de gündeminde yer ediniyor. Bu önemli çalışmalarda özellikle vurgulanan yeşil ekonomiye geçiş yani yeşilleşme ise iş gücü piyasalarında çok büyük etkiler oluşturacak modern bir sanayi devrimi olarak nitelendiriliyor.

Yeşil Ekonomiyi Destekleyen Yeşil İşler

Birleşmiş Milletler Çevre Programı’na göre önemli bir kavram olan yeşil ekonomi, çevresel riskleri önemli oranda azaltan ve sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen bir ekonomiyi temsil ediyor. Yeşil ekonomi ile bir yandan çevre için ideal şartları oluşturmak diğer yandan da ekonomiyi canlandırmak amaçlanıyor. Bu bağlamda bazı sektörler önem arz ediyor. Üretim sektörünün yanı sıra ulaşım, turizm, inşaat, enerji ve atık yönetim sektörleri ön plâna çıkıyor. Tarım, hayvancılık ve ormancılık ise doğal kaynakların verimli kullanımı yoluyla yeşil ekonomiyi destekleyen diğer sektörleri oluşturuyor. Bu sektörler için “yeşil sektörler” tabiri de kullanılıyor.

Yeşil işler değerlendirilirken üç faktör göz önünde bulunduruluyor; verimlilik, uygunluk ve ürün ya da hizmetler. Bu açıdan bakıldığında yalnızca çevre değil insan refahı ve genel iş performansı da dikkate alınan konular oluyor. Atıkların azaltılması ve geri kazanım yöntemlerinin geliştirilmesi, kirlilik faktörlerinin mümkün olduğunca ortadan kaldırılması, sera gazı emisyonunun düşürülmesi ve biyolojik çeşitliliğin korunması, bütünüyle tüm dünyayı daha yaşanabilir kılmayı başarıyor.

Çalışmaların Etkili Sonucu: Yeşil İstihdam

Yeşil ekonomi ve yeşil iş ile varılacak olan noktada bir kavram daha ortaya çıkıyor: Yeşil istihdam. Ekonominin yeşilleşme düşüncesi ile canlandırılması sonucunda önemli bir istihdam oranı elde etmek hedefleniyor. Örneğin; kullanıldıktan sonra atılan bazı ürünlerin tekrar kullanılabilmesi ve üretime kazandırılabilmesi amacıyla önemli sayıda personel istihdamı olacağı öngörülüyor. Fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerji kullanımının tercih edilmesi yönünde mühendisten teknik personele kadar birçok çalışana ihtiyaç duyulacağı düşünülüyor. Organik tarıma ağırlık verilmesi, elektrikli araçların ya da raylı sistemlerin üzerinde yoğunlaşılması, turizm faaliyetlerinin yeşil iş kapsamında yeniden tasarlanması gibi durumların da istihdamı, dikkate değer düzeyde artıracağı biliniyor. Hâlihazırda yeşil iş tanımına uymayan işlerde çalışan kişilerin ise bu alana yönlendirilmesi plânlanıyor.

İstihdam konusu kadar iş koşulları da önemli. Üretim, araştırma-geliştirme, satış gibi farklı departmanlarda çalışmak üzere yetiştirilen çalışanların insani şartlarda çalışması da önemseniyor. Buna göre elde edilen ücretler, çalışma ortamının güvenliği, sahip olunan yan haklar gibi konular da göz önünde bulunduruluyor. Bu tür çalışmalarla sektörde bazı işlerin geliştirileceği, bazılarının farklı işlere dönüştürüleceği, bazı yeşil olmayan ve illegal denebilecek işlerin ise ortadan kalkacağı tahmin ediliyor.

Sürdürülebilirliği ilkeleri arasına dahil eden Kuveyt Türk, daha güvenli bir dünyada yaşayabilmek adına üstüne düşeni yapma gayreti gösteriyor. Kuveyt Türk müşterisi olarak siz de çalışmalara katkı sağlayabilir, yeşil ekonomiye destek verebilirsiniz.

Öne Çıkan Yazılar

. Sürdürülebilirlik Sürdürülebilir Leasing: Çevre Dostu Seçimler
Yeşil kiralama olarak da bilinen yeşil leasing iş modeli hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için içeriğimize göz atın.
Sürdürülebilirlik 06 Ocak 2025 5 dk.
elektronik atıklar Sürdürülebilirlik Elektronik Atıkları Geri Dönüştürmenin Önemi
Elektronik atıklar geri dönüşüme dahil edilmediğinde çevre sağlığı tehlike altına girebilir. Elektronik atıklar hakkında detaylı bilgi için içeriğimize göz atın.
Sürdürülebilirlik 12 Eylül 2024 5 dk.
geridonusum Sürdürülebilirlik Evde Uygulayabileceğiniz Geri Dönüşüm Yöntemleri
Sürdürülebilirliğe katkı sağlamak için evde uygulanabilecek birçok geri dönüşüm yöntemi bulunur. Bu yöntemlere dair bilgi edinmek ve geri dönüşüme katkı sağlamak için blog yazımızı okuyabilirsiniz.
Sürdürülebilirlik 02 Eylül 2024 4 dk.