Su sarfiyatında tasarrufa imkân tanıyan modern sulama, çiftçilerimizin en çok tercih ettiği yöntemlerin başında geliyor.
Dünya nüfusu arttıkça, gıdaya olan talep de aynı oranda artıyor. Gıdaya olan talebin artması ise doğal olarak tarımsal sulamaya olan ihtiyacı etkiliyor. Tarımsal sulama, uzman görüşlerine göre doğal su kaynaklarının tüketimi açısından önemli bir etkendir. Tüm bunlar birleşince, modern sulama tekniklerinin hayatımızdaki değeri her geçen gün daha da artıyor.
Kullanımı geleneksel sulamaya göre her gün daha çok artan bu modern sistem; çiftçilerin enerji, işçilik ve su maliyetlerini azaltıyor. Tasarruflu modern sulama hakkında merakınızı gidermek için yazının devamını okuyabilirsiniz.
Tasarruflu Modern Sulama Sistemleri Nelerdir?
Tasarruflu modern sulama dört farklı tekniği bünyesinde barındırıyor. Toprak yapısı ve maliyet rakamlarına uygun şekilde seçebileceğiniz modern sulama teknikleri, maksimum verimi zaman ve emekten tasarruf ile birlikte sunuyor. Basınçlı sulama yöntemleri olarak da adlandırılan modern sistem, bitkinin ihtiyacı olan suyu kök bölgesine sızdırma veya arazi yüzeyine suyun bırakılmasıyla gerçekleştiriyor. Bu iki teknik, kökün ihtiyacı olan su miktarını karşılıyor.
Tasarruflu modern sulama; damlama yöntemi, yağmurlama yöntemi, mikro yağmurlama yöntemi ve sızdırma yöntemi olarak dört tercih sunuyor. Çiftçilerin arazi yapısı, üretilen bitki yapısı ve su kaynağına yakınlığı ile seçebileceği opsiyonlar, gübre ve su tüketimini azaltıyor. Yerli çiftçi tarafından modern sulama sistemleri arasında en çok tercih edilen iki yöntem ise; damlama ve yağmurlama sistemleri oluyor.
Damlama ve Yağmurlama Sulama Sistemi Nedir?
Damlama ve yağmurlama sulama sistemleri, çiftçinin en çok güvendiği yöntemlerin başında geliyor. Toprağın verimini ve kalitesini artıran yöntemler, sulamayı modernize ederek bireysel ve toplumsal faydalar sağlıyor. Su tüketiminin azalması ile doğaya, tasarruf sağlayan yapısı ile çiftçiye ve üretimi artırma opsiyonu ile ülke ekonomisine faydalı olan sistemler, geleceğin en yaygın sulama yöntemleri olarak görülüyor.
Damlama sulama yöntemi, boruların iletken görevi görmesiyle bitkileri suluyor. Boruların üzerinde bulunan delikler, sık aralıklar ile bitki köklerine su damlatıyor. Bu sayede damlama işlemini sık ve yeterli düzeyde uygulayan sistem, bitkinin ihtiyacı olan suyu yüksek performansla sağlıyor. Tasarruflu damlama yöntemi, tüm arazi yerine sadece bitki köklerine odaklanarak sudan tasarruf olanağı tanıyor.
Yağmurlama sulama yöntemi, pompadan iletilen suyun borular vasıtasıyla bitkilere ulaşmasını sağlıyor. Yöntem ile havaya püskürtülen su, tüm bitkilere ulaşarak toprağı yumuşatıyor. Yağışa benzer bir etki bırakan sistem, tüm arazi koşulları ve bitki çeşitlerinde uygulanabilerek büyük bir avantaj sağlıyor. Yüzey sulamaya göre su debisi düşük kaynaklara uygun olan sistem, kullanımda her şarta ayak uyduruyor.
Modern damlama ve yağmurlama sulama ile yapabileceğiniz bir takım tasarruf örnekleri:
- Su sarfiyatında % 60’a yakın tasarruf yapmanıza olanak tanıyor.
- Doğal su kaynaklarının tüketimini azaltarak, kaynaklardan daha fazla verim alınmasını sağlıyor.
- Harcadığınız emeği azami miktarlara indiriyor.
- Geleneksel yöntemlere göre daha kısa sürede sulama sağlayarak, zamandan tasarruf ettiriyor.
Türkiye'de Tasarruflu ve Modern Sulama
Ülkemizde de modern sulama tekniklerine teşvikler tüm hızıyla devam ediyor. Tarım Bakanlığı’nın teşvik ettiği sistemler, çiftçiler için olduğu kadar su kaynaklarının sürdürülebilirliği için de büyük önem taşıyor. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün iştirakleriyle son dönemde hizmete giren 8.965 adet su kaynağı yatırımına sahip tesis, modern sulama için büyük fırsatlar sunuyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2021 yılının ilk çeyreğinde hazırladığı rapora göre; tarımsal sulamada yüzde 29 oranında modern teknikler kullanılıyor. Bakanlık %29’luk kullanım oranını, devam eden su yatırım projelerinin tamamlanması halinde %94 rakamlarına çıkarmayı hedefliyor.