Blog
A'dan Z'ye Tüm Bilinmesi Gerekenleriyle IP Adresi Nedir?

A'dan Z'ye Tüm Bilinmesi Gerekenleriyle IP Adresi Nedir?

Geri Dön
04 Temmuz 2023 4 dk.
A +

Eğer siz de IP adresinin ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını merak ediyorsanız aradığınız tüm bilgilere bu yazımızda ulaşabilirsiniz.

IP adresi, internetle ilgilenen herkesin en az bir kere duyduğu kavramlar arasında yer alır. Internet Protocol Address ifadesinin kısaltması olan IP adresi, internete bağlanan cihazların sanal adreslerini tanımlar. İnternet erişimi bulunan tüm aygıtlara bir IP adresi tanımlanır. Cihazlar arasındaki veri transferini denetleyen ve internet trafiğinin işlemesini sağlayan IP adresleri, internetin karmaşık yapısının kaos oluşturmasının önüne geçer ve her türlü internet işleminin düzenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesine yardımcı olur.

IP Adresi Nedir, Ne İşe Yarar?

IP adresi, farklı rakamlardan oluşan ve internete bağlanan cihazlara internet sağlayıcılar tarafından otomatik olarak atanan çok haneli numaralardır. Cihazların teker teker tanımlanabilmelerini sağlayan IP adresi için bilgisayarların kimlik numaraları ya da sanal parmak izleri de denebilir. IP adresleri, aynı zamanda internet sitelerine ulaşmak için de kullanılabilir.

İnternet sitelerinin tamamı, sunucu adı verilen cihazlarla yayına sokulur. Bir diğer deyişle tüm internet siteleri, aslında internete bağlanan farklı bir cihazın canlı yayınıdır. Bu sebeple sunucu cihazın IP adresini tarayıcıya girmeniz, istediğiniz siteyi alan adı kullanmadan ziyaret edebilmenize yardımcı olur.

IP adresleri, güvenlik açısından da büyük önem taşır. İnternetin son derece özgür bir alan olması, internet korsanlarını çeşitli suçlar işlemeye teşvik edebilir. Dünya genelinde pek çok insanın kişisel bilgilerinin internet mecralarında bulunması, güvenlik riskini daha da artırır. IP adresleri, her türlü cihazın yerini kolayca tespit edebilir ve böylece suçluların anonim kalmasının önüne geçer. Siber suç işleyen kişilerin kimlikleri ve bulundukları yer, IP adresi aracılığıyla kolayca belirlenir ve bu sayede internetin tehlikeli sonuçlar doğurmasının önüne geçilir.

IP Adresi Nasıl Bulunur?

Kullanıcıların kendi cihazlarına ait IP adreslerini bulması, son derece basittir. Aşağıdaki işlemleri gerçekleştirerek internet sağlayıcınızın cihazınıza atadığı IP adresini kolayca öğrenebilirsiniz.

  • Windows ve R tuşlarına aynı anda basarak “Çalıştır” ekranına geçin.
  • Çalıştır ekranına “CMD” yazıp Enter tuşuna basın.
  • Açılan CMD ekranına “ipconfig” yazıp tekrar Enter tuşuna basın ve böylece bilgisayarınızın tüm ağ bağlantısı bilgilerine erişin.

IP adresini öğrenmek için cihazınızın ağ bağlantıları bölümünden de yararlanabilirsiniz. Bu bölümden IP adresi bulmak için şu işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

  • Bilgisayarınızın başlat menüsüne girip “Denetim Masası”nı açın.
  • “Ağ Bağlantılarım” bölümüne girin ve özellikleri tıklayarak IP adresinizi öğrenin.

IP Adresi Çeşitleri Nelerdir?

IP adresi, gizli ve genel olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Gizli IP adresleri, internet sağlayıcılarının cihazlar için atadığı kalıcı adreslerdir ve bu adreslerin detayına erişmek için yasal prosedürler gerekir. Genel IP adresleri ise kullanıcıların rahatlıkla erişebileceği ve yukarıda öğrenme yolları anlatılan IP adresleridir.

Genel IP adresleri, ihtiyaç durumunda basit yöntemlerle kolayca değiştirilebilir. IP adresini değiştirmek, kişiye anonimlik kazandırmaz ya da gerekli durumlarda yerinizin tespit edilmesini önlemez. Yine de daha fazla internet içeriğine erişmek, çeşitli internet sitelerinin koyduğu zaman sınırlamalarını aşmak gibi işlemler için IP adresinizi değiştirmeniz gerekebilir.

IP değişimi için en pratik yöntem, modemi açıp kapatmaktır. IP adreslerinin son hanesi dinamik bir yapıdadır ve her işlemde yenilenir. Bu yüzden modeminizi yeniden başlatmanız, IP adresinizin değişmesi için yeterlidir. IP adresinizi cihazınızın DNS ayarlarını değiştirerek, Proxy ya da VPN kullanarak da yenileyebilirsiniz. DNS ayarlarını bilgisayarınızın “Ağ Bağlantılarım” bölümünden değiştirebilirsiniz. Proxy ya da VPN uygulamalarını ise kullandığınız tarayıcının mağaza bölümünden eklenti şeklinde indirebilirsiniz.