Bankalar, yapay zekâ geliştirmeleri, yenilikçi doğrulama teknolojileri, virtual yani sanal bankacılık sistemleri ile her geçen gün hizmetlerinde yeniliklere imza atmaktadır.
Dijital Bankacılık Neleri Kapsar?
Dijital bankacılık uygulamaları, kullanıcılara birçok işlemi şubeye gitmeye gerek kalmadan, internet üzerinden yapabilme imkanı sunar. Şubeden yapılan işlemler çok daha fazla zahmet, zaman ve maliyet gerektirirken, dijitalleşme ile kullanıcıların bulunduğu her yer, bir banka şubesi haline gelebilir.
Yeni Teknolojilerin Bankacılığa Etkileri
Bankalar, kurdukları inovasyon merkezleri ve fintech ortaklıkları ile dijital dünyada değiştiklerinin işaretini verir. Dijital kimlik ve siber güvenlik çalışmaları, bankacılıkta dijital işlemlerin güvenliklerini artırır. Bankaya ve banka uygulamalarına güvenerek, kullanıcılar işlemlerini hızla ve tek başına tamamlayabilir. Mesai saati beklemeden 7 gün 24 saat gerçekleştirilen işlemlerin yanı sıra talimat da verilebilir. Şubeye gitmeden, telefon veya bilgisayar üzerinden kredi alınır. Bu işlemler müşteriye zaman kazandırırken bankaların da maliyetlerini, iş gücü ihtiyacını düşürür. Yapay zeka uygulamaları sayesinde kredi başvuruları dakikalar içinde kişiye özel çözümlerle sonuçlanır. Bankalar müşteriye özel sundukları kampanyalarla hem sürekliliği ve ürün satışının devamlılığını sağlar hem de ihtiyaçlara tam anlamıyla yanıt verebilir. Yapılan iş birlikleri ve geliştirmeler, ödeme sistemlerinden yatırım danışmanlığına, bütçe planlamadan biyometriye, güvenliğe kadar birçok farklı alanda bankaların dönüşmesini sağlar. Online bankalara artık göz tanıma sistemi ile girilebilmektedir. Kullanıcılar, cep telefonları ile ödeme yapabilir, nakit taşımadan ve hiçbir cihazla temasa gerek kalmadan işlemlerini tamamlayabilir.
Dijital Bankacılık ile Yeni Rekabet
Dijital bankacılık gelişirken, bankalar arası rekabete yeni bir halka daha eklenir. Dijitalleşmenin getirdiği hız, pratiklik ve erişilebilirlik müşteri beklentilerini karşılamak için yeni bir yarış başlamıştır. Dijital dönüşüm gerçekleştiren bankalar, teknik altyapıları sayesinde daha az insan gücü ile hizmet vermektedir. Hatta şubesiz bankacılığın gelişmesi ile bankalar görünmeden, konvansiyonel süreçlere dahil olmadan hizmetlerini sunabilir. Bu sayede daha az işlem ücreti, masraf, komisyon ve faiz ile banka işlemleri yapılır. Maliyeti düşük olan ve teknolojik sistemleri sayesinde konvansiyonel bankacılıktan daha hızlı işlem gerçekleştiren yeni nesil bankalar rekabeti artırmaktadır.
Bireysel Müşteriler ve KOBİ'lerden Dijitalleşmeye Uyum
Bankaların dijitalleşmesi yalnız bireysel bankacılıkta değil KOBİ ve işletme bankacılığında da memnuniyetle karşılanır. Bankalar, geliştirdikleri uyum programları ve eğitimlerle KOBİ'leri teknoloji ile buluşturur. Dijitalleşerek işletmenin verimliliği artırılabilir, işletmelerin işlemleri cihazlar üzerinden yapılırken anlık verilere, raporlara, hesap bilgilerine dilenen her an ulaşılabilir. Özellikle uluslararası para transferlerinde blockchain bankacılığı ile akıllı kontrat kullanımları artmıştır. Alternatif ödeme araçları ve alternatif para birimleri ile işlemler hızla gerçekleştirilir. Dijital kimliklerle kullanıcılar kimliklerini dijital ortamda yetkili kurumlar aracılığıyla hızla doğrulayabilir. Blok Zinciri teknolojisi üzerinden milyonlarca Euro'luk krediler kullandırılarak fiyatlama, pazarlık, müzakere ve sözleşme süreçleri şeffaflaşır. Ticarette büyük bir değişiklik meydana getiren bu teknolojinin gelecekte bankaları ve aracı kurumları aradan çıkarabileceği konuşulurken, geleceğin ticari sisteminde öznelerin sorunlarının, yapay zeka teknolojileri ile çözülmesi beklenir.
Sanal Gerçeklik ile Merhaba Yeni Dünya
Sanal gerçeklik uygulamaları, bankacılık ve sigortacılık işlemlerinde de köklü değişiklikler meydana getirmiştir. Teknolojinin getirdiği yüz tanıma, ses tanıma gibi güvenlik sistemlerinin gelişmesi ile gelecekte bankacılıkta şubeleri tamamen ortadan kalkabilir. VR teknolojiler kullanarak herkes evinden yüksek limitli işlemlere bile kolaylıkla izin verebilir, güvenlik sorunlarının aşılması ile yüz yüze iletişimin, ıslak imzanın yerini tamamen sanal işlemler alabilir. Simülasyon uygulamaları ile sanal gerçekliği kullanarak; bir kaza, doğal afet ve risk deneyimi yaşatılır. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için hayati sonuçlar doğurabilecek kazaların sonuçları göz önüne serilir. Önleme çalışmaları, sorun çözme mekanizmalarının işleyişi konusunda gerçekçi testler yapılarak olası kazalar öncesinde sigorta teminatı oluşturulur. Sigorta poliçesinin sağladığı güvence ile KOBİ'ler geleceğe daha emin adımlarla ilerler. Sigorta şirketleri saha çalışmalarında kullandıkları son teknoloji drone, termal kamera ve dedektörlerle raporlarını zenginleştirir. Böylece sigortanın devreye girdiği olaylarda var olan, yangın gibi kazalar, birebir canlandırılarak sonuçlar test edilir ve doğru raporlama sağlanır. Üç boyutlu modellemeler, animasyon ve illüstrasyonlar sanal gerçeklik teknolojilerin görsel izdüşümünü oluşturur. Alışveriş deneyimi de bu değişimin bir parçasıdır. Alışveriş merkezlerini gezerken, müşteriler kasaya uğramadan sanal vitrinler üzerinden kıyafeti deneyebilir, tek tuşla sipariş verebilir, ödemeyi göz hareketleri ile gerçekleştirebilir. Hatta o vitrinin sağ üst köşesinden kredi kartı ödemesi için bildirim bile gelebilir. Çünkü sanal gerçeklik yalnız mekansal sınırların değişimini değil, bankalar ile müşteriler arasındaki iletişimin de duvarlarını ortadan kaldırabilir.
Kuveyt Türk, geliştirdiği ürün ve hizmetlerle dijitalleşerek müşterilerinin hayatını kolaylaştırır. Piyasaları cebe taşıyan TradePlus, geleceğin nabzını tutar. Teknoloji ve inovasyon odaklı uygulamalar üzerinden yatırım fonları, hisse senetleri, döviz, altın, gümüş gibi yatırım ürünleri kolaylıkla takip edilebilir. Anlık fiyatlarla işlem yapılabilir ve alış-satış emri verebilir. Siz de Kuveyt Türk ile geleceğin teknolojilerini kullanarak işlemlerinizi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.