Yaratıcı ürün geliştirme süreçlerine önemli katkı sağlayan dijital ikizler, bir ürünün gerçek hayatta nasıl çalıştığını ölçmeye yarayan sanal modellerdir.
Bileşen, varlık, sistem ve süreç gibi değişik türleri bulunur ve mekanik olarak karmaşık projeler, büyük ölçekli üretim safhaları için elverişlidir. Peki dijital ikizler nedir, nasıl çalışır?
Dijital İkiz Teknolojisi Nedir?
İngilizcede digital twins adıyla bilinen dijital ikizler, fiziksel bir nesneyi yansıtacak şekilde tasarlanmış sanal bir temsildir. İlgili teknoloji, nesnenin yaşam döngüsünü kapsayarak gerçek zamanlı veriler üzerinden güncellenir. Simülasyon, akıl yürütme, yapay zeka ve makine öğrenimini kullanan sanal kopyalar, şirketlere karar verme sürecinde yardımcı olur. Dijital ikiz, fabrikalardaki araçlardan güneş enerjisi panelleri gibi karmaşık sistemlere kadar pek çok unsurun gerçek dünyadaki kopyasını oluşturabilir.
Dijital İkiz Teknolojisi Avantajları Nelerdir?
Dijital ikizler, kullanıcılara uzaktan izleme, daha gelişmiş performans gibi bazı faydalar sunar. Teknoloji ile birlikte şirketler, üretim süreçlerinde daha hızlı kararlar alabilir. Sanal kopyalamanın sunduğu avantajlar şunlardır:
- Geliştirilmiş performans: Dijital ikiz teknolojisi ile elde edilen gerçek zamanlı veriler tesislerin, ekipmanların veya projelerin performansını geliştirmeyi sağlar. Denetim süreci sırasında ortaya çıkabilecek sorunlar şirketler tarafından ele alınarak kolaylıkla çözülebilir. Bu sayede olası arıza süreleri azalır, sistem daha düzgün çalışmaya başlar.
- Gelişmiş AR-GE süreçleri: Teknolojinin kullanımı ile birlikte tasarlanacak ürünlerin daha iyi araştırılması, analiz edilmesi mümkün olur. Bu sayede firmalar üretime başlamadan önce ihtiyaç duydukları ürün iyileştirme detaylarına vakıf olabilir.
- Daha yüksek verimlilik: Şirketler, yeni bir ürünler piyasa sürdükten sonra bile sanal kopyalar üzerinden üretim süreçlerini izleyebilir. Uzaktan izleme imkanı sayesinde üretim safhasında en yüksek verimliliğe ulaşmak mümkün olur.
- Hızlı üretim süresi: Tesislerin üretim süresi üzerine senaryo çalışmaları yapmaya imkan sunan teknoloji, tesisin arızalara hangi tepkileri verdiğini ölçerek gerekli değişiklikleri yapabilir. Böylece daha verimli üretim süreçleri yaşanır.
Dijital İkiz Nasıl Çalışır?
Dijital twins teknolojisi, fiziksel bir varlığın özelliklerini, davranışlarını sanal ortamda kopyalayarak çalışır. Varlığın gerçek zamanlı sanal kopyası, ürünlerden veri transferi yapan akıllı sensörlere ihtiyaç duyar. Dijital modelleme, ilk ürün testinden gerçek dünya performansının son aşamasına kadar tüm yaşam döngüsünde kullanıcılara rehberlik eder. Dijital ikizlerin çalışmasında aşağıdaki teknolojilerden yararlanılır:
- Yapay zeka ve makine öğrenimi: Problem çözme, öğrenme gibi insan zekasıyla yapılan bilişsel sorunları çözmede öne çıkan yapay zeka, sanal modellemede kullanılan teknolojilerdendir. Makine öğrenimi ise istatistiksel veriler, algoritmalar geliştirerek büyük miktarda veriyi ölçebilir. Bu teknolojiler daha isabetli tahminler yapmaya ve kararlar almaya imkan sunar. Rutin görevleri otomatikleştiren sistemler insan müdahalesini azaltır.
- Nesnelerin interneti: İlgili teknoloji, cihazlar ve bulut arasındaki iletişimi mümkün kılan bir ağdır. Dijital kopyalar, verileri gerçek dünyadaki varlıktan sanal modellere aktarırken IoT sensörleri kullanır. Bu sayede veriler gerçek zamanlı olarak yazılım platformuna eklenir.
Dijital İkiz Hangi Sektörlerde Kullanılabilir?
Gerçek dünya sistemlerinin sanal modelini oluşturmayı sağlayan dijital ikiz teknolojisi, farklı endüstrilerde giderek daha fazla kullanılmaya başlanmıştır. Modellemeyi tercih eden sektörler aşağıdaki gibidir:
- İnşaat: İnşaat proje yöneticileri, konut ve altyapı çalışmalarını daha iyi planlamak, mevcut işlerin nasıl ilerlediğini görmek için gerçek zamanlı sanal kopyalar oluşturur. Buna ek olarak mimarlar ve mühendisler de 3B modellemelerini sanal kopyalarla birleştirerek etkin proje yönetimi gerçekleştirebilir.
- Sağlık hizmetleri: Dijital modelleme teknolojisi sağlık sektöründe verimli süreçler oluşturur. Sanal modellemeler, ürünleri profilleme ve hastaların tedavilere nasıl cevap verdiğini anlamak için kullanılabilir. Ayrıca hastanelerde çeşitli sağlık göstergelerini izlemek için de sanal modellemeden faydalanılır.
- Otomotiv: Otomobiller, içerisinde birçok karmaşık sistem bulunduran araçlardır. Sanal kopyalar, otomotiv sektöründe hem araç performansını iyileştirmek hem de üretimdeki verimliliği artırmak adına öne çıkar.
- Enerji: Digital twins, enerji sektöründe stratejik proje planlamasında kullanılan bir teknolojidir. Rüzgar, güneş enerjisi tesisleri gibi alanlarda mevcut ekipmanların performansını, yaşam döngüsünü optimize etmek için sanal modellemeden yararlanılır.
- Şehir planlama: Şehir planlama faaliyetlerinde çalışan mühendisler ve ekipler, gerçek zamanlı verileri gösterebilen teknolojiyi sıkça kullanılır. Sanal modellemeler, artırılmış gerçeklik sistemlerini inşaat ortamına aktarabilme özelliğine sahiptir.
Dijital ikizler, bugün birçok endüstride tercih edilen güçlü teknolojilerden biridir. Sanal kopyalar ile fiziksel varlıkların daha iyi anlaşılması ve yönetilmesi mümkün olur.