Hosting Nedir?

Hosting Nedir?

Geri Dön
04 Ekim 2024 6 dk.
A +

Web sitenizi yayınlamak için servis sağlayıcı firmalar tarafından sunulan hosting hizmetlerinden faydalanarak bir sunucuda belirli bir alanı kiralayabilirsiniz.

Bugün internet olarak adlandırılan yapı aslında dünyanın en geniş bilgisayar ağıdır. Farklı lokasyonlarda bulunan milyonlarca bilgisayar ve akıllı cihaz, birbirleri ile bu ağ yani internet üzerinden iletişim kurar. Bu metni okuduğunuz web sitesi veya gün içerisinde sıklıkla ziyaret ettiğiniz diğer web siteleri, birer bilgisayarda tutulan ve herkesin erişimine açılan dosyalardır. Sunucu olarak adlandırılan bu özelleşmiş bilgisayarlar, 7/24 kesintisiz çalışarak web sitelerinin sürekli olarak erişilebilir olmasını sağlar.

Bir sunucu kurup kesintisiz çalışmasını sağlayarak web sitesi yayınlamak oldukça zahmetli ve masraflıdır. İşte tam bu noktada web sitesi yayınlamak isteyenlerin yardımına hosting hizmetleri yetişir. Hosting kavramı dilimizde barındırma olarak karşılık bulur. Web hosting veya web barındırma hizmetleri ile web sitenizi yayınlamak için bir sunucuda belirli bir alanı kiralayabilirsiniz.

Servis sağlayıcı firmalar tarafından sunulan çeşitli hosting hizmetlerinden size en uygun olanını seçerek web sitenizi milyonlarca kişinin erişimine sunabilirsiniz. Gelin ilk olarak hosting çeşitlerine ardından ise nasıl web sitesi yayınlayabileceğinize göz atalım.

Hosting Çeşitleri Nelerdir?

Hosting hizmetleri oldukça çeşitlidir. Bir web sitesi yayınlamak için hosting hizmeti arayışına girdiğinizde karşınıza işletim sistemine, barındırma türüne ve kullanım amacına göre özelleşmiş farklı seçenekler çıkacaktır. En sık tercih edilen hosting çeşitleri ise şunlardır:

İşletim Sistemine Göre Hosting Hizmetleri

Hosting hizmetinin sunulduğu sunucuda kullanılan işletim sistemine göre hosting hizmetleri iki farklı çeşide ayrılır. Bu hosting çeşitleri Linux ve Windows hosting hizmetidir.

Linux hostingler, açık kaynak işletim sistemi olan Linux dağıtımlarından birini kullanır. Lisans ücretleri olmadığı için çoğunlukla daha uygun fiyatlıdırlar. Özellikle PHP web uygulamaları ve PHP ile geliştirilmiş WordPress içerik yönetim sisteminin kullanımı için idealdirler.

Windows hostinglerde ise Microsoft tarafından sunucular için özel olarak geliştirilmiş yazılım çözümleri tercih edilir. Yazılım lisansları sebebiyle Linux hostinglere kıyasla daha maliyetli olabilirler. ASP ve MSSQL teknolojileri kullanılarak geliştirilen web siteleri ve web uygulamalarının barındırılması için tercih edilirler.

Paylaşımlı Hosting

Sunucular yüksek performans sunan bilgisayarlardır. Sahip oldukları RAM, işlemci ve depolama birimi oldukça yüksektir. Sunucuların sahip oldukları teknik özellikler bir web sitesi barındırmak için oldukça fazladır. Bu sebeple daha verimli bir kullanım için bir sunucu üzerinden birden fazla kullanıcıya hosting hizmeti verilir. Sunucunun kaynakları paylaştırılarak birçok web sitesinin aynı sunucu üzerinde barındırılması sağlanır. Bu paylaşımlı yapısı sayesinde de daha uygun maliyetler ile web sitesi barındırılabilir.

VPS (Sanal Özel Sunucu)

Açılımı Virtual Private Server olan VPS sunucular, fiziksel bir sunucunun sanallaştırma uygulamaları ile birden fazla kullanıcıya paylaştırılmasıdır. Sunucunun sahip olduğu fiziksel kaynaklar, sanallaştırılarak paylaştırılır. Özel gereksinimlere sahip web uygulamalarını yayınlamak için en ekonomik çözümlerdendir.

VDS (Sanal Atanmış Sunucu)

Virtual Dedicated Server yani VDS sunucular ise VPS’ler ile benzer çalışma mantığına sahiptir. Ancak VDS’lerde sunucunun sahip olduğu donanımsal kaynaklar, fiziksel olarak kullanıcılara paylaştırılır. Her kullanıcı için belirli bir RAM ve depolama alanı ayrılır. Kullanıcı kendisine ait kaynakların tamamını kullanmasa dahi onun için ayrıldığından diğer kullanıcılar tarafından erişilemez.

Dedicated Sunucu

Dedicated sunucular, fiziksel sunuculardır. Sunucunun tüm kaynakları tek bir kullanıcıya sunulur. Fiziksel sunucularda tüm kontrol kullanıcıdadır. Kullanıcılar mevcut sunucuyu dilediği gibi kullanmada özgürdür. İstenirse sanallaştırma çözümleri ile bölümlendirilebilir veya farklı amaçlar için özelleştirilebilir. En maliyetli hosting çözümlerindendir.

Cloud Hosting

Cloud hosting veya bulut sunucular, bulut hizmetlerin yaygınlaşmasıyla daha çok tercih edilebilir hale geldi. Bulut sunucularda aslında birer sanal sunucudur. Ancak bulut sunucuların farklılaştığı noktalar mevcuttur. Ölçeklenebilirliği ile öne çıkan bulut sunucular, aynı zamanda kullanıldığı kadar ödeme yapılmasını sağlayan seçenekler ile oldukça ekonomiktir.

WordPress Hosting

En popüler içerik yönetim sistemi olan WordPress ile hemen hemen her türden web sitesi geliştirilebilir. Milyonlarca web sitesi tarafından kullanılan WordPress, en yaygın kullanılan içerik yönetim sistemidir. Bu sebeple hosting şirketleri, WordPress web sitelerinin yayınlanması için özelleştirilmiş çözümler sunar.

Hosting Hizmeti ile Web Sitenizi Yayınlayın

Kendinize ait bir web sitesi yayınlamak için temel olarak bir alan adına ve hosting çözümüne ihtiyacınız vardır. Alan adları kullanıcıların sitenize ulaşmak için gireceği adres iken hosting ise web sitenizin barındırılacağı alandır. Hosting çözümü sunan firmalar çoğunlukla alan adı kayıt hizmeti de sunar. Bu sebeple hosting firması seçiminde her iki konuda da size yardımcı olabilecek firmaları tercih edebilirsiniz.

Hosting Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Web siteleri, işletmeler için birer satış kanalı ve kurumsal imajın yansıtılması için bir alan olabilir. Kişiler için ise uzun emeklerle oluşturdukları içerikleri insanlar ile paylaşıldığı yayın kanalıdır. Bu sebeple web sitelerinin güvenliği büyük önem taşır. Hosting güvenliği için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunur.

  • Hosting firması seçimi, güvenlik açısından oldukça önemlidir. Uygun fiyatlı olduğu için tercih edilen hosting firması, emeklerinizi ve verilerinizi kaybetmenize neden olabilir. Biraz daha maliyetli olsa da güvenilir hosting firmalarını tercih etmelisiniz.
  • Hosting hizmetine erişim için kullandığınız kullanıcı adı ve şifreleri kimse ile paylaşmamalısınız.
  • Hosting hizmetinde lisanslı, orjinal veya açık kaynak yazılımlar kullanmaya özen göstermelisiniz. Korsan yazılımlar, sunucu güvenliğini tehdit edebilir.
  • WordPress kullanmayı tercih ederseniz, tema ve eklenti kurulumunda lisanslı ve güvenilir olanları tercih etmeye özen göstermelisiniz.
  • Düzenli olarak web sitenizin yedeğini almalısınız.

Öne Çıkan Yazılar

. Teknoloji Web 3.0: İnternetin Yeni Çağı
Web 3.0, kısaca internetin yeni çağıdır ve sadece teknoloji dünyasının değil, insanlığın geleceğinin de şekillenmesine katkıda bulunan bir devrim olarak adlandırılır.
Teknoloji 06 Ekim 2023 5 dk.
Dijital Teknoloji Dijital Yeni Dünyada Bankacılığın Yönü
Bankalar, yapay zekâ geliştirmeleri, yenilikçi doğrulama teknolojileri, virtual yani sanal bankacılık sistemleri ile her geçen gün hizmetlerinde yeniliklere imza atmaktadır.
Teknoloji 04 Temmuz 2023 5 dk.
Temassiz Teknoloji Temassız Ödeme Nedir ve Nasıl Kullanılır?
Geçmiş yıllarda nakit para ve para üstü takasıyla ya da kartlarla gerçekleştirilen ödemelerde artık temassız işlemler öne çıkıyor.
Teknoloji 04 Temmuz 2023