Blog
3.Dalga Kahve Akımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

3.Dalga Kahve Akımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Geri Dön
11 Temmuz 2023 5 dk.
A +

Türk kültürünün olmazsa olmaz içeceklerinden olan kahve, geçmişte olduğu gibi bugün de oldukça önemli bir yere sahiptir.

Türk kültürünün olmazsa olmaz içeceklerinden ve en güzel sohbetlerin vazgeçilmez eşlikçilerinden olan kahve, geçmişte olduğu gibi bugün de oldukça önemli bir yere sahiptir. Yemen valisi Özdemir Paşa'nın 1540'lı yıllarda kahveyi İstanbul'a getirmesiyle birlikte Türk kültüründe yer etmeye başlayan kahve, dünyanın her yerinde olduğu gibi, Anadolu coğrafyasında da en sevilen içeceklerden biri hâline geldi. O yıllarda güğüm ve cezvelerin içerisinde pişirilerek servis edilen kahve, Türk kahvesi olarak anılmaya başladı. Ardından Avrupa'da da bu yöntemle pişirilen kahve, zamanla onlarca farklı pişirme yöntemine tabî tutuldu. Peki, bugün ortaya çıkan 3. nesil kahve akımı nasıl ortaya çıktı? Bu akım nasıl bir fark oluşturdu? Merak ediyorsanız, kahvenin mercek altına alındığı inceleme metnine göz atabilirsiniz.

1. Nesil ve 2. Nesil Kahve Kültürü Neyi İfade Eder? 

1. nesil kahvecilik adı verilen süreç, 1900'lü yıllarda başlayan ve kahvenin toz olarak satışa sunulduğu dönemdir. Bu yıllarda kahve ilk kez Hills ve Austin isimli mucitlerin bulduğu yöntemle, vakumlu poşetlerde satıldı. Bu sayede kahvenin kullanım ömrü daha uzun oldu. Kahvenin bekleme ömrünün uzaması, kahve ticaretinin de dünya genelinde artmasını sağladı. Aynı yıllarda kahvenin daha kolay bir şekilde suda çözünebilmesini sağlamak isteyen uzmanlar, çeşitli kimyasal yöntemlerle işlemi hızlandırmayı denediler ve kahveye çeşitli kimyasal eklentiler yapıldı. 1. neslin sonunda kahve bugünkü formuna en yakın hâli aldı. Bu nesilde insanlar, kahvenin üzerine sıcak su ekleyerek tüketebilir hâle geldiler. 

2. nesil kahve kültürü ise kahvede doğala dönüşün sembolüdür. Sanatta Neoklasik dönem örnek verilecek olursa 2. nesil kahve kültürü kahvenin Neoklasik dönemidir, denilebilir. Tıpkı Neoklasik dönemde olduğu gibi, kahvenin klasik hâline dönüşü 2. nesille birlikte meydana gelmiştir. Kahve çekirdeklerinde kaliteye en çok önem verilen dönemlerden biri olan 2. nesil döneminde, çok sayıda yeni demleme metodu geliştirilmiştir. Soğuk demleme, Espresso, Cappuccino, Latte gibi kahve çeşitleri, bu dönemde ortaya çıkan ve kahvenin ikinci boyuta taşınmasını sağlayan farklı lezzetlerdir. Kahve gurmeleri için en seçkin ve gözde dönmelerden olan 2. nesil dönemi, 60'lı yıllardan bu yana varlığını sürdüren dalgalardandır. 60'lı yıllarda kahve üzerine açılmış olan zincir satış noktaları da 2. nesil dalgasının bugüne dek sürdürülmesine yardımcı olmuştur. Dünya çapında hizmet veren kahve dükkanı zincirlerinin yaygınlaşmasıyla kahveye yüklenen anlam, bu dönemde daha da çok artmıştır.

3. Dalga Yeni Nesil Kahve Akımı Nedir? 

3. nesil kahve akımı, kahve yapmanın adeta bir sanat dalına dönüştüğü, son derece özel kahve türlerinin çok özgün metotlarla hazırlandığı akımdır. Kahve gurmeleri için çok özel tatlar hazırlayan 3. dalga kafeler, ustalık gerektiren çeşitli yöntemlerle pişirme işlemi gerçekleştirir. Dünyanın çeşitli yerlerinden özel olarak getirtilen ve her biri çok farklı aromalar sunan kahve çekirdekleri, çeşitli sıcaklık derecelerinde, özel su çeşitleriyle ve özel katkı maddeleriyle pişirilir.
Bilişim çağında yeni bir boyuta taşınan 3. nesil kahvecilik yöntemlerinde, kahvenin pişirildiği ekipmanlar, kahve çekirdeğinin türü, hasat dönemi, kavrulması ve kavrulmasının süresi, demleme süresi, dinlenme süreci, aroma sertliği gibi çok sayıda konu büyük önem taşır. Bu noktaların her birine özen gösterilerek hazırlanan kahve, oldukça özgün, farklı ve daha özel bir tatla sunulur. Moka pot, soğuk demleme, ibrik cezve, damıtma, French press, fiber filtre gibi yöntemlerin kullanıldığı 3. dalgadan sonra, 4. nesil kahve çağı da yakında açılabilir.

3. Dalga ile Kahve Kültürünüzü Geliştirin

3. nesil kahveciliğin en güzel yanlarından biri de kendi evinizde, kendi kahve pişirme yöntemlerinizi bulmanızı sağlaması ve sizi kahve hazırlamaya yönlendirmesidir. İsterseniz farklı çekirdek türleri kulanarak kahve hazırlıklarınızı adeta bir hobiye dönüştürebilirsiniz. Farklı kültürlere ait kahve çeşitlerinden yeni aromalar keşfedebilir, kendi pişirme yöntemlerinizi geliştirebilir ve böylece ailenize ve misafirlerinize benzersiz bir kahve deneyimi yaşatabilirsiniz. Birbirinden lezzetli kahve seçeneklerine imza atarak hem keyif alabilir hem de damak zevkinize en uygun kahveleri kendi ellerinizle yapmanın heyecanını tadabilirsiniz.