Alzheimer hastaları için zihinsel gerilemeyi yavaşlatacak çeşitli aktiviteleri blog yazımızda okuyabilirsiniz.
Alzheimer hastalığında beyin hücrelerinin zamanla ölümüne bağlı olarak hafıza kaybı, bunama ve bilişsel fonksiyonlarda azalma meydana gelir. Zihinsel süreçlerde oldukça fazla gerileme görülür. Dolayısıyla kişinin öğrenme, düşünme ve bilme gibi bilişsel süreçleri bozulur. Ancak bu zihinsel gerilemeyi yavaşlatmak için yapılabilecek bazı aktiviteler vardır. Kişinin eğitimine, yaşına ve kültürel özelliklerine göre bu aktiviteleri tercih etmek gerekir. Aksi takdirde verimli bir sonuç alınamayabilir. Alzheimer hastalarında zihinsel gelişimi artırmaya yardımcı aktivitelere göz atmak bu konuda yardımcı olabilir.
Çorap Eşleştirme
Uzmanlar erken ve orta evde Alzheimer hastaları için uygun bir aktivite olduğunu belirtiyor. Erken evre hastalara 15-20 çift, orta evre hastalara ise 10-15 çift kadar çorap verebilirsiniz. Ardından bu çorapları masanın üzerine karışık bir şekilde koyabilir ve Alzheimer hastasından çorapları eşleştirmesini isteyebilirsiniz. Eşleştirme yaparken aradığı çorabın özelliklerini hatırlatabilir ve doğru eşi bulduğunda olumlu tepkiler verebilirsiniz. Eğer yanlış eşleştirme yaparsa doğru eşi bulması için yardımcı olmalısınız. El ve göz işareti yapmadan aradığı çorabın özelliklerini sayabilirsiniz. Aktivite sırasında ise çorabın ne işe yaradığı, neden giyildiği, kadın, erkek ya da çocuk çorabı mı olduğu gibi sorular sorabilirsiniz.
Mevsim Meyve ve Sebzeleri
Erken ve orta evre Alzheimer hastalarında zihin geliştirici aktivite olarak mevsim meyve ve sebzeleri aktivitesini tercih edebilirsiniz. Bu aktivite için meyve ve sebzelerden oluşan bir yapboza ve görsel algılama için meyve sebzelere ihtiyacınız var. Yapbozu Alzheimer hastasının önüne koyarak eksikleri tamamlamasını isteyebilirsiniz. Bu esnada hastanın yapbozu tek başına yapması için düşünmeye teşvik edilmesi gerekir. Ek olarak hastanın meyve sebzelerle temas etmesi için masada gerçek meyve sebzeler de bulundurabilirsiniz. Böylece görsel algısını geliştirebilirsiniz. Aktivite esnasında bu meyve ve sebzeler hakkında sorular sorabilirsiniz.
Saat Oyunu
Erken ve orta evre Alzheimer hastalarının zihinsel sağlık açısından gelişmesi için bu aktiviteyi yapabilirsiniz. Aktivitede, saat ve saatlere uygun görsellerin yer aldığı kartları kullanabilirsiniz. Ardından hastayla karşılıklı oturmalı ve elinize bir saat almalısınız. Saati farklı zaman dilimlerine getirerek o saatte neler yapılabileceğini sorabilirsiniz. Hastanın, saate uygun kartı göstermesini de isteyebilirsiniz. Eğer Alzheimer hastası herhangi bir saat diliminde zorlanırsa, ona yardımcı olarak tekrar anlatmasını isteyebilirsiniz.
Hafıza Kartları Oyunu
Erken ve orta evre Alzheimer hastaları için uygun bir aktivitedir. Her karttan ikişer adet bulunan bir kart destesine ihtiyacınız var. Kartları karışık olarak masaya koyduktan sonra herhangi birini elinize alıp hastadan bu kartın eşini bulmasını isteyebilirsiniz. Ayrıca kartta bulunan nesnenin ne olduğunu ne işe yaradığını ve nerelerde kullanıldığını da sorabilirsiniz. Böylece Alzheimer hastası ile aktif iletişim kurabilirsiniz; her doğru yanıtında ona olumlu tepki vermelisiniz.
Nesneler ve İşlevleri
Erken ve orta evre Alzheimer hastaları ile birlikte yaşam içinde kullandıkları nesnelere dair bir aktivite yapabilirsiniz. Örneğin; bu hastaların günlük hayatta en sık kullandıkları ve hatırlayabilecekleri kalem, defter, çorap, telefon, kaşık, bardak gibi nesneleri seçebilirsiniz. Ardından tüm nesneleri masaya koyup hastaya bunlardan bir tanesini eline almasını söyleyebilirsiniz. Alzheimer hastasına bu nesnenin ne işe yaradığı, şeklinin neye benzediği, hangi malzemeden yapıldığı, nerelerde kullanıldığı ve nereden satın alınabileceği gibi sorular sorabilirsiniz.
Kavramları Tanıma
Orta ve ileri evre Alzheimer hastalarında zihin geliştirmek için kavramları tanıma çalışması yapabilirsiniz. Meslekler, hayvanlar, taşıtlar, sayılar, sebzeler, meyveler, kıyafetler, nesneler ve zıt kavramların bulunduğu kartları kullanabilirsiniz. Alzheimer hastasıyla karşılıklı oturarak sırayla kartları göstermelisiniz. Bu esnada onunla iletişime geçerek karttaki resmin ne olduğunu ne işe yaradığını sorabilirsiniz.
Bu aktiviteleri düzenli olarak yaparsanız, Alzheimer hastalarının zihinsel süreçlerinin güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz