Araçlardaki İkaz Göstergeleri Ne Anlama Gelir?

Araçlardaki İkaz Göstergeleri Ne Anlama Gelir?

Geri Dön
05 Aralık 2023 5 dk.
A +

Araçların gösterge panellerinde yer alan ikaz göstergeleri araçta oluşan sorunlarla ilgili bilgi verir. İkaz ışıkları her zaman önemli bir arızayı ifade etmeyebilir, ancak mutlaka dikkate alınmalıdır. Bir sorun başlamadan önce veya sorun başladığında bu ışıklarla karşılaşabilirsiniz.

İkaz ışıklarının anlamını bilmek hem güvenlik hem de masrafın artmasını önlemek açısından önem arz eder. Çoğu otomobilde kontağı açtıktan sonra bütün ikaz ışıkları yanar. Bu ikaz ışıkları söndüğünde araba çalıştırılır. Eğer ikaz ışıklarından sönmeyen varsa bu durum araçta sorun olduğu anlamına gelir. Bu sebeple araçtaki tüm ikaz ışıklarının anlamları bilinmeli ve hemen müdahale edilmelidir.

Araçlarda Karşılaşılan İkaz Göstergeleri Anlamları ve Yapılması Gerekenler

Araçlar herhangi bir sorun ile karşılaştığınızda ikaz göstergeleriyle size bir mesaj vermeye çalışır. Bu ikaz göstergelerinin anlamını bilmek, sorunun daha kötüye gitmesini ve yüksek meblağlı masraflarla karşılaşmanın önüne geçmek için gereklidir. Araç ikaz ışıkları 6 farklı başlıkta incelenebilir.

Uyarı Amaçlı İkaz Lambaları

Uyarı amaçlı ikaz lambaları, araçtaki sorunlar hakkında size önceden bilgi verir. Şu şekilde sıralanabilirler:

  • Hararet ikaz lambası: Motorunun sıcaklığının gereğinden fazla olduğu ve soğutma suyunun seviyesinin düşük olduğu durumlarda bu ışık devreye girer. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda öncelikle aracınızı durdurmalı ve soğumasını beklemelisiniz. Daha sonra soğutma suyu seviyesine, fana, radyatör kapağına ve soğutma suyunun kaçağı olup olmadığına bakmalısınız.
  • Akü sistemi ikaz lambası: Akünün boşaldığı anlamına gelir. Elektrikle çalışan tüm ekipmanları kapatarak servise gitmelisiniz.
  • Yağ basıncı ikaz lambası: Yağ basıncının düşmesiyle bu ikaz ışığı yanar. Yağ seviyesine ve basıncına bakılmalıdır.
  • Fren ikaz lambası: El freninin araç çalışırken çekilmesi üzerine bu ışık yanar. El freni indirildiğinde söner. Eğer sönmüyorsa hidrolik basınç gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Güvenlik Amaçlı İkaz Lambaları

Güvenlik amaçlı ikaz lambalarının temel amacı sürüş güvenliğinizi sağlamaktır. Çeşitleri ve anlamları şu şekildedir:

  • Lastik basınç ikaz lambası: Lastiklerden en az bir tanesindeki basıncın düştüğünü belirten göstergedir.
  • ESC/ESP ikaz lambası: Aracın kayma durumuna karşılık denge kurma sistemidir. Bu sistem devre dışı kaldığında “off” ibaresi ile karşılaşabilirsiniz.
  • Direksiyon kilidi ikaz lambası: Bu ikaz ışığıyla karşılaşıyorsanız direksiyonun simidi kapalıdır. Açabilmek için anahtarı kontağa taktıktan sonra direksiyonu tam bir tur çevirmelisiniz.
  • Dorse çekici demiri ikaz lambası: Römorklu araçlarda dorse kilitli olmadığında çıkan ikaz lambasıdır.
  • Servis arızası ikaz lambası: Her aracın belli bir kilometre sonrası yaptırması gereken periyodik bakımı bulunur. Bu lamba yandığında bakım yaptırmanız gereklidir.
  • Yan hava yastığı ikaz lambası: Hava yastıklarının devre dışı kaldığını ifade eder. Herhangi bir kaza anında bu eksiklik tehlike arz edeceğinden en kısa sürede yetkili servisle irtibata geçilmelidir.
  • Direksiyon ikaz lambası: Yüksek hızlarda direksiyon hassasiyetini ayarlayan sistemdir. Eğer ışık yanıyorsa sistemde arıza olduğu anlamına gelir.
  • Fren pedalı ikaz lambası: Fren sistemindeki arızayı belirten ikaz ışığıdır.
  • Park freni ikaz lambası: Otomatik vites bulunan araçlarda vitesin park freninde olduğunu gösteren ikaz ışığıdır.
  • Buzlanma ikaz lambası: Dış ortamdaki sıcaklığın düştüğünü ve yolda buzlanma olabileceğini belirten ikaz ışığıdır.
  • Yakıt kapağı ikaz lambası: Yakıt kapağının açık kaldığını haber veren ikaz ışığıdır.
  • Fren balatası ikaz lambası: Fren balatalarının fazla aşınarak değişmesi gereken zamanda olduğunu haber verir.

Aydınlatma Amaçlı İkaz Lambaları

Aracınızın aydınlatma sistemlerinde bir sorun olmasa bile çalışma durumlarını size belirten ikaz göstergeleri şu şekildedir:

  • Kısa far ikaz lambası: Kısa farların açık olduğunu gösterir.
  • Uzun far ikaz lambası: Uzun farların (selektör) açık olduğunu gösterir.
  • Ön sis ikaz lambası: Çapraz çizgiler sol tarafa bakıyorsa sis farının açık olduğunu gösterir.
  • Arka sis ikaz lambası: Çapraz çizgiler sağ tarafa bakıyorsa arka sis farının açık olduğunu gösterir.

Tüm bu lambaların dışında ortak araç göstergeleri de bulunur. Bu göstergeler ön cam buğu ve arka cam buğu ikaz lambası gibi ikaz lambalarıdır. Bunun yanı sıra orta segmentteki araçlarda araç içi hava sirkülasyonu ikaz lambası gibi gelişmiş göstergeler bulunur. Dizel araçlarda da kızdırma bujisi ve yakıt filtresi ikaz lambası gibi ekstra ikaz seçenekleri bulunur.

Araç ikaz ışıklarının anlamlarının bilinmesi ve hemen çözülmesi tehlikeli durumların önüne geçmek için önemlidir. Özellikle sürüş anında karşılaşılan ikaz göstergelerine dikkat etmek alınabilecek en büyük güvenlik önlemlerindendir. Siz de araç ikaz göstergeleri hakkında bilgi sahibi olarak hem maddi hem manevi hasarlardan korunabilirsiniz.

Öne Çıkan Yazılar

ksm Yaşam Kasım Ayı Ara Tatilinde Gidilebilecek Rotalar
Kasım ara tatilinde yoğun ders temposuna ara veren çocuklarınızla ailece keyifli bir tatil yapmaya ne dersiniz? Ara tatilde gezebileceğiniz birbirinden güzel rota önerileri için blog yazımızı okuyabilirsiniz.
Yaşam 25 Ekim 2024 5 dk.
küçük değişiklikler Yaşam Küçük Değişikliklerle Hayat Kalitenizi Artırın
Hayat kalitenizi artırmak için yapabileceğiniz pratik ve kolay önerileri sizin için derledik.
Yaşam 16 Ekim 2024 5 dk.
okul alışverişi Yaşam Okul Alışverişlerinde İşinize Yarayacak İpuçları
Eylül ayına girmemizle beraber okul alışverişleri gündeme gelmeye başladı. Alışverişinizi nasıl kolaylaştıracağınıza dair ipuçları için içeriğimize göz atın.
Yaşam 11 Eylül 2024 5 dk.