Mutfak giderleri, ev ve iş yerlerinin en masraflı kalemleri arasında yer alır. Bu yüzden de basit tasarruf yöntemleri uygulamak, ev ve iş bütçesini korumak açısından büyük önem taşır.
Alışveriş yaparken, yemek pişirirken ve bayatlamış yiyecekleri değerlendirirken uygulanabilen tasarruf yöntemleri, israfı azaltır ve satın alınan ürünlerin daha verimli bir şekilde kullanılabilmesine yardımcı olur. Son derece kolay bir şekilde gerçekleştirilebilecek mutfak tasarrufu yöntemlerini öğrenmek için yazının devamını okuyabilirsiniz.
Satın Alma Miktarlarına Dikkat
Tasarruf ederek mutfak ekonomisine destek olmanın ilk şartı, alışveriş yaparken ideal bir denge tutturmaktır. Haftalık alışverişi tek seferde yapmak, tekrar tekrar alışverişe çıkma zahmetini önlediği ve yaşam konforunu artırdığı için pek çok kişi tarafından tercih edilir. Bu noktada genellikle atlanan detay ise pek çok yiyeceğin bir hafta boyunca dayanamayacağıdır. Meyveler, sebzeler, et çeşitleri, süt ve şarküteri ürünleri, buzdolabında 3-4 gün bekledikten sonra bozulmaya başlayabilir. Bu yüzden de fazla alınan yiyeceklerin bir kısmı israf olarak çöpe gidebilir. Bu problemi önlemek için satın alırken en fazla 3-4 günlük miktarlar tercih etmek etkili bir yöntemdir.
En çok israf edilen yiyecekler arasında ekmekler bulunur. Ortalama bir günlük raf ömrü bulunan ve sonrasında bayatlayarak sertleşen ekmekler, pek çok kişi tarafından çöpe atılır. Bu sebeple de her yıl tonlarca bayat ekmek çöpe gider. Ekmek israfını önlemek için poşetli ürünlere yönelmek, tüketilemeyecek kadar çok ekmek satın almaktan kaçınmak gerekir. Bayat ekmekleri köfte, rosto, kızartma gibi farklı yiyecek türlerinde değerlendirmek de tasarruf etmeye yardımcı olan yöntemler arasındadır.
Artan Gıdaları Değerlendirmenin Önemi
Elbette herkes, her gün yeni bir yemek tatmak, sofrasını zenginleştirmek ve birbirinden lezzetli yiyeceklerle ailesini mutlu etmek ister. Bu durum, son derece insani bir yaklaşım olsa da kimi zaman çeşitli problemleri de beraberinde getirebilir. Her gün yeni bir yemek yeme isteği yüzünden tencere dibinde kalan gıdalar, dolapta birer ikişer kalmış sebzeler, paket diplerinde kalan yiyecekler ağırlıklı olarak israf edilir. Esasında bu yiyecek çeşitlerini değerlendirmek hem son derece basit hem de önemlidir. Teker teker kalan sebzelerle türlü ya da çorba pişirebilir, tencere dibinde kalan yemekleri salata ya da ara sıcak şeklinde sofraya çıkarabilirsiniz. Bu sayede her hafta 1 ya da 2 günlük mutfak masrafınızı kısabilirsiniz. Kıyma, et, tavuk gibi gıda türlerinden küçük miktarların artması durumunda ise börek, pide, mantı, köfte gibi yiyecekler yapabilirsiniz. Artık gıdaları değerlendirme yöntemiyle mutfak masraflarını her ay ¼’e kadar azaltabilirsiniz.
Tasarrufa Etki Eden Küçük Detaylar
Mutfakta yapacağınız işlemler esnasında tercih ettiğiniz küçük detaylar, tasarruf miktarını büyük oranda etkileyebilir. Örneğin buzdolabını radyatör, kalorifer peteği, elektrik sobası gibi ısıtıcıların yakınına koymamaya özen göstermek, mutfağı ısıtmak için harcanan yakıt miktarını düşürür. Yemek pişirirken malzemeleri buzdolabından teker teker çıkarmak yerine tek seferde almak da hem buzdolabının enerji tüketimini düşürür hem de mutfağın soğumasını önleyerek ısınma masraflarınızı azaltır. Maydanoz, nane, sarımsak gibi bitkisel gıdaları ve kıyma, kuşbaşı et gibi yiyecekleri küçük parçalara ayırıp buzlukta muhafaza etmek, yiyecekleri daha uzun süre güvenle kullanabilmenizi sağlar. Donmuş gıdaları pişirme işleminden önce doğal yollarla çözülmeye bırakmak da tasarruf açısından etkili bir yöntemdir. Donmuş gıdaları doğrudan fırına atmak, yüksek bir elektrik tüketimine yol açar. Ürünlerin doğal yollarla çözülmesi ise bu masraftan korunmanızı sağlayarak mutfak ekonominize katkıda bulunur.