Telefon görüşmesi yapabilmek veya internete erişmek için operatörler tarafından sunulan hizmetlere ihtiyacımız vardır. Telefonlarda bulunan SIM kartlar, abone kimlik modülleridir.
Sizin hangi operatörün müşterisi olduğunuz ve hangi mobil şebekeden yararlanabileceğiniz gibi bilgileri içerir. Teknolojideki gelişmeler ile boyutu küçülen SIM kartlar günümüzde artık tamamen ortadan kalkmak üzeredir. eSIM teknolojisi ile akıllı telefonların içerisine entegre bir modüle yazılım aracılığı ile SIM kart bilgileri yüklenebilir. Gelin, eSIM teknolojisine ve nasıl kullanabileceğinize yakından bakalım.
E-SIM Nedir?
E-SIM veya eSIM, gömülü SIM kart teknolojisidir. Şu an yaygın olarak kullanılan SIM kartlar, içerisinde küçük bir çip bulunan plastik yapıya sahiptir. Zaman içerisinde boyut olarak oldukça küçülen SIM kartlar, telefonların ve diğer SIM kart destekli cihazların operatörler ile iletişim kurabilmesinin anahtarıdır.
Gelişen teknolojiyle birlikte yeni nesil akıllı cihazlar, içerisinde gömülü bir SIM kart teknolojisi ile geliyor. Böylelikle cihaza herhangi bir harici SIM kart yerleştirmeye ihtiyaç duymadan, yazılım aracılığı ile sanal SIM kart eklenerek kullanılabiliyor.
E-SIM’in Avantajları Nelerdir?
Son yıllarda daha da yaygın bir şekilde tercih edilmeye başlanan eSIM, kullanıcılara birçok avantaj sunar. Operatör seçimini kolaylaştıran eSIM teknolojisi aynı zamanda yurt dışı seyahatlerinde de oldukça büyük kolaylık sağlar. eSIM’in sağladığı avantajlar ise şunlardır:
- Tek bir telefonda aynı anda iki hattı aktif olarak kullanabilirsiniz.
- Farklı operatörlere ait eSIM’leri telefonunuza ekleyip gerek duyduğunuzda aralarında geçiş yapabilirsiniz.
- Operatör değişikliği için fiziksel bir SIM kart değişikliği yapma ihtiyacını ortadan kaldırır.
- Operatörler tarafından sunulan avantajlı kampanyalardan aynı anda faydalanabilirsiniz.
- Cep telefonlarının yanı sıra eSIM teknolojisi tabletler, akıllı saatler ve IoT cihazlarda da kullanılabilir.
- Özellikle yurt dışı seyahatlerinizde eSIM ile yerel operatörlere hızlı bir şekilde geçiş yapabilirsiniz.
- Bireysel ve kurumsal hatlarınızı aynı anda tek bir telefon ile kullanabilirsiniz.
Nasıl E-SIM Çıkarılabilir?
eSIM teknolojisini destekleyen akıllı telefonunuzda bu teknolojiyi kullanmaya başlamanız oldukça kolaydır. İster yurt içinde olun ister yurt dışında çeşitli mobil uygulamalar aracılığı ile veya doğrudan operatörünüze başvurarak eSIM kullanmaya başlayabilirsiniz. eSIM kullanmaya başlamak için mevcut olarak kullanmakta olduğunuz operatörünüze başvurarak eSIM istediğinizi belirtebilirsiniz. Sonrasında size iletilen QR kodu (karekod) telefonunuzun kamerası aracılığıyla okutarak eSIM’i aktif edebilirsiniz.
iOS cihazlarda eSIM eklemek için Ayarlar > Hücresel > Hücresel Plan Ekle yolunu takip ederek QR kod okutma aşamasına gelebilirsiniz. Android cihazlarda ise Ayarlar > Bağlantılar > SIM Kart Yöneticisi > Mobil Plan Ekleme > Operatör QR Kodu Tarama yolunu izleyerek benzer bir ekrana ulaşabilirsiniz. Sonrasında operatörünüz tarafından size sunulan QR kodu okutarak eSIM aktivasyonunu sağlayabilirsiniz.
eSIM kullanmaya başlamak için mevcut operatörünüze başvurmak zorunda değilsiniz. Yeni nesil eSIM destekli telefonlar çoğunlukla, hala yaygın bir şekilde kullanıldığı için SIM kart desteğine sahiptir. Mevcut olan hattınızı kullanmaya devam ederken farklı bir operatörden eSIM alarak telefonunuzda aynı anda iki hattı da tek bir telefonda kullanabilirsiniz. İki farklı numara üzerinden de aynı anda ulaşılabilir olurken farklı operatörlerin sunduğu avantajlardan da aynı anda yararlanabilirsiniz. Birçok cep telefonu modelinde birden fazla eSIM’i kayıtlı olarak tutabilirsiniz. Örneğin, iPhone cihazlarda telefonunuzda tutabileceğiniz eSIM sayısı sekiz ile sınırlıdır. Ancak aynı anda sadece iki hattı aktif olarak kullanabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuzda farklı hatlar arasında hızlıca geçiş yapabilirsiniz.
Her Telefonda E-SIM Kullanılabilir mi?
E-SIM teknolojisinin temeli 2010’lu yılların başına dayansa da son birkaç yıldır üretilen cihazlarda kendisine yer bulmaya başladı. Bu sebeple E-SIM teknolojisini her telefon modelinde kullanmak mümkün değildir. Ancak yakın zamanda satın aldığınız, yeni nesil bir akıllı telefon kullanıyorsanız büyük bir ihtimal cihazınız E-SIM teknolojisine sahiptir.
Telefonunuzun eSIM desteğinin olup olmadığından emin değilseniz, telefon ayarlarınıza göz atabilirsiniz. Eğer telefonunuz eSIM destekliyorsa bağlantı ayarları içerisinde eSIM eklemeye dair bölümler bulunur. Bir başka yöntem olarak ise kullanmak olduğunuz operatöre başvurabilirsiniz veya internet üzerinden telefon modeliniz ile arama gerçekleştirerek bilgi edinebilirsiniz.
Yurt İçi ve Yurt Dışı Kullanımda E-SIM
E-SIM teknolojisinin en büyük artısı hızlı bir şekilde operatörler arasında geçiş yapılabilmesini sağlamasıdır. Telefonunuza eklediğiniz farklı operatörlere ait eSIM’leri tek tıklama ile aktif ederek ihtiyaç duyduğunuz anda kullanabilirsiniz. Bu avantajı sayesinde yurt içinde, operatör değişikliği işlemleri çok daha kolay ve hızlı şekilde gerçekleştirilebilir. Aynı zamanda operatörlerin avantajlı kampanyalarını bir arada kullanabilirsiniz.
E-SIM kullanımının en büyük avantajı ise yurt dışı seyahatlerinde ortaya çıkar. Yurt dışında bulunduğunuzda çoğu zaman mevcut operatörünüzü kullanmaya devam edebilirsiniz. Ancak ek ücretlerle birlikte bu seçenek oldukça pahalıya gelebilir. eSIM ile ziyaret ettiğiniz ülkenin yerel operatörlerini kolay bir şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz.