Abonelik iptalini en kısa sürede ve en kolay şekilde tamamlayabilmenize imkân tanıyan e-devlet kapısı, var olan aboneliği dilediğiniz yerden ve yalnızca birkaç dakikada kapatabilmenizi sağlayarak size zaman kazandırır.
Taşınma sürecinde yapılması gereken işlemler arasında elektrik aboneliği iptali de bulunur. Kimi zaman taşınılan yerin uzak olması, taşınma sürecinin zahmetli ve sancılı geçmesi gibi faktörler yüzünden mevcut elektrik aboneliğini kapatmak, son derece zorlayıcı bir işlem olabilir. Bu gibi durumlarda başvurabileceğiniz çözümler arasında, abonelik feshini e-devlet kapısından gerçekleştirmek de bulunur.
E-Devlet Üzerinden Elektrik Aboneliği Kapatmanın Avantajları Nelerdir?
Elektrik hizmeti, Türkiye genelinde farklı şirketler tarafından sağlanır ve bu sebeple de farklı bölgelerdeki aboneliklerde farklı prosedürler uygulanabilir. E-devlet üzerinden elektrik aboneliği kapatma işlemleri ise bu prosedürlerin size zaman ve enerji kaybettirmesinin önüne geçer. Fesih işlemlerinizi e-devlet kapısı üzerinden gerçekleştirerek farklı prosedürlerle uğraşma zahmetinden kurtulabilirsiniz. Online fesih işlemlerinin 7/24 yapılabilmesi sayesinde mesai saatlerinde taşınma sürecinin öncelikli işlemlerini gerçekleştirebilir ve az sürede daha fazla ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. E-devlet kapısını tercih ederek sıra bekleme, numara alma, vezne işlemlerini tamamlama gibi adımlarla yorulmaktan da kurtulabilirsiniz.
Elektrik Aboneliği E-Devlet Üzerinden Nasıl İptal Edilir?
E-devlet kapısı üzerinden elektrik aboneliği iptal etmek, son derece basit bir işlemdir. Aşağıdaki adımları uygulayarak elektrik aboneliğinizi en kısa sürede kapatabilirsiniz.
- İlk olarak www.turkiye.gov.tr adresini ziyaret edebilir, T.C. kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi yazarak sisteme giriş yapabilirsiniz. E-devlet şifrenizi hatırlamıyorsanız internet bankacılığı, mobil imza, e-imza gibi yöntemleri de tercih edebilirsiniz.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra en üstte bulunan arama paneline girerek “abonelik fesih” yazabilir ve çıkan sayfayı açabilirsiniz.
- Fesih işlemlerine geçmeden önce, güvenlik seviyesini artırmak için ikinci bir kimlik doğrulama sayfası açılır. Kimlik doğrulama sistemine e-devlet şifrenizi, mobil bankacılık şifrenizi ya da elektronik imzanızı tekrar girerek fesih sayfasına geçebilirsiniz.
- Fesih sayfasına geldikten sonra, açılan listeyi inceleyerek abone olduğunuz elektrik firmasını bulabilir ve tıklayabilirsiniz.
- Firma sayfasına girdikten sonra “Yeni Başvuru Yap” butonuna tıklayabilirsiniz. Çıkan alternatifler arasından “Fesih Başvurusu Yap” sekmesini seçerek işleminizi tamamlayabilirsiniz.
İşlemlerin ardından ekranda “Başvurunuz Alındı” yazısını gördükten sonra e-devletten güvenli bir şekilde çıkabilirsiniz. Daha sonra istediğiniz zaman aynı adımları takip ederek aboneliğinizin bulunduğu elektrik firmasının sayfasına girebilir ve “Başvurularım” sekmesini tıklayarak iptal sürecinin hangi aşamada olduğunu takip edebilirsiniz.
Elektrik Aboneliği Kapatılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Elektrik aboneliğinizi e-devlet üzerinden kapatırken çeşitli noktaları göz önünde tutmanızda yarar bulunur. Aşağıdaki detaylara dikkat ederek fesih işlemlerinizi sorunsuz bir şekilde tamamlayabilirsiniz:
- E-devlet üzerinden başvuru yapmanızla birlikte iptal talebiniz elektrik kurumuna iletilir ancak iptal süreci firmadan firmaya farklılık gösterebilir. Bu sebeple işlemlerin tamamlandığını görünceye kadar e-devlet üzerinden kontrol yapmanızda yarar bulunur.
- Bazı elektrik firmaları, fesih işlemlerini tamamlamak için ek belge iletmenizi isteyebilir. Bu yüzden başvurularınızı incelerken sizden evrak talep edilip edilmediğine de dikkat etmeniz önerilir.
- Elektrik iptali başvurusunda bulunabilmeniz için abonelik sahibi kişinin e-devlet hesabına girmeniz gerekir. Başka kişilerin üstünde bulunan abonelikler, üçüncü şahıslar tarafından kapatılamaz. Bu sebeple elektrik abonesinin e-devlet hesabından işlem yapmaya özen göstermenizde yarar bulunur.
- Elektrik dağıtım şirketleri, abonelik iptal işlemleri esnasında güvence bedelinin iade edilmesi için sizden banka hesap bilgileri isteyebilir. Bu bilgileri eksiksiz bir şekilde verdiğinizden emin olmanız, güvence bedelinizi eksiksiz bir şekilde geri alabilmeniz için son derece önemlidir.
- Dağıtım şirketlerinin bir bölümü, iptal işlemleri esnasında küçük bir harç ödenmesini talep edebilir. İlgili ödemeyi internet üzerinden yaparak iptal sürecinin aksamasını önleyebilirsiniz.