Blog
E-Vize (Online Vize) Nasıl Alınır?

E-Vize (Online Vize) Nasıl Alınır?

Geri Dön
11 Temmuz 2024 5 dk.
A +

Seyahat, yediden yetmişe birçok insanın hayattan daha fazla keyif almak için gerçekleştirdiği hobilerden biridir. Ancak bazı ülkeleri ziyaret edebilmek için vizeye ihtiyaç duyulduğu unutulmamalıdır. Vize çeşitleri ve nasıl alınması gerektiği ülkeden ülkeye değişiklik gösterir.

Ülkelerin, turistlere uyguladığı en büyük vize alma kolaylığı e-vize hizmetidir. Bu uygulama ile vize başvuru işlemlerinin çevrimiçi ortamda kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi mümkündür. Online başvuru ya da online vize olarak adlandırılan işlemlerde seyahat izni dökümü daha zahmetsiz bir şekilde alınabilir. AB yetkililerin düşüncelerine göre dijital başvurular sayesinde vize etiketi sahteciliğinin de önüne geçilecektir. Bu sayede Avrupa Birliğine girişler daha güvenli şekilde sağlanacaktır. E-vize işlemlerinin nasıl yapıldığı, hangi ülkelerin vizelerinin bu yolla alınabileceği ve ne zaman hayata geçirileceği hakkında merak edilen her detayları sizler için derledik.

E-vize Yöntemi Nedir?

E-vize, turistleri yorucu bürokratik işlemlerden kurtarmak için hayata geçirilmesi planlanan bir uygulamadır. Brokratik işlemleri aradan kaldıran uygulama sayesinde zamandan tasarruf ederek vize işlemleri daha kolay ve hızlı bir şekilde tamamlanabilir. Online ortamda gerçekleştirilen vize alma işlemleri, çevrimiçi olarak bir web sitesi üzerinden gerçekleştirilir. Bu sayede gitmek istediğiniz bir ülkeye internet sitesi üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Gerekli şartların yerine getirilmesi ile birlikte evrakların tümü online olarak yine aynı web sitesi üzerinden sunulabilir. Daha çok turistik gezi amacı ile yapılan başvurular için online vize işlemleri gerçekleştirilecektir. Çalışma izni ve öğrenci vizesi için yapılan başvurular e-vize sisteminin içerisinde değildir.

Ne Zaman Geçilmesi Planlanıyor?

Vize almak için her ülke kendi sistemini ve gerekli işlemlerini konsolosluk web siteleri üzerinden duyurmaktadır. Online vize alabilmek için ise gidilecek ülkelerin bu şartı sağlıyor olması gerekmektedir. Eğer geçerli bir pasaporta sahipseniz online vizenizin çıktısı ile sınır kapılarına kolaylıkla giderek ülkeye geçişinizi sağlayabilirsiniz. Ancak Türkiye’den Avrupa’ya gidecek olan turistler için henüz bir online vize başvuru sistemi bulunmamaktadır. Bu web sitesi platformunun 2026 yılı itibarıyla hayata geçirilmesi öngörülmektedir. AB Seyahat Bilgileri ve Seyahat Yetkilendirme Sistemi (ETIAS) üzerinden dijital başvuru formu doldurulmaktadır. Tüm üye ülkelerin 2031 yılı itibarıyla dijital başvuru sistemini kullanmaları mümkün hale gelecektir. Bu sayede büyükelçiliklere gitmeye gerek kalmadan Schengen vize başvurularınızı online bir şekilde gerçekleştirmeye başlayacaksınız.

Hangi Ülkelerin Vizeleri Bu Yolla Alınabilecektir?

Başvuru sahipleri gitmek istedikleri ülkelerin vize işlemlerini online ortamda kolay ve rahat bir şekilde gerçekleştirebilecektir. Öneri yasalaştıktan sonra Shengen müktesebatı tam olarak uygulanan tüm ülkeler için başvurularınızı online olarak gerçekleştirebileceksiniz. Ancak Shengen müktesebatının tam olarak uygulanmadığı ülkeler listenin dışında kalacaktır. Dolayısıyla Bulgaristan, İrlanda, Romanya, Norveç, İsviçre ve Kıbrıs gibi ülkeler için başvurular yine büyükelçiliklerde ya da konsolosluklarda yüz yüze olacak şekilde gerçekleştirilecektir. Shengen vizesi vermeyen ya da bu vizeye erişimi bulunmayan ülkeler için başvurular online olarak gerçekleştirilmeyecektir.

Neler Gerekli Olacak?

Yeni düzenleme ile başvurular daha pratik bir hâle gelecektir. Başvuru için gerekli belge ve değerlendirmelerde köklü değişiklikler yapılmayacaktır. Ancak talep edilen belgeler ülkelere göre farklılık gösterebilir. Gerekli koşullara sahip olamayan ya da eksik belge ile yapılan başvurular reddedilecektir. Birçok kişi online başvuru sisteminin güvenli olup olmadığı konusunu merak edebilir. Avrupa Komisyonu’na göre pasaport üzerine işlenen kâğıt vizeler olası dolandırıcılıklara sebebiyet verebilmektedir. Dolayısıyla bu durum AB güvenliği için de risk oluşturabilmektedir. Dijital vizelerin, Vize Bilgi Sistemi’nde elektronik bir dosya ile saklanabileceği vurgulanmaktadır. Böylece evrakta sahtecilik ve dolandırıcılığın önüne geçilecektir.

Nasıl Başvuru Yapılacak?

Yasa, hayata geçirildiğinde turistik amaçlı Shengen vizesi talep eden kullanıcıların ilk olarak sistem üzerinden güvenli bir hesap oluşturması talep edilecektir. Ardından başvuru formu doldurup gerekli belgelerin yüklemesi sağlanacaktır. Daha sonra kullanıcılardan vize ücreti talep edilecektir. Vize ücretleri de yine internet üzerinden kolay bir şekilde ödenebilecektir. Sistem, başvuruyu otomatik olarak başvurulan Schengen ülkesine gönderecektir. Vizeniz onaylandıktan sonra detayları başvuru yaptığınız sistem üzerinden öğrenebileceksiniz. Gerekirse vize süresinde uzatma talep edebileceksiniz. Başvuru yapan tüm kullanıcılar, akıllarına takılan soruların cevaplarının tümünü sohbet kutusu üzerinden ya da sıkça sorulan sorular kategorisinden kolay bir şekilde öğrenebilecektir.

Öne Çıkan Yazılar

trafik sigortası Yaşam Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?
Trafik sigortası, araç sahibi olan herkesin yaptırması gereken bir sigortadır. Detaylı bilgi almak için göz atın.
Yaşam 01 Ağustos 2024 5 dk.
Bereket Yaşam Bereket ve Paylaşmanın Simgesi: Aşure
Tüm toplumlar için sağlık, şifa, bereket ve başarı temennileri taşıyan aşure, kültürümüzde önemli bir yere sahiptir.
Yaşam 17 Temmuz 2024 4 dk.