Blog
Ev Kazalarına Karşı Alabileceğiniz Önlemler

Ev Kazalarına Karşı Alabileceğiniz Önlemler

Geri Dön
07 Temmuz 2023 4 dk.
A +

Ciddi hasarlara yol açabilen ev kazalarını önlemek için alabileceğimiz basit ama etkili birkaç önlemi bu yazımızda inceliyoruz.

Ev kazaları beklenmedik anlarda oluşabilen, can ve mal kaybına yol açabilen riskli durumlardır. Oldukça güvenli ve sakin görünen evinizde esasında son derece tehlikeli ev kazalarına yol açabilecek eşyalar vardır. Küçük yaşta çocukların ve ileri yaşta yetişkinlerin daha fazla zarar alabileceği ev kazaları küçük ve basit önlemlerle engellenebilir. Kayma, düşme, takılma başta olmak üzere her türlü ev kazasını engelleyebilmek için alabileceğiniz önlemler bulunur. Ev kazalarını önleyebilmek için temel olarak evinizin her alanında periyodik olarak kontroller yapmalı, kayma riski oluşturan alanlara gerekli ekipmanlar yerleştirmelisiniz. Ev kazalarını önleyebilmek adına alabileceğiniz önlemlere göz atarak, siz de yaşam alanınızı daha güvenli hale getirebilirsiniz.

Islak Zeminler

Ev kazalarının büyük bir bölümü ıslak zeminler nedeniyle ortaya çıkar. Banyolarda su kullanımından sonra oluşan ıslak zeminler, temizlik sonrasında kurutulması ihmal edilen ıslak zeminler evde yaşayan herkesin kolayca kayabilmesine yol açar. Islak zeminlerin yol açtığı kaymalar, düşmeler kritik anlamda risk teşkil edebilir. Islak zeminler sonucu oluşabilecek kazaları önlemek için zeminlerin her zaman kuru ve harekete elverişli olmasına dikkat etmelisiniz.

Havalandırma

Ev kazaları temizlik esnasında kullanılan deterjan gibi kimyasal ürünler sonucu da ortaya çıkabilir. Deterjan gibi yapay temizleyiciler insan sağlığı için zararlı maddeler içerir. Temizlik esnasında bu kimyasallar ev atmosferini toksik ve zararlı maddeler ile doldurabilir. Bu şartlar altında zehirlenme riskini ortadan kaldırmak için temizlik esnasında pencereleri açmalı ve evi mutlaka havalandırmalısınız.

Elektrik Kullanımı

Ev içi kazalar elektrik altyapısı sonucu ortaya çıkabilir. Elektrik kaynaklı kazaları önlemek için kullanmadığınız elektronik aletleri her zaman güç kaynağından ayırmalısınız. Kullanmadığınız halde prizde bıraktığınız elektronik aletler dengesiz enerji akışı sonucu bozulabilir ve bu durum yangın riski oluşturabilir. Aynı zamanda ucu açık elektrik kabloları da ev içerisinde riskli durumlara yol açabilir. Ucu açık ve enerji taşımakta olan elektrik kablolarını kullanım sonrasında ortadan kaldırmalısınız. Koruması aşınmış ve etkisiz kalmış elektrik kabloları özellikle çocuklar için risklidir.

Mutfak Araç ve Gereçleri

Ev üyelerinin vakitlerinin büyük bir bölümünü geçirdiği mutfakta büyük tehlikelere neden olabilecek birçok araç gereç bulunur. Mutfakta sıklıkla kullanılan bıçak gibi keskin aletler ortalıkta bırakıldığında risk oluşturur. Mutfak araçlarından kaynaklanan kazaları önlemek için bıçak kullanımına dikkat etmeniz gerekir. Elinizde bıçak varken mutfak dışına çıkmamanız, yemek hazırlarken kesme ve doğrama işlemlerini daha dikkatli yapmanız önemlidir. Sadece mutfak tezgahındayken bıçak kullanmalı, gerekli olmadığı durumlarda bıçakları ortadan kaldırmalısınız. Bıçak gibi sivri araçları aynı zamanda çocukların kolayca erişemeyeceği bölmelerde bulundurmanız kritik önem taşır.

Keskin Köşeler

Ev içerisinde bulunan mobilyalar keskin ve sivri köşelere, uçlara sahip olabilir. Kayma ve düşme durumlarında bu köşelere temas etmek oldukça ciddi yaralanmalara yol açabilir. Sivri köşelerin yol açabileceği ev kazalarını önleyebilmek adına köşe yumuşatıcı aparatlar edinebilirsiniz. Bu aparatlar sivri köşelere takılır ve yumuşak bir yüzeye sahiptir. Yürümekte ve dengesini korumakta zorlanan yaşlı bireyler ve küçük çocuklar ev içerisinde hareket ederken sivri köşelere kolayca temas edebilir. Yumuşatıcı aparatlar kullanmak, risk teşkil eden mobilya ve eşyaları ev içerisinde bulundurmamak, dekorasyonunuzda hareket özgürlüğü için yeterli boş alanlar bırakmak bu tür kazaları önlemenizi sağlar.

Kaygan Zemin

Evlerde zeminler genel olarak farklı tasarımlara sahip parkeler ile kaplanır. Bu parkeler yapıları gereği kaygan olabilir. Parke üzerine serdiğiniz halılar kolayca kayarak düşmelere yol açabilir. Kaygan parkelerin yol açabileceği kazaları önlemek için kaydırmaz mat satın alabilirsiniz. Halılarınızın altına yerleştirebileceğiniz bu matlar halı ve parkenin kuvvetli bir şekilde birbirine tutunmasını ve kaymamasını sağlar.