Bu yazımızda, ev kiralamadan önce mutlaka göz önünde bulundurmanız gereken unsurları tek tek inceleyeceğiz.
Yaşayacağımız, barınacağımız ve içinde yıllarımızı geçireceğimiz evi seçmek, yaşam boyunca aldığımız en önemli kararlardan bir tanesidir. Bu denli önemli bir karar olduğu için, bir o kadar stresli, zorlu ve detaylarla dolu bir süreci de beraberinde getirir.
Aradığınız lokasyonda, istediğiniz gibi bir kiralık ev bulduğunuzu düşünüyor olabilirsiniz. Ancak ev kiralarken dikkat etmeniz gereken unsurlar; sadece lokasyonu, oda sayısı ya da kira tutarı değildir. Dikkat etmeniz gereken daha pek çok unsur vardır. Bu yazımızda, ev kiralamadan önce mutlaka göz önünde bulundurmanız gereken unsurları tek tek inceleyeceğiz.
Ev Kiralamadan Önce Nelere Dikkat Etmelisiniz?
-
Evi detaylı bir şekilde inceleyin:
Evin durumunu ve her bir köşesini dikkatlice inceleyin ve bu konularda bilgi alın. Örneğin, evin içinde veya dışında herhangi bir tadilata ihtiyaç var mı? Tek bir kat malikine mi ait, yoksa paylı bir hisseye mi sahip? Evin lokasyonu ve şu anki durumu sosyal yaşantınıza uygun mu? Gelir durumunuz, uzun vadede kira ve aidat miktarını düzenli bir şekilde ödemeye elverişli mi? Odaları aydınlık mı? Rutubet var mı? Depreme dayanıklı mı? Kiralayacağınız ev veya aynı binadaki diğer evler daha önce hırsızlık sorunu ile karşı karşıya kaldı mı? Evi kiralamadan önce tüm bu sorulara cevap almaya çalışın.
-
O apartmanda yaşayan kişiler ile görüşün:
Kiralamayı düşündüğünüz ev ile ilgili daha çok bilgi almak için müstakbel komşularınızla konuşmanız faydalı olacaktır. Apartman yöneticisi, bina görevlisi ya da apartmandaki diğer komşularınızdan bu konuda yardım alabilirsiniz. Binada hidrofor bulunup bulunmadığı, su deposunun hacmi, ısınma durumu, aylık aidat miktarı ve diğer giderler ile ilgili bilgileri bina sakinlerinden rahatlıkla alabilirsiniz.
-
Evi sadece bir kez görmeyin:
Kiralık ev arama süreci oldukça stresli ve yorucudur. Bir zaman sonra sabrınızın tükenmeye başlaması doğaldır. Hal böyle olunca ev tutarken acele etmek isteyebilirsiniz. Ancak kiralamaya karar verdiğiniz evi, mutlaka birkaç kez gezip iyice inceleyin. Bir kez görüp karar vermeyin.
-
Dolandırıcılardan kendinizi koruyun:
Hayatın hemen her alanında olduğu gibi, emlak sektöründe de karşınıza kötü niyetli kişiler çıkabilir. Size gerçeği yansıtmayan bilgiler verebilir ya da sözlerini tutmayabilirler. Bu gibi kişilere karşı kendinizi koruyabilmeniz ve gerekli durumlarda hukuk nezdinde savunabilmeniz için yaptığınız her türlü anlaşmayı yazılı hale getirmeyi ihmal etmeyin. Yazılı hale getirdiğiniz bu anlaşmada evin mevcut durumunun, bütün kuralların, üzerinde anlaştığınız tüm konuların ve verilen tüm sözlerin net ve eksiksiz bir şekilde belirtilmiş olmasına dikkat edin.
Buna ek olarak kira sözleşmesinde yazan ismin gerçekten ev sahibiniz olup olmadığını da mutlaka araştırmalısınız. Bunu tapu belgesinde de aynı ismin yazılı olduğunu teyit ederek yapabilirsiniz. Evi kiraladığınız kişi, ev sahibinin yasal vekili ise bu durumda vekalet belgesini göstermesini talep edebilirsiniz. Bu basit ama önemli adımı gerçekleştirerek dolandırılma riskini en aza indirebilirsiniz.
-
Kira sözleşmesini imzalamadan önce mutlaka inceleyin:
İmza aşamasına geçtiğinizde mutlaka kira sözleşmesini dikkatli bir biçimde okuduğunuza emin olun. Özellikle de daire, mahalle ve sokak ismi ile kiralanan mülkün cinsinin doğru bir şekilde yazılmasına dikkat edin. Ayrıca sizin ve kiralayan kişinin tüm bilgilerinin eksiksiz ve doğru yazılması da çok önemlidir. Kira bedeli, kiranın ödeneceği tarihler, kira artış oranı, evin durumu ve teslim edilen demirbaşlar da net bir şekilde yazılmış olmalıdır.
Biraz önce de söylediğimiz gibi, ev kiralama sürecinin oldukça zorlu, stresli ve yorucu geçtiği bir gerçek. Ancak bu zorlu süreci, doğru adımları atarak keyifli bir hale getirmeniz mümkün olacaktır.