Evinizde bitkilere yer vermek, pek çok bakımdan size iyi gelir. Öncelikle gün içinde yaşadığınız stresi azaltmaya yardımcı olan bitkiler, havayı da temizleyerek daha temiz bir ortamda yaşamanızı sağlar. Bitkilerin uzun süre hayatta kalması için dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları vardır. Bu içerikte, bitki bakımı ile ilgili dikkat etmeniz gereken detayları bulabilirsiniz!
Evde Bitki Bakarken Bu Noktalara Dikkat!
Bitkiler de fotosentez yoluyla nefes alıp verebilen canlı organizmalardır. Onların da bulundukları yerde hayatını sürdürebilmesi için gerekli olan koşullar bulunur. Bu koşullardan bazıları şunlardır:
- Bitkilerin yeteri kadar su alması çok önemlidir. Bitkileri susuz bırakmak ne kadar yanlışsa, onlara aşırı su vermek de bir o kadar yanlıştır. Aşırı su vermek bitkilerin köklerini su içinde bırakır ve bu da köklerde çürümeye sebep olur. Bu sebeple bitkinizi iyi tanımalı ve ne kadar suya ihtiyacı varsa suyunu ona göre vermelisiniz.
- Bir bitki için güneş ışığı çok önemlidir. Bitkinizi güneş ışığını doğru açıyla alabileceği konumda bulundurmalısınız. Özellikle belirli tür bitkilerin çiçeklerini açabilmesi için güneş ışığı olmazsa olmazdır. Ancak bitkiniz için aynı zamanda odanızdaki florasan ışık da yeterli olacaktır. Özellikle akşam saatlerinde, yani güneş battıktan sonra odanızdaki ışığı açarak bitkinizin gelişimini devam ettirmesini sağlayabilirsiniz.
- Bitkinizin uzun süre canlı kalabilmesi için ısı da büyük önem taşır. Bitkileri aşırı sıcağa ya da aşırı soğuğa maruz kalmaktan kurtarmanız gerekir. Bu sebeple onları klima gibi soğutucu ya da kalorifer gibi ısıtıcı cihazların yanında yetiştirmemelisiniz. Bitkiler aynı zamanda televizyonların üzerine de konulmamalıdır. Çalışmasının etkisiyle gün içerisinde ısınan televizyon bitkiye olumsuz etki edecektir.
- Yerini seven bitkilerin istikrarlı bir şekilde büyüdüğünü unutmamalısınız. Bu sebeple, yerinde sağlıklı bir şekilde gelişen bitkiyi farklı bir yere taşımamalısınız. Sürekli olduğu yerden farklı bir yere taşınan bitkiler bir süre sonra strese girmeye başlar ve gelişimini durdurabilir. Bu noktada, onların da bir canlı olduğu unutulmamalıdır!
- Saksı değişimi de bitki bakımının önemli bir adımıdır. Bir bitkinin gelişmesi ve sağlığını koruması için saksı değişimini doğru zamanlarda yapmak çok önemlidir. Bir bitki büyüdükçe kökleri büyür, alması gereken su miktarı da artar. Ancak küçük bir saksıda bitki sıkışabilir ve gelişimi durabilir. Bu sebeple, o büyüdükçe saksının da büyümesi gerekir.
Bitkilerin Yetişme Şartları Birbirinden Farklıdır
Her bitkinin ihtiyacı birbirinden farklıdır. Bu sebeple, her şeyden önce bitkinizin ihtiyacını bilmeniz ve anlamanız gerekir. En bilinen bazı bitki türlerinin bakımında ise belirli hususlara dikkat etmek gerekir.
Orkide: Bu bitki, ihtiyacını anladığınızda ve ona doğru bir şekilde baktığınızda uzun süre sizinle kalır. Öncelikle orkidenin güneşin yoğun olarak geldiği bir noktada bulunmaması gerekir. Ancak aynı zamanda bu bitkiyi hiç ışık almayan, loş bir ortamda da bırakmamalısınız. Işığı doğrudan almayan, az ama yeterli miktarda ışık orkide için yeterli olacaktır.
Orkidenin genel olarak haftada bir kez sulanması onun için yeterli olacaktır. Bu suyu iki güne bölüp bu şekilde su vermeniz de uygun olur. Orkidenin sağlıklı bir şekilde büyümesi için ise en az 18°, en fazla 29° sıcaklıkta bulunması gerekir.
Kalanşo: Sukulent ailesine ait bir çiçek olan kalanşo sık tercih edilen ev bitkilerindendir. Hava alan aydınlık ortamları seven kalanşoyu bu şartları sağlayan odalarda yetiştirmelisiniz. Direkt olarak gün ışığı almayı sevmeyen bu bitkiyi kalorifer, soba gibi ısıtıcılardan da uzak tutmalısınız. Kalanşoyu, aşırıya kaçmamakla birlikte sık sık sulamak da önemlidir. Toprağı genel olarak nemli kalmalıdır. Önemli bir nokta daha! Işık aldığı yöne doğru eğilmeye meyilli olan kalanşo bitkisinin ara sıra yönünü değiştirirseniz hem eşit uzamasını sağlar hem de eğrileşmesine engel olursunuz.
Menekşe: Harika bir görünüme sahip olan menekşe, evinize güzellik getirecek bitkilerden biridir. Bu bitkinin de kendine has yetişme şartları vardır. Öncelikle menekşenin güneş ışığını doğrudan almaması gerektiğini söyleyebiliriz. Menekşe aynı zamanda nemi de seven bir bitkidir. Bu sebeple onun toprağının nemli kalmamasına özen göstermelisiniz. Aynı zamanda menekşeyi mutfağınızda da yetiştirebilirsiniz. Demlenen çay ya da pişen yemekten yükselen nem menekşe için iyi olacaktır. Son olarak da, sulama yaparken bitkinin yapraklarına ve çiçeklerine su gelmemesine dikkat etmeli ve sulama kabınızı buna göre seçmelisiniz.
Bitkilerin canlı olduğunu unutmayarak onlara yeterince ilgi ve aynı zamanda sevgi göstermelisiniz. İyi bakılan bitkiler, senelerce evinizde sizinle kalır.