Blog
Güneşin Zararlı Etkilerinden Nasıl Korunuruz?

Güneşin Zararlı Etkilerinden Nasıl Korunuruz?

Geri Dön
05 Temmuz 2023 5 dk.
A +

Vücudunuza yararları olduğu kadar zararı da olabilen güneş ışınlarından korunmak son derece önemlidir.

Yaz aylarının gelmesiyle artan güneş ışınları pek çok yararlı etki barındırdığı gibi birtakım zararlı etkilere de sahiptir. Pek çok uzman, bu zararlı etkilerden korunmak için mutlaka çeşitli önlemler almanızı tavsiye eder. Vücudunuza yararları olduğu kadar zararı da olabilen güneş ışınlarından korunmak özellikle çocuklar ve yaşlılar için son derece önemlidir. Açık renkli giysiler tercih edilmesi, belirli saatlerde sokağa çıkılıp direkt güneşe maruz kalınmaması, şapka ve güneş kremi kullanılması gibi önlemler herkes için geçerlidir. Geniş ve yüzünüze tam bir biçimde siper olan şapka kullanarak güneşin zararlı etkilerinden korunmanız mümkündür.

Güneş kremi kullanımı da bu konuda oldukça önem arz eder. Cilt tipinize ve yaşınıza uygun olan yüksek koruma faktörlü bir güneş kremi kullanmanız güneşin zararlarından kaçınmanıza yardımcı olur. Burada dikkat etmeniz gereken nokta uzun saatler boyunca güneşe maruz kalma durumlarında güneş kreminizi mutlaka yenilemektir. Cildinizdeki krem terleme gibi durumlarda etkisini kaybetmeye ve sizi tam verimle korumamaya başlayabilir.

Ne Tarz Bir Güneş Kremi Kullanmalısınız?

Çoğu kişi için karmaşık görünen güneş kremi seçiminde dikkat etmeniz gereken birkaç önemli kriter bulunur. Bazı güneş kremleri güneşin zararlı ışınlarını emerek bazıları ise bu ışınları yansıtarak görevini yerine getirir. Kimyasal ve mineral bazlı koruyucular olarak bilinen bu iki grup krem de sizi güneşten istediğiniz biçimde korur. Özellikle bebek ve çocuklar için yapılan güneş kremi tercihi son derece önemlidir. UV ışınlarından doğru biçimde korunmak için mutlaka en az 30 SPF ve üzeri güneş kremlerini tercih etmeniz gerekir.

Güneş Kremi Ne Şekilde Kullanılmalı?

Güneş kremini doğru kullanmak da en az güneş kremi seçimi kadar önemlidir. Genel kanı güneş kreminin de diğer krem çeşitleri gibi cilde yedirilerek sürüleceği yönündedir. Halbuki güneş kremini vücudunuza ve yüzünüze direkt olarak sürmeniz gerekir. Ovalayarak krem sürmek güneş kreminden düşük verim almanıza sebep olur. İnce bir katman halinde kalacak şekilde sürdüğünüz güneş kremi ise görevini yapar ve sizi güneşin zararlı etkilerinden korur.

Güneş kremini sadece yüzünüze değil vücudunuzun güneş görebilecek tüm bölgelerine sürmeniz gerekir. Dudaklarınız ve boynunuz gibi hassas bölgeleriniz de mutlaka güneş korumasına ihtiyaç duyar. Bunların yanı sıra güneş kreminizi 2 saatte bir yenilemeniz gerekir. Tatilde iseniz veya sürekli suyla temas ediyorsanız bu süreyi saatte bire düşürmeniz uzmanlar tarafından tavsiye edilen bir diğer noktadır.

Yaz aylarında güneşe daha yoğun maruz kaldığımız için güneş kreminin sadece bu dönemlerde kullanılması gibi bir alışkanlık da yaygındır. Ancak güneşin yılın her döneminde cildinize zararlı etkileri olabileceğinden, güneş kremi kullanmayı yıl boyunca alışkanlık haline getirmelisiniz.

Güneşten Doğru Beslenerek Korunun

Güneşin zararlı etkilerinden korunma konusunda dışarıdan yapacağınız müdahalelerin yanı sıra beslenmenize de dikkat etmeniz iyi sonuçlar almanıza sebep olur. Birtakım gıdalar güneşten korunma konusunda işinizi kolaylaştırabilir. Uzmanlar özellikle bol su içeren yaz meyvelerinin bu konuda etkili olduğunu açıklamıştır. Özellikle içerdikleri antioksidan maddelerin fazlalığı ile bilinen karpuz, balık, yeşil çay gibi gıdalar güneşten korunmanızda size yardımcı olur.

Güneşten Cilt Tipinize Göre Korunun

Güneş korumasında cilt renginin de oldukça önemli olduğu bilinir. Cilt rengi pembe veya beyaz olan sarışın ve kızıl bireylerin güneşe direkt maruz kalması tehlikeli sonuçlara sebep olabilir. Yanık gibi istenmeyen durumlar oluşmaması için bu kişilerin mutlaka yüksek korumalı güneş losyonlarından yardım alması gerekir. SPF 50 ve üzeri olan güneş koruması ürünlerinin kullanımı bu kişiler için zorunludur. Kumral ve esmer bireylerin ise bronzlaşmaya daha yatkın olduğu bilinir. SPF 30 ve üzeri koruma kremleri, bu kişiler için yeterlidir. Siz de uygulanması kolay ve ciltteki gözenekleri tıkamayan su bazlı kremleri tercih ederek güneşten korunabilirsiniz.