Hac Kurasına Nasıl Girilir?

Hac Kurasına Nasıl Girilir?

Geri Dön
10 Ekim 2024 4 dk.
A +

Hac, her yıl milyonlarca Müslüman tarafından yerine getirilen bir ibadettir. Hac kurasına katılmak isteyenlerin izlemesi gereken süreçleri yazımızda okuyabilirsiniz.

Hac kurası, hacca gitmek isteyen adayların e-Devlet üzerinden kayıt yaptıkları bir başvuru sistemidir. Hac vizesi, ülkelere tanınan limitler dahilinde verilir. Türkiye’ye çeşitli aralıklarla değişmek üzere hac kotası tanınır. İbadetini yapmak isteyenler ise kota dahilinde kuraya kayıt olarak hacca gitme ihtimali kazanır.

Hac Kurası Nedir?

Hac kurası, hacca gitmek için yapılan bir başvuru sistemidir. Hacca gitmek isteyen bireyler, hac kurasına dahil olur. Kayıt ve müracaat tarihleri, Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından açıklanır. Genel Müdürlükçe açıklanan tarihler içerisinde başvuru yapmak isteyenler, e-Devlet üzerinden başvurularını gerçekleştirir. İlk defa hacca gitmek için kayıt yapanların ilgili dönem için belirlenen ücreti, anlaşmalı finans kuruluşları üzerinden ödemesi gerekir. Anlaşmalı finans kuruluşları aracılığıyla başvuru yapmak isteyenler, Kuveyt Türk Katılım Finans Kuruluşu üzerinden başvuru yapabilir

Ön kayıt ücretini yatırdığı halde ilgili dönem için açıklanan tarih aralığında müracaat süreçlerini tamamlamayanların başvuruları geçersiz sayılır. Başvuru sahiplerinin mağduriyet yaşamamaları için süresi içerisinde müracaatlarını tamamlamaları gerekir.

Hac Kurası Ne Zaman? Hac Müracaat Tarihleri

Hac müracaatları, en geç bir yıl önce yapılır. 2024 yılında ilk defa hacca gidecek olanlar için açıklanan müracaat tarihleri 13 Eylül - 11 Ekim 2023 aralığındadır. 2024 hac kurasına dahil edilen adaylar, 13 Eylül ve 11 Ekim 2023 tarihlerinde başvuru yapmış olan adaylardır. İlgili tarihler arasında müracaatta bulunup ön kayıt ücretini ödemeyen veya ön kayıt ücretini ödeyip müracaatını tamamlamayan adaylar, kuraya dahil edilmeyeceklerdir.

2025 yılında hac kurasına katılmak isteyenlerin en geç 2024 yılı itibarıyla başvuru yapmaları gerekir. 2024 hac ön kayıt ve ön kayıt yenileme işlemleri ise; 5 Ağustos - 16 Eylül 2024 tarihlerinde, e-Devlet üzerinden yapılabilir.

İlk Defa Hac Başvurusu Nasıl Yapılır?

İlk defa hac başvurusu yapacak olanların ön kayıtları, e-Devlet üzerinden, “Hac İşlemleri” sekmesinden yapılır. Ön kayıt işlemlerini tamamlayan adayların sırasıyla aşağıdaki adımları takip etmeleri gerekir:

  • İlk defa kayıt yapan kişilerin, ön kayıt ücretini anlaşmalı finans kuruluşları üzerinden yatırmaları gerekir. Anlaşmalı finans kuruluşları, Kuveyt Türk Katılım gibi katılım finans kuruluşlarıdır. Ön kayıt sonrası vazgeçenlerin ya da hacca gitme hakkı kazanamayanların yatırdıkları ücreti geri istemeleri mümkün değildir.
  • Başvuru, oda veya otel tipli konaklama türü tercihini içerir. Oda Tercihli Konaklama, “Normal Konaklama”; Otel Tip Konaklama ise “Yakın Mesafe Konaklama” olarak ele alınır. Yapılan tercihler bağlayıcı ve kesindir. Tercihlerin ilerleyen süreçlerde değiştirilebilmesi mümkün değildir. Değişimin mümkün olmaması sebebiyle doğru tercihin yapıldığından emin olunmalıdır.
  • Kayıt sonrası, olası mağduriyetleri önlemek adına e-Devlet üzerinden kayıt sorgulama yapılmalıdır. Hac kurası kayıt sorgulama, başvurudaki eksik ve hataların tespit edilmesini sağlayarak mağduriyetleri önlemede önemlidir.

Hac Kurasının Her Sene Yenilenmesi Gerekir mi?

2024 yılı öncesinde hac kayıtlarının her sene yenilenmesi gerekli değildi. 2024 yılında Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü resmi sitesinde yer alan bilgiyle kura kayıtlarının Başkanlıkça yenilenmeyeceği bilgisi verildi. Genel Müdürlükçe yapılan açıklamaya göre 2024 hac kurasına girmesine rağmen kesin kayıt hakkı elde edemeyen; kesin kayıt hakkı elde etmesine rağmen herhangi bir sebeple hacca gidemeyen vatandaşların kayıtları Başkanlıkça otomatik olarak yenilenmeyecektir. Otomatik kayıt yenileme yapılmıyor olması sebebiyle, bireylerin kayıt yenileme işlemlerini manuel olarak, doğrudan yapmaları gereklidir.

Hac Kura Katsayısı Nedir?

Hac kurası yapılırken uygulanan farklı kura sistemleri bulunur. Türkiye’de Bosna Hersek ve Belçika’da olduğu gibi katlı kura sistemi uygulanır. Katlı kura sistemi, sistemde adaleti sağlamak amacıyla uygulanır. Bu sistemde kişinin adı birden fazla kez kurada geçirilir ve söz konusu kişinin kesin kayıt hakkı kazanma ihtimali artar. Örneğin 2010 yılında hac kurasına kayıt olan ve 2024 itibarıyla kesin kayıt hakkı kazanamayan kişi 15 yıl beklemiş olur. Kura katsayısı hesaplanırken beklenen süre kendisiyle çarpılır. Yani katsayı, 225 olarak bulunur. Bu da kişinin adının kurada 225 kez geçeceği anlamına gelir.

Hac kura katsayısını etkileyen farklı unsurlar bulunur. Katsayı belirlenirken yalnızca bekleme süresi dikkate alınmaz. Evlilik gibi durumlar, katsayıyı doğrudan etkiler. Siz de ön kayıt başvurunuzu en zahmetsiz şekilde yaparak hac kurasına dahil olmak için Kuveyt Türk Katılım üzerinden ödeme gerçekleştirebilirsiniz.

 

Öne Çıkan Yazılar

ksm Yaşam Kasım Ayı Ara Tatilinde Gidilebilecek Rotalar
Kasım ara tatilinde yoğun ders temposuna ara veren çocuklarınızla ailece keyifli bir tatil yapmaya ne dersiniz? Ara tatilde gezebileceğiniz birbirinden güzel rota önerileri için blog yazımızı okuyabilirsiniz.
Yaşam 25 Ekim 2024 5 dk.
küçük değişiklikler Yaşam Küçük Değişikliklerle Hayat Kalitenizi Artırın
Hayat kalitenizi artırmak için yapabileceğiniz pratik ve kolay önerileri sizin için derledik.
Yaşam 16 Ekim 2024 5 dk.
okul alışverişi Yaşam Okul Alışverişlerinde İşinize Yarayacak İpuçları
Eylül ayına girmemizle beraber okul alışverişleri gündeme gelmeye başladı. Alışverişinizi nasıl kolaylaştıracağınıza dair ipuçları için içeriğimize göz atın.
Yaşam 11 Eylül 2024 5 dk.