Tüm ücretli yol ve köprülerin kullanımı sırasında geçiş ücreti tahsilinin kolayca yapılmasını sağlayan HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) hakkında detaylı bilgiyi bu yazımızda bulabilirsiniz.
HGS (Hızlı Geçiş Sistemi), tüm ücretli yol ve köprülerin kullanımı sırasında geçiş ücreti tahsilinin gişelerde beklemeden yapılmasını sağlayan ödeme sistemidir. 2012 yılında kullanımı başlayan HGS ile trafik yoğunluğu büyük oranda azalmıştır. Temassız ödeme avantajı sunan HGS, sürücülere zaman kazandırırken trafikte geçen süreyi azaltarak yaşamı da kolaylaştırır.
HGS Nasıl ve Nereden Alınır?
HGS başvurusu yapılabilecek kurumlar PTT, finansal kuruluşlar ya da karayolları giriş - çıkış alanlarında yer alan satış noktalarıdır. Aracın ön camına yapıştırılarak monte edilen etiket tipi tercih edilebileceği gibi kart tipi HGS de seçilebilir. İlk başvuru sırasında araca ait ruhsat ve kimlik talep edilir. Eğer başvuru kurum aracı için yapılıyorsa ek olarak temsil belgesi istenir. Kiralık araçlar için HGS başvurusu sırasında ise kira sözleşmesi ibraz edilir. Araç plakasına tanımlanan HGS’nin aracın satışı durumunda iptal edilmesi ya da içindeki bakiyenin başka bir HGS’ye aktarılması gerekir.
HGS’nin kullanılabilir olması için bakiye yüklemesi yapılmalıdır. Bakiye sorgulama işlemleri PTT ile finansal kuruluşların şube ve mobil uygulamaları aracılığıyla yapılabilir. E-devlet ve 444 1 788 numaralı PTT çağrı merkezleri tarafından da HGS bakiyesi sorgulanabilir.
HGS Geçiş Ücreti
HGS sınıflandırması, aracın aks sayısı - dingil mesafesine göre yapılır. Köprü ve otoyollarda geçiş ücreti aracın boyut ve işlevine göre 6 sınıfa ayrılarak değerlendirilir. Bu sınıflar şöyledir:
- 1. Sınıf Araç: Aks aralığı 3.20 mt altında olan araçlar olup otomobiller bu sınıfa girer.
- 2. Sınıf Araç: Aks aralığı 3.20 mt üstünde olan 2 akslı minibüslerdir.
- 3. Sınıf Araç: Aks adedi 3 olan araçlardır. Yolcu otobüsleri bu sınıftadır.
- 4. Sınıf Araç: Aks adedi 4 ve 5 olan kamyonlar bu sınıfta yer alır.
- 5. Sınıf Araç: Aks adedi 6 ve üzeri olan kamyonlar ile tır ve treyler bu sınıftadır.
- 6. Sınıf Araç: Motosikletlere ait olan sınıftır.
Ücret hesaplamasında ana etken araç sınıfı iken geçiş yapılan yol ve mesafe ise geçiş ücretini belirler. HGS içerisinde yeterli bakiye bulunmadığı durumlarda 15 gün içinde yükleme yapma şartı ile geçiş yapılabilir. 15 gün sonunda yükleme yapılmaması durumunda ödenmeyen geçiş ücreti için ceza tebliğ edilir. Araç kullanıcıları anlaşmalı oldukları finansal kuruluşa otomatik ödeme talimatı verebilir. Bu talimat sayesinde HGS bakiyesinin belirlenen limite düşmesi durumunda otomatik yükleme yapılarak cezadan kaçınılabilir.
Bakiye Yükleme ve Ceza Ödeme
HGS bakiye yüklemesi yapabilmek için birçok alternatif kanal vardır. Anlaşmalı finansal kuruluş şubeleri ile internet sitesi ve mobil uygulaması üzerinden, GSM operatörleri üzerinden, nakit olarak PTT şubelerinden ve otoyol girişlerinde bulunan işyerlerinden HGS bakiyesi yüklenebilir. Ayrıca PTT resmi internet sitesi ve akıllı telefonlar için oluşturulmuş mobil uygulaması ile yükleme yapılabilir. Son olarak anlaşmalı finansal kuruluş şubeleri ile internet sitesi ve mobil uygulaması üzerinden de yükleme işlemi gerçekleştirilebilir.
Geçiş ihlallerine ait HGS sorgulama işlemleri e-devlet ya da Karayolları Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden yapılabilir. Ceza ile karşılaşmamak için 15 günlük süre takip edilmelidir. HGS borç ve ceza ödeme işlemleri de bakiye yükleme kanalları üzerinden ve anlaşmalı finans kuruluşu aracılığı ile yapılabilir. Gecikmiş HGS borcu araç alım satım işlemleri sırasında kontrol edilmekte ve ödenmemiş borç var ise satış işlemi olmamaktadır. Bu sebeple kalan bakiye ve kaçak geçiş takibi için düzenli olarak sorgulama yapılması faydalı olacaktır.
Siz de Kuveyt Türk şubelerinde kolayca HGS başvurusu yapabilir; detaylı kullanım bilgisi alıp bakiye aktarımı ve iptal işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.