Blog
Hygge: Mutluluk ve Huzuru Hayatınıza Katmanın Yolları

Hygge: Mutluluk ve Huzuru Hayatınıza Katmanın Yolları

Geri Dön
05 Temmuz 2023 4 dk.
A +

Danimarka'dan dünyaya yayılan ve tamamen huzurlu bir ortam elde ederek rahatlama ile ilgili olan "hygge" felsefesini bu yazımızda inceliyoruz.

Anlatması zor, telaffuzu daha da zor. Danca hygge kelimesi (kulağa 'hue-ge' gibi gelir) kabaca rahatlık olarak çevrilebilir, ancak bu anlam kelimeyi tam olarak kapsamaz. Danimarka'dan dünyaya yayılan bu felsefe tamamen huzurlu bir ortam elde ederek rahatlama ile ilgilidir. Çünkü kalabalıklaşan şehirler, iş-sosyal yaşam arasındaki koşuşturmaca ve çoğalan sorunlar nedeniyle her insan gerçekten dinlenebileceği bir molaya ihtiyaç duyar. Hygge ise herhangi bir tatil ya da öğle molasından çok daha değerlidir. Çünkü klasik bir yaz/kış tatilindeki gibi uzun ve yorucu süreçler bulunmaz.

Hygge Nedir?

Orta Çağ'a kadar uzanan hygge kelimesi aslında "dış dünyadan izole olmak" anlamı taşır. Hygge, Danimarka'nın ulusal kelimesidir, "hüge" şeklinde telaffuz edilir, ancak ü biraz daha uzundur. Hygge'nin özü, güzel ve sıcak bir atmosfer oluşturmak, etrafınızdaki sevdiğiniz insanlarla hayatın tadını çıkarmaktır. Hygge yalnız da yapılabilir, bu nedenle tamamen rahatlamayı, sakinleşmeyi ve küçük anları da kapsar. Hygge piknik gibi etkinlikler nedeniyle bazen eğlenceyle de ilişkilendirilebilir. Ancak Danimarka'da özellikle kış aylarında daha popüler bir aktivite olarak görülür. Dışarısı kasvetli ve karanlık olduğunda iç mekanlarınızı hygge için uygun hale getirebilir ve bu havayı en iyi şekilde değerlendirebilirsiniz.
Tıpkı ikigai (yaşama sebebi-küçük şeylerle mutlu olmak) gibi hygge kavramı da sosyal medyada oldukça popüler, çünkü her geçen gün daha fazla konuşuluyor ve herkes bu Danimarka felsefesini nasıl benimseyebileceğini öğrenmek istiyor. Güzel sıcak bir atmosfer oluşturarak adım atabileceğiniz hygge'nin temeli ise huzura dayalı. Bu da hygge'nin her zaman kişisel olduğu anlamına gelir. Hygge aynı zamanda bir duygunun da tanımıdır. Güzel, sıcak bir atmosfer, yalnız ya da sevdiklerinizle bir arada olmak, hayattaki daha güzel şeylerin tadını çıkarmaya odaklanmak hygge'yi daha iyi tanımlayabilir. Örneğin bayramlar, ideal bir hygge etkinliğidir. Dışarısı soğukken ailenizi veya arkadaşlarınızı güzel bir yemekle bir araya getirebilirsiniz.

Evinizde 'Hygge' Yapmak için İpuçları

Parkta piknik yapmak, arkadaşlarla barbekü yapmak, açık hava konserleri, sokak festivalleri ve bisiklete binmek oldukça keyifli aktivitelerdir ve hygge'nin de bir parçası olabilir. Çünkü hygge yapmanın bir çok yolu vardır. Ancak hygge daha çok ev ortamında sevdiklerinizle bir araya gelerek huzurlu zaman geçirmeyi temsil eder. Evinizi hygge mekanı gibi kullanmak isterseniz şu aktivite ipuçlarından yararlanabilirsiniz:

  • Yemek davetleri planlayın: İyi yemek hemen herkesi bir araya getirebilecek aktivitelerden biridir. Peki iyi yemek ne zaman hygge olur? Sıcak yiyecek veya içeceklerle ilgili olması zaten hygge için iyi bir başlangıç. Çay, sıcak çikolata, taze pişmiş ekmek, çorba veya güveç: tipik olarak hygge'dir. Ancak hepsi bu kadar değil, yemeği kendiniz hazırlar ve sevdiklerinizi çağırırsanız gerçek bir hygge olur.
  • Hoş bir atmosfer oluşturun: Bir hygge evinde eksik olmaması gereken malzemeler: mumlar, çiçekler, bitkiler, yastıklar ve battaniyeler. Etrafı yumuşak ve konforlu koltuklar, puflar, yastıklar, battaniyeler ve terliklerle kuşatın. Hoş bir çay demleyin ve kendi hygge'nizi yapın.
  • Çevrim dışı kalın: Hygge içinde bulunduğunuz an ve mekanla ilgilidir. Hygge sayesinde farkındalıkla yaşar, etrafınıza bakar ve sevdiklerinizle birbirinize zaman ayırırsınız. Ne yazık ki, telefonlar ve bilgisayarlar dahil değildir.
  • Rahat bir okuma köşesi oluşturun: Okumak, resim yapmak, yazmak, düşünmek, pencereden melankolik bir şekilde bir bardak çay eşliğinde yağmura bakmak: ne yaparsanız yapın, sıcacık ve konforlu bir köşede daha iyi yaparsınız. Rahat kanepeyi, mumları, yastıkları ve battaniyeleri evinizin tenha bir köşesine sürükleyin ve kendi hygge köşenizi tasarlayın. Çatı katında, evin bahçesinde, gizli dolaplarda veya bir çadırda hygge noktası oluşturabilirsiniz.

Siz de sevdiklerinize paylaşımlarınızı artırarak daha çok anı biriktirmek ya da kendinizi dinleyebileceğiniz huzurlu zamanlar oluşturmak isterseniz hygge felsefesini benimseyebilir, hayatın tadını çıkarmak için yeni hedefler belirleyebilirsiniz.