Siz de bütçenizi sarsmayacak ve güvenilir şekilde kullanabileceğiniz bir araç arıyorsanız nelere dikkat etmeniz gerektiğini içeriğin devamında keşfedebilirsiniz.
İkinci el araç satın alım işlemleri, dikkat ve özen isteyen süreçlerdendir. Aracın geçmişi, teknik durumu ve hukuki durumu, alım kararınızı doğrudan etkileyecek kritik unsurlar arasında. Bunlarla birlikte fiyat, hasar durumu, kaporta ve boya gibi ince detaylara da dikkat etmeniz gerekir. Peki, ikinci el araç alımının püf noktaları neler?
Marka ve Model Araştırması
Bütçeniz doğrultusunda yeni bir araç almaya karar verdiniz ve ikinci el piyasasını araştırmaya başladınız. İlk yapmanız gereken marka ve modelleri incelemektir. Eğer arabalar hakkında bilgi sahibiyseniz bu süreç sizin için çok da zor olmayacak ancak bilgileriniz kısıtlıysa bilen kişilerden yardım almanız gerekebilir. Marka model araştırması yaparken aracı kaç kişi kullanacağınızı, bagaj ihtiyacınızı, çocuklarınızı ya da ailenizi düşünebilirsiniz. Mevcut araçları ihtiyaçlarınıza göre filtreledikten sonra ise bütçenizi nereye kadar zorlayabileceğinize göre seçimler yapabilirsiniz. Bütçe planlamasını da marka ve model araştırmasının içerisinde gerçekleştirmeniz önemlidir.
Hasar Durumu Kontrolü
Alacağınız araç için marka ve modelleri belirlediniz. Bütçeniz hazır ve şimdi tam da kendinize göre bir araç buldunuz. Bulduğunuz aracı hemen alma şansınız yok. Önce hasar durumunu kontrol etmeniz gerekir. Aracın hasar durumunu daha yanına gitmeden kontrol etmeniz önemli. Böylece eğer araç uzaktaysa ve hasarlıysa boşuna yorulmamış olursunuz. Aracın hasar kaydı sorgulaması teknolojik imkanlarla kolaylıkla yapılabilir. Bunun için araç plakasını bilmeniz yeterli.
SMS ile tramer sorgulama işlemi yaparak aracın geçmişte bir kazaya karışıp karışmadığını, karıştıysa ne oranda hasarlı olduğunu görebilirsiniz. Plaka sorgulamalarında ayrıca aracın gerçek kilometresinin kaç olduğunu da öğrenebilirsiniz. Kilometre, araca dair size net bilgi veren önemli bir detaydır. Eğer dürüst bir satıcıyla karşı karşıyaysanız zaten satıcı aracın hasar durumuyla ilgili kanıtlı bilgileri size sunmuş olmalıdır.
Fiziksel İnceleme
İlgilendiğiniz aracın hasar durumunda herhangi bir sıkıntı çıkmadıysa şimdi sırada fiziksel incelemeler var. Bunun için aracın bulunduğu yere gitmeniz gerek. Aracın iç ve dış aksamlarını detaylı bir şekilde incelemeniz bu aşamada önemli. Eğer arabalar konusunda bilginiz kısıtlıysa anlayan biriyle gitmeyi tercih edebilirsiniz.
Öncelikle aracın kaportasını, boya durumunu, kapıların düzgün kapanıp kapanmadığını, çizik, ezik veya paslanma olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var. Boya farkları veya kaportadaki bozukluklar aracın sistemlerde kaydı olmayan bir hasara karıştığını gösterebilir. Aracın iç kısmında ise koltuk döşemeleri, direksiyon, vites topuzu gibi parçaları gözlemleyebilirsiniz. Bunlara ek olarak elektrik aksamları, klima, multimedya sistemi gibi ekipmanların çalışıp çalışmadığını da test etmelisiniz.
İç ve dış incelemenin ardından kaputu açarak kilometre saati, motor yağı, sıvı seviyeleri, hortumlar ve kabloların durumunu gözden geçirmelisiniz. Herhangi bir yağ kaçağı, paslanma veya kirlenme varsa ve bu araçta bir hasara yol açıyorsa sizin için ileride sıkıntı doğurabilir. Yapacağınız bu incelemelerle aracın kullanım ömrünü de aşağı yukarı belirleyebilirsiniz.
Test Sürüşü
İkinci el araç alımında kararınızı etkileyecek en önemli unsurlardan biri test sürüşüdür. Eğer önceki aşamalarda hiçbir sıkıntı yaşamadıysanız test sürüşüyle kararınızı daha iyi gözden geçirebilirsiniz. Sürüş sırasındaki konfor, aracın gidişi, hızlanması, fren durumu ve vites geçişleri ancak test sürüşüyle anlaşılabilir. Buna ek olarak direksiyon hassasiyeti de test sürüşüyle anlayabileceğiniz detaylardandır. Çoğu kişi test sürüşü sırasında aracın motorunun soğuk olması gerektiğini söyler. Bunun nedeni ise bazı arızaların yalnızca motor soğukken kendini göstermesidir. Siz de test sürüşünde buna dikkat edebilirsiniz.
İncelemelere Dair Püf Noktaları
Aracı incelerken şu ufak detaylara dikkat ederek daha net sonuçlar alabilirsiniz:
- Satıcıya aracı satma sebebini, aracı ne kadar süredir kullandığını, genel durumunu, hasar durumunu ve bakımlarını mutlaka sormalısınız.
- İncelemeyi kendiniz yapamıyorsanız ve size yardım edecek kimse yoksa aracı ekspertize götürmeyi deneyebilirsiniz.
- Araçlardan her ne kadar iyi anlasanız da kendi incelemelerinizden sonra da ekspertize mutlaka götürmeniz gereklidir.
- Aracı aydınlık bir yerde inceleyerek en küçük kusurları bile rahatlıkla görebilirsiniz.
- Tramer kaydı sorgulama, kilometre sorgulama gibi hizmetleri çok iyi kullanmalısınız.
Son olarak, araç alırken ihtiyaç duyduğunuz nakde Kuveyt Türk’ün Araç Finansmanı ile sahip olabilir ve hayalinizdeki arabayı satın alabilirsiniz.