Şehrin kalabalığından arınmanın, günlük yaşam telaşında kısa bir mola vermenin tam zamanı. Sonbahar mevsimi ılık havaları, yeşilin farklı tonlarına bürünen renkleri ile İstanbul’da tabiat ile baş başa vakit geçirmek isteyenler için ideal. Sonbahar tatilini cazip hale getiren etkenlerden biri de yaz kalabalığının geride kalmış olması. Sakinlik, huzur içerisinde ailece gezi yapmak için İstanbul’un sonbaharda renklenen rotalarını tercih edebilirsiniz. Peki, güz mevsiminde İstanbul’da nereye gitmeli? Sonbaharda İstanbul’un öne çıkan mekanları neresi? Gezi planlarınızı yapmadan önce İstanbul’da doğa ile iç içe olabileceğiniz mekanlar listesine gelin birlikte göz atalım.
Polonezköy
Polonezköy, İstanbul’da doğal güzelliği korunan nadir mekanlardan. Yeşil tabiat içerisinde, temiz havası ve gelişmiş turizm olanakları ile öne çıkar. Özellikle sonbaharda yeşilin her rengine bürünen orman alanları ile etkileyici manzaralara sahip. Doğa yürüyüşleri, piknik, ATV gezisi, bisiklet sürme gibi aktiviteler için birebir. Polonezköy Tabiat Parkı ailece vakit geçirmek için ideal. Kültür ve sanat etkinliklerini seviyorsanız Polonezköy’de Cam Sanat Merkezi, Kültür Evi, Anı Evi, Arıcılık Müzesi gibi mekanları da ziyaret edebilirsiniz.
Garipçe
İstanbul’un Avrupa Yakası’nda Sarıyer’de yer alan Boğaz’ın gizli hazinesi olarak kabul edilen Garipçe. Tarihte bir balıkçı köyü olarak yerleşime açılan Garipçe bugünlerde İstanbul’un sayfiye mekanları arasında. Garipçe Sarıyer’e 10 km mesafede yer alır. Rumeli Feneri ile Rumeli Kavağı arasında yer alan mekan oldukça etkileyici deniz manzaralarına sahip. Garipçe’de Osmanlı ve Bizans Medeniyetleri’nden kalan tarihi eserler de mevcut. Bölgede yer alan Garipçe Kalesi, Soğuksu Çeşmesi, Poyrazköy Limanı, Anadolu Kavağı gibi rotaları da ziyaret edebilirsiniz.
Burgazada
Burgazada İstanbul’un adaları içinde yüz ölçümü bakımından üçüncü sırada. Büyükada gibi kalabalık yerleri tercih etmeyenler için birebir. Sakin ortamı ile sonbaharda yapılacak fayton gezileri ile ziyaretçilerine keyifli bir gezi vadeder. Adada yer alan Gönüllü Sokak’ta bulunan tarihi köşkler ise görülmeye değer mimarileri ile oldukça ilgi çekici. Tarihi köşkler, ahşap malzeme işçiliği ve özgün tasarımları ile Burgazada’nın tarihi sivil mimarlık örneklerinden. Adanın sahili ise ılık sonbahar akşamlarında günbatımı gezileri için ideal.
Riva
İstanbul’un şehir yaşamından uzaklaşmak için sıklıkla tercih edilen ilk mekanlardan. İstanbul Anadolu Yakası’nda Beykoz’a bağlı bir ilçe. İstanbul’a yaklaşık 50 km mesafede bulunan Riva’ya Beykoz veya Şile yolu üzerinden ulaşmak mümkün. Coğrafi konum olarak Anadolu Feneri ile Şile arasında yer alan Riva İstanbul’un gözde sayfiye mekanlarından. Sık ve yeşil ormanları, temiz havası ile sonbahar tatili için iyi bir seçenek. Riva’da sahili, kale yapısını ve tarihi evleri gezebilirsiniz.
Belgrad Ormanı
Belgrad Ormanı İstanbul’un vazgeçilmez mesire yerleri arasında. Mekan İstanbul’un Avrupa Yakası’nda Eyüp ile Sarıyer semtleri arasında yer alır. Belgrad Ormanı’nda ailece keyifli bir gün geçirebilir, piknik veya trekking gibi aktiviteler gerçekleştirebilirsiniz. Mekan içerisinde Neşet Suyu, Fatih Çeşmesi, Üçgen Evi, Tarihi bentleri, Binbaşı Çeşmesi’ni gezebilirsiniz.
Kilyos
Kilyos diğer bir adıyla Kumköy İstanbul’un sıklıkla ziyaret edilen semtlerinden. Turkuaz denizi, yeşil ormanları ve temiz havasıyla şehir yaşamından uzaklaşmak isteyenler için ilk duraklardan. İstanbul Avrupa Yakası’na yaklaşık 30 km mesafede bulunur. Sarıyer’e bağlı bir semt olan Kilyos, ailece keyifli bir tatil için ideal. Kilyos’ta tarihi mekanları gezebilir, doğa içerisinde trekking yapabilirsiniz. Kilyos, Tarihi Çınar Ağacı ile ünlü. Anıt ağaç olarak kabul edilen Çınar’ın tarihinin 550 yıla yaklaştığı söylenir. Bölgede tarihi değeri yüksek eserlerden biri de Kilyos Kalesi. Burada Kilyos’un tarihi mekanlarını keşfedebilir, günlük yaşam telaşına kısa bir mola vererek doğa ile iç içe vakit geçirebilirsiniz.