Blog
Kış Lastiğine Geçişte Bilinmesi Gerekenler

Kış Lastiğine Geçişte Bilinmesi Gerekenler

Geri Dön
07 Temmuz 2023 5 dk.
A +

Kış aylarının hava koşulları nedeniyle ıslak, buzlu ve karlı yollarda kullanılması gereken kış lastiği hakkında merak ettiklerinizi bu yazımızda bulabilirsiniz.

Trafikte güvenli yolculuklar yapabilmek için sürücülerin yaz ve kış aylarında farklı özelliklere sahip lastikleri kullanması gerekir. Çünkü yaz aylarında sıcak havanın etkisi ile lastiğin üretildiği kauçuk gevşer ve zemin kuru olduğu için kayma riski düşüktür. Kış aylarında ise soğuk hava nedeniyle kauçuk sıkı ve sert bir hale gelir. Kış aylarının hava koşulları nedeniyle ıslak, buzlu ve karlı olan zeminde sertleşen kauçuğun yol tutuş becerisi düşer. Bu nedenle yaz ve kış aylarında farklı lastik kullanılır. Fakat her iklim, lastik ya da araç için bu durum geçerli değildir. Bu noktada kış lastiği ile ilgili birçok soru ortaya çıkar.

Kış Lastiği Ne İşe Yarar?

Genel tanımı ile kış lastikleri insanların sağlıklı bir şekilde yaşam sürmesi, trafiğin sorunsuz şekilde akması ve mal kaybının önüne geçilmesi için faydalıdır. Özele inildiğinde kış lastiklerinin en büyük işlevi kar, yağmur ve buz olan zeminde aracın tutuş kabiliyetini artırmak ve kaymayı engellemektir. Kış lastikleri, yazlık ve 4 mevsim lastik modellerine göre farklı özelliklere sahiptir. Bu özellikler araçların trafik içerisinde sorunsuz ve güvenli seyredebilmesi için geliştirilmiştir. Mevsim olumsuzluklarına karşı derin dişli, daha farklı desenlere sahip şekilde tasarlanan kış lastikleri aracın dönüş, durma ve hızlanma anında sorun yaşanmasını engeller.

Kış Lastiğine Hangi Durumlarda İhtiyaç Duyulur?

Trafikte güvenliği sağlamak için her daim araç sürücülerinin kurallara uyması yeterli olmaz. Bazen araç ya da yoldan kaynaklanan sorunlar nedeniyle kazalar meydana gelebilir. Kaza riskini en aza indirmek, can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılan donanımlardan biri de kış lastikleridir. Her şeyden önce güvenlik için bu lastiklere ihtiyaç duyulur. Bu nedenle devlet tarafından 2015 yılında yürürlüğe konan kanunla birlikte, bu dönemden itibaren her yıl aralık ve nisan ayları arasında kış lastiği kullanımı zorunlu tutulmuştur.

Ne Zaman Lastik Değişimi Yapılmalıdır?

Şehirlerarası yolculuk yapmak isteyenlerin 1 Aralık tarihinde kış lastiğine geçiş yapması, 1 Nisan tarihine kadar bu lastiği kullanması gerekir. Kış lastikleri kullanım nedeniyle erime ve patlama gibi sebeplerle işlevsiz kalanların yeni bir lastik alarak değişim yapması öncelikle kendi güvenliği için önemlidir. Belirtilen şartlara uygun olmayan kış lastiklerinin kullanımı tehlike oluşturur.

Lastik takma tarihleri daha erkene ya da geç zamana alınabilir Standart olarak belirlenen 4 aylık dönem özellikle doğu illerinin kış mevsimi ağır geçirmesi nedeniyle değişikliğe uğrayabilir. Bu nedenle duyuruları Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ve bağlı olunan ilin idari makamlarının internet sitesinden kontrol etmek faydalıdır.

Kış Lastiği Kullanmamanın Cezası Var mıdır?

Kış lastiğinin zorunlu kılındığı araçların uygulamaya uymadığı tespit edilirse yetkili merciler tarafından cezai işlem uygulanır. Kış lastiği kullanımı şehirlerarası yollarda, yolcu ve yük taşıyan belli vasıflara sahip araçlarda zorunludur. Bu vasıflara sahip araçlar yabancı plakalı olsa da Türk Trafik Kanunu’na uymak ve kış lastiği kullanmak zorundadır. Hususi araçlarda ise böyle bir zorunluluk yoktur. Yine de bağlı olunan il valiliğinin hususi otomobiller için de kış lastiği zorunluluğu getirebilme yetkisi vardır. Kişisel kullanım için olan otomobiller yasal olarak bu zorunluluğu taşımasa da can ve mal kaybının önüne geçmek için kış lastiği tavsiye edilir.

Kış lastiği takması gerektiği halde takmadığı tespit edilen araca 2022 yılında 846 TL ceza kesilir. Ceza ilk 15 gün içerisinde ödenmesi halinde %25 indirimli bir şekilde tahsil edilir. Ayrıca her sene Ocak ayında trafik cezaları değiştiği için 2023 yılında miktarın yükselme olasılığı vardır.

Yaşama dair tüm ihtiyaçlarınız için Kuveyt Türk yanınızda! Aracınız için kış lastiği yenileme zamanı geldiyse en avantajlı ve kolay yoldan alışveriş yapabilmek için şimdi Kuveyt Türk kampanya seçeneklerine göz atabilirsiniz.