Mevsim Geçişlerinde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Mevsim Geçişlerinde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Geri Dön
10 Temmuz 2023 4 dk.
A +

Yaşam kalitemizi oldukça yoğun bir şekilde etkileyen mevsim geçişlerine detaylı bir bakış atmaya ne dersiniz?

Sonbahar ayları soğukların, ilkbahar ayları ise güneşin habercisidir. Ancak mevsim geçişleri sırasında meydana gelen ani ısı değişimleri, birtakım bedensel ve ruhsal sıkıntıları da beraberinde getirebilir.
Geceleri deliksiz uyumanıza rağmen sabah uyandığınızda kendinizi yorgun mu hissediyorsunuz? Beslenme düzeninizde değişiklikler yaptığınızı mı fark ediyorsunuz? Anlam veremediğiniz bir durgunluk ve stres mi yaşamaya başladınız?
Böyle durumları yaşam boyunca mutlaka birkaç kez yaşamışsınızdır. Ancak tüm bu şikayetlerinizin sebebi, mevsim geçişleri olabilir. Yaşam kalitemizi bu denli yoğun bir şekilde etkileyen mevsim geçişlerine detaylı bir bakış atmaya ne dersiniz?

Mevsim Geçişi Nedir?

Bir mevsim bitip diğeri başlarken ani hava değişimlerine maruz kalırız. Bu durum hem fiziksel hem de zihinsel olarak bazı sorunlar meydana getirir.
Örneğin, sonbahara girerken bunalmış hissedebilir, kış mevsiminin ilk zamanlarında üst solunum yolu hastalıkları ile baş etmek zorunda kalabilirsiniz. İlkbaharda alerjik reaksiyonlar gösterebilirken yaz mevsiminde iltihabi hastalıklarla boğuşabilirsiniz. Tüm bunların sebebi mevsim geçişi olabilir.

Mevsim Geçişlerinde Neler Yaşanır?

Mevsim geçişlerinin yaşandığı dönemde meydana gelen bazı rahatsızlıkları şöyle sıralayabiliriz:

  • Halsizlik ve yorgunluk hissi
  • Sabahları uyanmada zorluk
  • İştahın kesilmesi
  • Aniden ortaya çıkan üşüme hissi
  • Geceleri ortaya çıkan terleme
  • Anlamsız vücut ağrıları
  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı

Mevsim Geçişi Ne Zaman Gerçekleşir?

Türkiye’nin içinde bulunduğu kuzey yarım küreyi temel alarak hesaplanan mevsim geçişleri tarihleri şöyledir:
Sonbahar: 23 Eylül - 21 Aralık arası
Kış: 21 Aralık - 21 Mart arası
İlkbahar: 21 Mart - 21 Haziran arası
Yaz: 21 Haziran - 23 Eylül arası
Bu tarihler arasında yaşanan mevsim geçişlerinin sebep olduğu rahatsızlıklarla karşılaşma ihtimaliniz yüksektir. Ancak bazı önlemler alarak mevsim geçişlerinin olumsuz etkilerini azaltmanız mümkündür.

Mevsim Geçişlerinin Etkileri Nasıl Azaltılabilir?

  • Beslenme düzeninize dikkat edin: Mevsim geçişlerinde iştahsızlık sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. İştahınızı yitirebilir, beslenmenizi önemsemeyebilirsiniz. Bu da beraberinde başka rahatsızlıklara ve kendinizi halsiz hissetmenize neden olabilir.  Ancak özellikle de mevsim geçişlerinde beslenmenize çok dikkat etmeniz gerekir. Sağlıklı ve mevsime uygun besinler tüketmeye özen gösterin. Zararlı alışkanlıklardan uzak durun.

 

  • Vitamin takviyelerinden yardım alın: Güneşin etkisini kaybetmeye başlamasıyla birlikte, sonbahar ve kış aylarında vücudunuzda D vitamini seviyesinde azalma meydana gelebilir. D vitamini eksikliği bağışıklık sisteminin zayıflamasına, yorgunluk ve depresyon hissinin artmasına sebep olur. D vitamini en yoğun şekilde güneşten alınır. Bu nedenle güneşin etkisini yitirdiği kış aylarında D vitamini takviyesi kullanmak yararınıza olabilir.

 

  • Uykunuza özen gösterin: Mevsim geçişlerinin yol açtığı yorgunluk hissi, yaşam kalitenizi azaltıcı etki gösterebilir. Vücudunuzun yeterince dinlenmesi, sağlıklı bir uyku düzeni ile yakından ilişkilidir. Mevsim geçişlerinin olumsuz etkilerini azaltmak için uyku düzeninize dikkat etmeli, yeterince uyuduğunuzdan emin olmalısınız.

 

  • Su tüketimini ihmal etmeyin: Yaz mevsiminde sıcak havalar ve güneş, su tüketimimizi arttırır. Ancak soğuk havalarda aynı özeni göstermeyebiliriz. Oysa yaz aylarında olduğu kadar kış aylarında da bol bol sıvı almamız gerekir. Su, bağışıklık sisteminizi güçlendirir, mevsim geçişlerinin getirdiği rahatsızlıkların etkilerini azaltır.

 

  • Spor yapın: Soğuk havalarda daha az hareket etmek isteyebilirsiniz ama kısa bir yürüyüş bile size iyi gelecektir. Üstelik vücudunuzun mevsim geçişlerine daha kolay uyum sağlamasına imkân yaratır.

 

  • Günlük rutininizi değiştirmeyin: Kendinizi halsiz ve yorgun hissetmeniz psikolojinizi olumsuz etkileyebilir. Bunalmış, isteksiz ve depresif özellikler gösterebilirsiniz. Bu durum günlük aktivitelerinizi aksatmanıza sebep olur. Ancak size iyi gelen aktiviteleri yapmaya devam etmeniz ve günlük rutininizi korumaya çalışmanız son derece önemlidir.

Öne Çıkan Yazılar

k Yaşam Evinizi Evcil Hayvanlarınız İçin Güvenli Hale Getirin
Evcil hayvanlarınız, ailenizin vazgeçilmez üyeleridir. Onların sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmeleri için evinizi güvenli hale getirmek, sizin sorumluluğunuzun bir parçasıdır.
Yaşam 02 Ocak 2025 5 dk.
b Yaşam Size Uygun Bisikleti Nasıl Seçebilirsiniz?
Bisiklet çeşitleri, kullanım amacına göre farklılık gösterirken, doğru modelin seçimi büyük önem taşır. Bisikletlerin çeşitleri ve seçim kriterleri hakkında detaylı bilgi almak için blog yazımıza göz atabilirsiniz.
Yaşam 20 Kasım 2024 5 dk.
ksm Yaşam Kasım Ayı Ara Tatilinde Gidilebilecek Rotalar
Kasım ara tatilinde yoğun ders temposuna ara veren çocuklarınızla ailece keyifli bir tatil yapmaya ne dersiniz? Ara tatilde gezebileceğiniz birbirinden güzel rota önerileri için blog yazımızı okuyabilirsiniz.
Yaşam 25 Ekim 2024 5 dk.