Kültürel birikimi geliştirmek ve yeni bakış açısı kazanmak gibi olumlu faydaları olan kitap okuma, sevilen aktivitelerin başında gelir. Her sene pek çok insan, okuma konusunda kendine belirli hedefler koyar ancak bunu gerçekleştiremeyebilir. Okumayı bir alışkanlık haline getirmek bu noktada oldukça önemlidir. Peki, kitap okuma alışkanlığı nedir ve nasıl geliştirilir?
Okuma Alışkanlığı Nedir?
Kitap okumayı hayat felsefesi haline getirmek, okuma alışkanlığı anlamına gelir. Kişilerin okumayı bir zevk kaynağı olarak görmesi ve bu eylemi yaşam boyu sürdürmesi, okuma alışkanlığının temel özelliğidir. Eylemin bir alışkanlığa dönüşmesi neticesinde kişi, okumayı bir aktiviteden ziyade yaşam boyu öğrenme hali olarak görür. Alışkanlık geliştiren kişiler, sadece kitap değil; dergi, gazete, internet metinleri ve makale gibi kaynaklardan da bilgi edinmeye çalışır.
Eylemin sürekli hale gelmesinde düzen ve eleştirellik gibi özellikler de önem taşır. Belirli bir zaman ve yerde yapılan eylemler, bir süre sonra süreklilik gösterir. Düzenli eylemler, dikkat dağılması gibi sorunları ortadan kaldırarak odaklanma becerisini artırır. Ayrıca okuduklarını düşünmek ve sorgulamak, alışkanlığın gelişiminde temel özelliklerden biridir.
Okuma Alışkanlığı Neden Önemlidir?
Kitap, makale gibi yazılı yayınları okuma alışkanlığı, kişinin zihinsel, bilişsel ve sosyal gelişimine önemli katkı sağlar. Okuma yapma, kişisel gelişimin temel unsurlarından biridir. Okuma ile birlikte kelime haznesi ve genel kültür seviyesinin gelişmesi mümkün olur. Kişinin empati ve hoşgörü duyguları gelişir. Okuma sayesinde yeni kültürleri tanıma ve yaşam tarzlarını öğrenme fırsatı yakalanabilir. Kişinin problem çözme ve eleştirel düşünme becerileri gelişim gösterir. Ayrıca okuma kreatif düşünmeyi ve hayal gücünü besleyen eylemlerdendir. Bunun yanı sıra sürekli okuyan kişi, etrafındakilerle daha iyi iletişim kurma becerisi kazanır. Bilişsel alanda pek çok getirisi olan aktivite, hafıza ve konsantrasyon gelişimine destek olur. Kitaplar sayesinde öğrenme ve bilgi edinme gibi konularda ilerleme sağlanabilir.
Okuma Alışkanlığını Nasıl Geliştirebiliriz?
Daha mutlu ve tatmin edici bir hayatın kapılarını aralayan okuma, kişinin sosyal ve kişisel hayatını zenginleştiren niteliklerle doludur. Kitap okumayı bir alışkanlığa dönüştürmek için şu öneriler dikkat alınabilir:
1. Hedef Belirleme
Okumayı bir alışkanlık durumuna getirmek için öncelikle hedef belirlemek gerekir. Bunun için ayda veya yılda belirli sayıda kitap okuma hedefi koymak mantıklıdır. Örneğin yılda 24 kitap, ayda 2 kitap olmak üzere bir hedef belirlendiğinde alışkanlık kazanmak daha kolay hale gelir. Kitap adedi yerine sayfa sayısı belirlemek de takip edilebilecek diğer yöntemlerden biridir.
2. Kitap Listesi Düzenleme
Kitap sayısı belirlendikten sonra sırada kitap listesi oluşturmak gelir. Bunun için kişinin, sevdiği türde kitaplar seçmesi önemlidir. Kişinin okumak istediği kitapları alması ve bunları ay bazında sıraya koyması, okuma eyleminin alışkanlığa dönüşmesine yardımcı olur. Okuma listesinde kitaplara başlangıç ve bitiş tarihleri yerleştirmek, çeşitli notlar almak daha hızlı ilerlemeye destek olabilir.
3. Günde En Az 10-20 Sayfa Hedefi Koyma
Alışkanlık kazanmak adına denenebilecek diğer bir uygulama ise günde en az 10-20 sayfa hedefi belirlemektir. Günlük sayfa hedefi, aylık bazda koyulan hedeflere erişme açısından önemli olabilir. Zaman zaman hedeflerde sekme olsa da her gün kitap okuması yapmak, eylemin değişmez bir aktivite olmasına katkıda bulunur. Bunun belirli bir dönemde yapılması, eylemin yaşam tarzı haline gelmesini sağlar.
4. Teşvik Edici Araçlar Kullanma
Sürekli bir okuma düzenine ulaşmak için teşvik edici araçlardan yararlanılabilir. Kitap okumayı zevkli hale getirecek masa, sandalye veya minderler kullanmak, daha keyifli süreçler yaşamaya imkân tanır. Bunun yanı sıra e-kitap okuyucular ve çeşitli çevrim içi araçlardan yararlanmak, alışkanlık gelişimine yardımcı olabilir. Bu noktada hangi araçların kişiye uygun olduğunu ve yarar sağladığını belirlemek önemlidir. Buna göre araç seçimi yapılabilir.
5. Okuma Ortağı Bulma
Okumak için her zaman yeteri kadar motive hissedilmeyebilir. Bu tip durumlarda okuma ortağı bulmak işe yarayabilir. Bu konuda bir partner edinmek, okumanın alışkanlık haline gelmesinde etkili olabilir. Partner ile hedef paylaşımı yapmak ve kitaplar üzerine sohbet etmek, tutarlı ilerlemede rol oynayabilir. Okuma partneri ile yeni çıkan kitaplar ve türler üzerine konuşmak da yeni hedefler belirlemek adına faydalı olabilir.
Siz de okumayı yaşam boyu sürdürülebilir bir eylem haline getirmek için önerilerden ilham alabilirsiniz.