Blog
Online Alışverişte Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Online Alışverişte Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Geri Dön
11 Temmuz 2023 6 dk.
A +

Her geçen gün gelişen teknoloji ve e-ticaret sektörü, yaşama konfor katarken bir yandan da soru işaretlerini beraberinde getirir. Online alışverişlerde dikkat edilecek küçük noktalar, alışverişin çok daha güvenli ve avantajlı olmasını sağlar.

Online alışveriş hayatın vazgeçilmezleri arasında yer almaya başladı. Günümüzde kullanıcılar, kıyafetten kırtasiye ürünlerine, temizlik malzemelerinden mutfak gereçlerine kadar ihtiyacı olan her ürünü internetten sipariş verebilmektedir. Her geçen gün gelişen teknoloji ve e-ticaret sektörü, yaşama konfor katarken bir yandan da soru işaretlerini beraberinde getirir. Online alışverişlerde dikkat edilecek küçük noktalar, alışverişin çok daha güvenli ve avantajlı olmasını sağlar.

Satıcı Profilini İnceleyin

Birçok e-ticaret sitesi günümüzde pazar yeri sistemiyle çalışır. Küçük esnaf ve bireysel satıcılar, sitelerde butik açarak satış yapar. Burada satıcı profilini inceledikten sonra satın alımı gerçekleştirmek daha güvenli bir yoldur. Sipariş verirken satıcının puanı, yorumları ve satış sayısını detaylarıyla inceleyebilirsiniz. Bu sayede güven veren satıcıları ayırt ederek olası riskleri en aza indirebilirsiniz.
Daha önce sipariş veren kişiler yorumlarda; kargo süresi, paketlemede özen, ürün orijinalliği gibi birçok noktaya değinmiş olabilir. Onların deneyimleri, daha önce sipariş vermemiş kullanıcılara da yol gösterir. Olası manipülasyonlara karşı, birçok e-ticaret sitesi henüz sipariş vermeyenlerin, satıcılar ve ürünler hakkında yorum yapmasına izin vermemektedir.

Avantajlı Fiyatlar

Ziyaretçiler herhangi bir mağazadan alışveriş yaparken yalnızca birkaç yüz ürün arasından seçim yapar. Online alışveriş ise binlerce marka ve milyonlarca ürün seçeneği sunar. Ürün fiyat karşılaştırmaları, online alışverişlerin olmazsa olmazlarındandır.
Sitelerde görülen indirimlerin ve fiyatların avantajından emin olmak için ürünleri arama motorlarında arayabilir, fiyat karşılaştırması yapabilirsiniz. Benzer özellikteki ürünleri kıyaslayarak en avantajlı fiyatlara erişebilirsiniz.

Güvenilir Platformlar

İnternet teknoloji ve imkanlarının gelişmesi, herkesin kısa sürede site açabilmesini sağlamaktadır. Bu durum güvenlik konusundaki endişeleri de beraberinde getirir. Sipariş vereceğiniz sitenin "Hakkımızda" bölümünü okuyarak site içerisinde güvenilir bilgiler olup olmadığına bakabilir, web sitesinin adını arama motorlarında aratarak müşteri yorumlarını okuyabilirsiniz.
Bununla birlikte sitenin kaç yılında kurulduğuna, sahibinin kim olduğuna kısa bir araştırma yaparak ulaşmak mümkündür. Bu bilgiler ışığında güvenilir siteleri diğerlerinden kolaylıkla ayırt edebilirsiniz.

Ödeme Güvenliğine Dikkat

Güvenli alışveriş sitelerinde SSL sertifikası bulunur. Özel şifreleme sistemi sayesinde kart bilgileri direkt bankaya iletilir. Site içerisinde SSL sertifikası olup olmadığını, ödeme sistemi seçmek için sayfaya girdiğinizde adres çubuğunun sağında beliren kilit işaretinden anlayabilirsiniz.
Güvenilir alışveriş siteleri, kart şifrenizi istemez. Eğer inceleme yapmanıza rağmen sitenin güvenliğinden emin değilseniz, kapıda ödeme seçeneğini seçebilirsiniz. Böylece ürün elinize ulaştığında, kapıda ödeme yaparak alışverişi tamamlayabilirsiniz.

Kargo Takibi İmkanı

Online alışveriş sitesinde; kargo takip sistemine sahip olması ve sitenin hangi kargo firmalarıyla çalıştığı güvenilirlik açısından önemlidir. Siz de güvenilir kargo firmalarının iş ortağı olduğu sitelerden alışveriş yapabilirsiniz. Takip sistemleri aracılığıyla web sitesi üzerinden kargonuzu takip edebilirsiniz.
Ayrıca site ile kargo şirketi anlaşması gereği, kargo bilgileri müşterilere SMS yoluyla bildirilir. SMS atma özelliğinin bulunması teslimat sürecinde büyük kolaylık sunar. Kargo takibi ile ilgili detaylara önem vererek siparişinizin elinize ulaşma sürecinin çok daha rahat geçmesini sağlayabilirsiniz.

Alışverişte Güvenliğinizi Sağlayın

Online alışveriş yaparken en güvenilir siteleri seçseniz dahi her alışverişte bir risk bulunur. Kötü niyetli kişiler, yüksek güvenlikli duvarları bile aşabilir. Her ihtimale karşı, kendi güvenlik önlemlerinizi almayı tercih edebilirsiniz. Kullanıcılar, finans kuruluşu aracılığıyla kredi kartına bağlı bir sanal kart ile online alışverişi daha güvenli hale getirebilir.
Kredi kartı limitine bağlı olan ancak müşterinin belirlediği sınırda harcama yapabilen, tüm şifreleri, numaraları kredi kartından farklı olan sanal kart ile alışveriş çok daha güvenlidir. Kart bilgileri ele geçirilse dahi, sadece belli limitlere ulaşılabileceğinden online alışverişte güvenlik riski ortadan kalkar. Kuveyt Türk Mobil ile sanal kart limitinizi anlık kontrol edebilir, şüpheli durumlarda kartınızı e-ticaret işlemlerine ya da geçici olarak kullanıma kapatabilirsiniz. Siz de online alışverişte küçük noktalara dikkat ederek çok daha konforlu bir alışveriş süreci yaşayabilir ve alışverişinizi güvenle tamamlayabilirsiniz.