Blog
Pasaport Türleri ve Aralarındaki Farklar

Pasaport Türleri ve Aralarındaki Farklar

Geri Dön
15 Aralık 2023 4 dk.
A +

Yurt dışına çıkabilmek için ihtiyaç duyulan en önemli belgelerden biri olan pasaport, seyahat amaçlarına ve pasaport sahibine göre farklı türlere ayrılır. Farklı renklere ve kapsamlarda hazırlanan pasaport türleri içerisinden siz de başvurunuza, kimliğinize ve seyahat amacınıza uygun olan seçeneğe sahip olabilirsiniz. Bu noktada mevcut prosedürleri yakından takip etmeniz, gereksinim duyduğunuz pasaport türünü öğrenmenize yardımcı olur. Yurt dışı seyahatlerinde bulundurulması zorunlu olan ve uluslararası olarak kabul edilen pasaport, talep üzerine yalnızca yetkili kurumlar tarafından verilir. Uluslararası seyahatlerinizi sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilmeniz için siz de ihtiyacınız olan pasaportu temin ederek, gezi planlamalarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Hangi Pasaport Kimlere Verilir?

Yurt dışına çıkarken ihtiyaç duyulan en önemli unsurların başında pasaport gelir. Pasaportta, içerisinde kişinin tüm kimlik bilgilerine yer verilir. Talep edilmesi halinde İçişleri Bakanlığı tarafından başvuran kişilere sunulan pasaportlar, yurt dışına çıkış sürecini güvenli bir şekilde gerçekleştirmenize olanak tanır. Farklı kriterleri karşılayan çeşitli pasaportlar arasından siz de seyahat amacına uygun olanı seçerek yurt dışı gezi planınızı kusursuz bir şekilde faaliyete sokabilirsiniz. İlk defa pasaport çıkaracak kişiler için kaç çeşit pasaport türü olduğu oldukça merak edilir. Pasaportların türleri ve kapsadığı özellikleri aşağıdaki şekilde sıralanır.

Bordo Pasaport

Umumi pasaport olarak da isimlendirilen bordo pasaport, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının başvuru yaparak alabileceği bir pasaport türüdür. Seyahat sınırlaması en çok olan pasaport türüdür. İçişleri Bakanlığı veya bakanlığın yetki verdiği kurumlar ve konsolosluklar tarafından verilir. Bordo pasaportun süresi en az 6 ay, en fazla 10 yıldır.

Yeşil Pasaport

Hususi pasaport olarak isimlendirilen yeşil pasaport ise devlet dairelerinde resmi olarak çalışan kadrolu personellere ve ailelerine verilir. Yeşil pasaporta sahip olan kişilerin en büyük avantajı, birçok Avrupa ülkesine girişte vize şartını yerine getirmek zorunda olmamalarıdır. TBMM eski başkanlarına ve üyelerine, kadrolu memur ve kamu görevlilerine, büyükşehirlerdeki il ve ilçe başkanlarına, devlet sporcularına, emekli eski belediye başkanlarına yeşil pasaport verilir.

Gri Pasaport

Hizmet pasaportu olarak isimlendirilen gri pasaport grubu, bir kurumu temsil etmek amacıyla yurt dışına çıkan görevlilere verilen pasaport türüdür. Birçok ülkeye vizesiz giriş fırsatı sunan gri pasaport kişiye özeldir. Dolayısıyla gri pasaport sahiplerinin aileleri bu pasaport grubundan faydalanamaz. Gri pasaport seyahat amacıyla kullanılamaz, yalnızca görev amaçlı kullanılabilir.

Siyah Pasaport

Diplomatik pasaport olarak da isimlendirilen siyah pasaport, devlet büyüklerine verilen bir pasaport türüdür. Siyah pasaport, diğer türlerden farklı olarak İçişleri Bakanlığı tarafından değil Dışişleri Bakanlığı tarafından şahıslara verilir. Görev bitimine kadar geçerliliğini sürdüren bu pasaport türü ile devlet görevlileri görev süreleri boyunca birçok ülkeye vizesiz girip çıkabilir.

Sizler de kimliğiniz, seyahat amacınız, kurumsal konumunuz doğrultusunda seyahatiniz için bahsettiğimiz pasaport türlerine başvuruda bulunabilirsiniz.

Pasaport Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yurt dışı seyahatinizi güvenli bir şekilde başlatmak ve sonlandırmak için pasaport başvuru sürecini büyük bir hassasiyetle takip etmeniz gerekir. Pasaport başvurusu sırasında dikkat etmeniz gereken noktalara gerekli hassasiyeti göstererek siz de bu süreci başarılı bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Pasaport başvurusu sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekildedir:

  • Başvuru için biyometrik fotoğraf gereklidir.
  • Harç bedeli ve defter ücreti başvurudan önce ödenmelidir.
  • Pasaportun teslimi için aktif olarak ikamet edilen adresin sisteme bildirilmesi gerekir.
  • Evcil hayvan ve bebek pasaportları için başvuruda bulunulacak ise talep edilen evrakların eksiksiz olarak tamamlanması gerekir.

Yukarıdaki detaylara hassasiyet göstererek siz de ister kendiniz ister bebeğiniz isterseniz de evcil hayvanınız için en doğru ve hızlı pasaport başvuru sürecini gerçekleştirebilirsiniz.