Blog
Plaka Bilgileri ile Tramer Kaydı Nasıl Sorgulanır?

Plaka Bilgileri ile Tramer Kaydı Nasıl Sorgulanır?

Geri Dön
11 Temmuz 2023 4 dk.
A +

TRAMER sorgulaması yapılarak Türkiye’de bulunan tüm araçların daha önce kaza yapıp yapmadığı, hasar kaydı bulunup bulunmadığı, sigortalı olup olmadığı gibi pek çok bilgiye ulaşılabilir.

Trafik Sigortaları Birliği Merkezi, kısa ismiyle TRAMER, Türkiye’de faaliyet gösteren tüm trafik sigortası şirketlerinin ortaklaşa oluşturduğu bir veri tabanıdır. TRAMER sorgulaması yapılarak Türkiye’de bulunan tüm araçların geçmişteki sigorta işlemleri görüntülenebilir. Aracın daha önce kaza yapıp yapmadığı, hasar kaydı bulunup bulunmadığı, sigortalı olup olmadığı gibi pek çok detaya sorgulama sayesinde tek seferde ulaşılabilir. Plakası bilinen tüm araçlar için farklı kanallar aracılığıyla söz konusu sorgu yapılabilir.

TRAMER Sorgulaması Nedir?

TRAMER sorgulaması, farklı trafik sigortası şirketleri tarafından TRAMER merkezine işlenen bilgilere kolayca ulaşılmasını sağlayan bir işlemdir. Özellikle araç alım ve satım işlemlerinde uygulanan bu sorgulama, trafik sigortası yaptırmış tüm araçların geçmiş bilgilerine kolayca ulaşılmasını sağlar ve bu sayede alıcı ve satıcı arasında güven sorunu oluşmasının önüne geçer.
Satın alınacak aracın sigorta, hasar ve kaza geçmişinin kolayca öğrenilebilmesine imkân tanıyan TRAMER sorgulaması, son derece cüzi ücretlerle gerçekleştirilir. Doğrudan Trafik Sigortaları Birliği Merkezi ya da farklı aracı firmalar tarafından sunulan sorgulama hizmetleri, hızlı bir şekilde sonuç vermeleriyle de kullanıcılara büyük bir kolaylık sağlar.
TRAMER sorgusu yaptırmak için sorgulanacak aracın plakasının bilinmesi yeterlidir. Ancak araçlarda plaka değişiklikleri olabildiği için yalnızca plaka ile değil motor şasi eski poliçe ve kimlik bilgileri ile de sorgu yapılabilir. Ayrıca yakın zamanda Kasko, Trafik dışında (Konut, İşyeri, vb.) sigorta ürünlerinin de sorgulanabilir olması için geliştirme yapılmaktadır. Sorgulama esnasında aracın sahibinin ismi ya da ruhsat bilgileri gibi detaylar istenmez. Bu sayede farklı araçlar hakkında sorgulama yapılarak piyasa ve pazar araştırması da gerçekleştirilebilir. Araçların hasar geçmişleriyle güncel fiyatları karşılaştırılarak fiyat değerlendirmesinde bulunulabilir.

TRAMER Sorgulaması Nasıl Yapılır?

TRAMER sorgulaması; çağrı merkezi, e-devlet, SMS ve ticari kuruluşların resmi internet siteleri gibi farklı kanallardan gerçekleştirilebilir. Sigorta şirketlerinin ya da araç alım satım işlemlerinde aracı olan kurumların verdiği sorgulama hizmeti, son derece basit ve pratik bir işlemdir. Sorgulamayı gerçekleştirmek için ilgili kuruluşun çağrı merkezi numarasının aranması ya da Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama linkinin ziyaret edilmesi yeterlidir. Çağrı merkezleri, ağırlıklı olarak dakika başı ücret alırken kullanıcının sadece kendi adına kayıtlı aracı için yapabildiği e-devlet sorgusu ise ücretsizdir.
Daha hızlı ve zahmetsiz bir şekilde sonuç almak için sigorta şirketlerinin ya da aracı kuruluşların mobil uygulamalarından, internet sitelerinden ve SMS hizmetlerinden yararlanılması da mümkündür.
TRAMER sorgusunu SMS ile yapmak için aracın öğrenmek istenilen detayının ve plakasının 5664’e kısa mesaj olarak yollanması gerekir. Sigorta Birliği ve Gözetim Merkezi tarafından kurulan 5664 SMS hattına yollanan mesajlar, tüm operatörler tarafından aynı şekilde fiyatlandırılır. Bilgi almak için atılabilecek mesajlar ise şöyledir:

  • Aracın genel hasar geçmişinin öğrenilmesi için yalnızca plakasının yazılması yeterlidir.
  • Parçası değişmiş ve eksper raporu almış araçların detayını öğrenmek için “PARÇA” yazılıp bir boşluk bırakıldıktan sonra aracın plakasının girilmesi, bir boşluk daha bırakıldıktan sonra ise kazanın tarihinin yazılması gerekir.
  • Otomobilin sigorta geçmişi hakkında detaylı bilgiye ulaşılması için “DETAY” yazıp bir boşluk bırakılmalı ve plaka bilgisi girildikten sonra mesaj 5664’e yollanmalıdır.

TRAMER Kaydı Yaptırmanın Önemi Nedir?

TRAMER kaydı, araçların Trafik Sigortaları Birliği Merkezi veri tabanına dâhil edilmesi anlamına gelir. Bu işlemi gerçekleştirmenin yolu da aracın sigorta ettirilmesi ve veri tabanına işlenmesidir. TRAMER kontrolü, araç alım satım işleriyle uğraşan pek çok kişi tarafından yapılır ve kaydı bulunmayan araçlar, genellikle şüpheli bulunur. Bir aracın TRAMER kaydının bulunmaması, araç için trafik sigortası yaptırılmadığı anlamına gelir. Bu durum da aracın kayıtsız bir şekilde pek çok kazaya ya da kanunsuz eyleme katılmış olabileceğine dair bir şüphe oluşturur ve otomobilin değerini düşürür. Bu sebeple aracının değer kaybı yaşamasını istemeyen tüm kullanıcıların sigorta işlemlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmesi ve aracını TRAMER veri tabanına kaydettirmesi büyük önem taşır.