Blog
Sorumluluğun Sosyal Hali

Sorumluluğun Sosyal Hali

Geri Dön
07 Temmuz 2023 3 dk.
A +

Sosyal sorumluluğun önemine, hayatımızdaki mevcut ve olabilecek etkilerine ve proje örneklerine bu blog yazımızda değiniyoruz.

"Günümüz, iş hayatının ve özel hayatın birbirinden ayrılamaz hale geldiği bir dönem haline geldi. Zamanınızın büyük bir kısmını işyerinde ya da iş için geçirdiğiniz için çalışma alanınızda kendinizi yansıtabileceğiniz adımlar atmak isteyebilirsiniz. Çünkü iş dışındaki vakitlerinizi genellikle dinlenmeye ya da ailenizle vakit geçirmeye ayırıyor olabilirsiniz. Kişisel gelişiminiz için neden iş saatlerini tercih etmeyesiniz? Yaşadığınız dünya için sorumluluk duyma ve inandığınız değerler uğruna çabalama ihtiyacı duyuyor olabilirsiniz. İş hayatınızı çok daha anlamlı kılabileceğiniz pek çok sosyal sorumluluk projesi bulabilir ve dünyayı çok daha güzel bir hale getirirken iş saatlerinizi de yatırım olarak değerlendirebilirsiniz.

Çalışma Hayatı Sosyal Sorumluluk için Eşsiz Bir Alan

Yoğun ve yorucu iş temposu içinde iyilik ve sorumluluğu bir lütuf olarak görmekten ziyade bunları kabul etmek çok daha faydalı olacaktır. Çünkü hem iyilik hem de sorumluluk hayatın, davranışların, sahip olunan her şeyin ayrılmaz bir parçasıdır. İnsanlar, hayvanlar ve doğa birbirleriyle koparılamaz bir ilişki içinde yaşar. Özellikle iş hayatınız içinde sosyal sorumluluk projelerini, yapmaya fırsat kolladığınız alanlar olarak düşünmeniz bu projelerde yer alma konusunda sizi teşvik edecektir. Yani iş ve çalışma hayatını tüm bu sorumlulukları almanın önünde bir engel olarak değil, itici bir güç olarak görebilirsiniz.

Stresli iş dönemlerinde değer-anlam-kişisel hayat algısı üçlüsünden uzaklaştığınızı hissedebilirsiniz. Ancak gerek işyerinizin düzenlediği gerekse ayrı olarak katılabileceğiniz pek çok sosyal sorumluluk projesi sayesinde bu üçlüye yeniden yaklaşabilirsiniz. Örneğin; pek çok firma çalışanların da katıldığı yardım çalışmaları, hediyeleşmeler gibi projeleri ile diğer firmalara örnek olmuşlardır. Özellikle bu projeler arasında ağaç dikim çalışmaları hem çalışanların ruhunun dinlendiği hem verimliliklerinin arttığı hem de dünya için önemli bir katkısı olan projeler arasında yer alır.

Sosyal Sorumluluğun Çok Yönlü Katkıları

Sorumluluk bilinci özellikle toplum için çok önemlidir. Sosyal açıdan hem kendinizin hem de diğer insanların bir adım ileri gidebilmesi için bu sorumluluk duyma ve iyi olma hali, geliştirici bir detaydır. Yaşadığınız dünyanın daha güzel ve iyi olabilmesi için öncelikle bir sorumluluk duymalı ve bu sorumluluklarınızı yerine getirmelisiniz. Böylece çift taraflı bir fayda elde edebilirsiniz. Sosyal sorumluluk ile kişisel anlamda kendinizi hep daha ileri taşıyabilirsiniz.

Sosyal sorumluluk projelerinde yer almak istiyorsunuz; ancak yoğun iş hayatından dolayı buna vakit bulamıyor musunuz? O halde hem zamanınızı iyi değerlendirebileceğiniz hem de çalışmada anlam bulabileceğiniz sosyal sorumluluk projeleri ile tanışabilirsiniz. Üstelik işyerinde yapacağınız bu projelere katılarak daha büyük kitlelere dokunabilirsiniz. Çünkü tek başınıza yapacağınız projelere göre kalabalık halde yapacağınız projelerle daha fazla ses getirebilir ve insanlara ulaşabilirsiniz.

Peki Ne Gibi Projeler Yapabilirsiniz?

Yaşadığımız dünyada kendinizi iyi hissedebileceğiniz ve toplumun ve dünyanın ilerlemesine katkı sağlayabileceğiniz pek çok sosyal sorumluluk projesi bulabilirsiniz. Bunlar arasından size uygun olanı, dokunmak istediğiniz yerlere temas edeni seçebilirsiniz. Hatta kendi sosyal sorumluluk projenizi oluşturarak çalışma arkadaşlarınızla bu fikri paylaşıp daha da geliştirebilirsiniz. Bu sayede çalışmadan kendi anlamınızı oluşturabilirsiniz. Oluşturacağınız bu projenin manevi arka planı sayesinde çalışma saatlerinizin daha anlamlı, değerli ve verimli geçmesini de sağlayabilirsiniz.

Günümüzde çevre/iklim/sosyal sorumluluk üzerine oldukça fazla proje bulunuyor. Dünyayı yeşillendirmek, ekolojik dengeye katkıda bulunmak veya farklı gruplarda yer alan insanlarla etkileşim kurmak gibi pek çok amaca hizmet eden bu projeler hem çalışan olarak sizin hem de projeye konu olan nesnenin ya da insanların yararına pek çok önemli şey sunar. Mesai saatlerinin uzun olduğu ve evden çalışma sisteminin giderek yaygın hale geldiği bu zamanlarda, siz de bu projelerde yer alarak iş hayatınızı çok daha anlamlı kılabilirsiniz."

Zamanımızın önemli bir kısmını geçirdiğimiz mesai saatlerinde de; inandığımız değerler için, dünya için ve diğerleri için anlam taşıyan adımlar atmak konusunda Dış Ticaret ve Hazine Operasyonları Müdürümüz ve Sosyal Sorumluluk Kulübü Başkanımız Eşref Said Ünlü ile derin bir sohbet gerçekleştirdik.

Siz de İyi Ki Anlattın podcast serimizi YoutubeSpotify ve diğer platformlardan dinleyebilirsiniz.