Blog
Su İçmenin Vücudunuzdaki Mucizevi Etkisi

Su İçmenin Vücudunuzdaki Mucizevi Etkisi

Geri Dön
11 Ağustos 2023 4 dk.
A +

Her gün yeterince su içmek, birçok sağlık sorununu çözebilir veya önleyebilir. Örneğin, temiz içme suyu kalbiniz, beyniniz ve metabolizmanız için iyi bir destekleyicidir. Su sadece insanlar için değil tüm canlıların yaşamsal fonksiyonlarını sürdürebilmesi açısından önemlidir.

İnsan vücudunun yaklaşık %60'ını su oluşturur, ancak bu tabii ki sağlık durumunuza, metabolizmanıza ve hayatın hangi aşamasında olduğunuza bağlıdır. Vücudunuzda %60 oranında su bulunması ilk bakışta inandırıcı gelmeyebilir, ancak her vücut hücresinde, her kan trombositinde ve aslında vücudunuzun geri kalan her yerinde su bulunur. Ayrıca kadın ve erkek arasında ihtiyaç duyulan su miktarında da fark vardır. Peki suyun vücudunuzda meydana getirdiği olumlu etkiler nelerdir? Yeteri kadar su içilmediğinde ne olur? Gelin mucizevi etkileri olan suya yakından bakalım.

Günde Ne Kadar Su Tüketilmeli?

Güzellik, denge ve iç sağlık söz konusu olduğunda su, mucizevi bir içecektir. Ancak tüm bu etkilerden yararlanmanız için yeteri kadar tüketmeniz gerekir. Peki "yeteri kadar" ile ne kast edilir? Herkesin tüketmesi gereken su miktarı aynı mı?

Birçok insan günde en az 1,5 litre su içmesi gerektiğini bilir. Ancak çoğu insanın bunu bilmesi önerilen su miktarını tüketmesi için yeterli değildir. Çünkü yaygın bir hata olarak gün içinde tüketilen kahve, çay ve meşrubatlar sıvı tüketimine dahil edilir. Fakat bu tür içecekler sıvı olmasına rağmen vücudun su ihtiyacını karşılamaz, aksine dehidrasyona neden olabilir.

Sağlıklı ve spor alışkanlıkları olan bir yetişkin için günlük ideal su tüketimi 2- 2,5 litre civarında olmalıdır. Fakat unutulmaması gereken herkesin kendi için yeterli miktarı belirlemesidir. Dolayısıyla ilk olarak günde ne kadar su içtiğinizi anlayabilmeniz için bir şişe edinmelisiniz; böylece günde ortalama kaç litre su içtiğinizi belirleyebilir ve ortalama olarak ne kadar daha içmeniz gerektiğini teyit edebilirsiniz.

Öte yandan herkes aynı miktarda suya ihtiyaç duymayabilir. Örneğin 14 yaşından büyük yetişkinlere ve çocuklara her gün 1,5 ile 2 litre arasında su içmeleri tavsiye edilir. 1-3 yaş 500 ml, 3- 6 yaş 800 ml, 6-12 yaş aralığında ise 1 litre su içilmesi önerilir. Bununla birlikte yeterli su miktarı mevsim sıcaklıklarına bağlı olarak değişebilir. Nem ve sıvı kaybına bağlı olarak daha fazla su ihtiyacı duyabilirsiniz. Ancak genellikle yaz-kış aylarında tüketilmesi gereken miktar aynıdır.

Su İçmenin Vücuda Faydaları

Su, sadece susuzluğa iyi gelmez, aynı zamanda vücudunuz üzerinde başka olumlu etkileri de vardır. Örneğin kahvaltıdan önce oda sıcaklığında yarım litre su içerseniz, enerji tüketiminiz yaklaşık 50 kilo kalori artabilir. Kan dolaşımı ve metabolizma harekete geçtiği ve vücut içme suyunu oda sıcaklığından vücut sıcaklığına yükselttiği için vücudun kendi ısı üretiminin de artması gerekir. Bu da, vücudu harekete geçirir ve enerji tüketilmesini sağlar. Suyun diğer faydaları ise şöyledir:

  • Su içmek kilo vermeye de yardımcı olabilir. Çünkü su, ana yemekten önce içildiğinde midenizi doldurur ve dolayısıyla daha az yemek yemenizi sağlar.
  • Su yorgunluğun azalmasına yardımcı olduğu için stres gibi olumsuz durumlarla baş etmeniz açısından ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi verebilir.
  • Vücudumuzun her bir hücresi su içerir ve tabii ki buna cilt hücreleri de dahildir. Yeterince su içerseniz hücrelerin yenilenmesini destekleyerek daha parlak bir cilde sahip olabilirsiniz.
  • Sadece daha sağlıklı görünmek ve daha zinde olmak için değil, aynı zamanda belirli vücut fonksiyonlarını sürdürmek için de vücudunuzun suya ihtiyacı vardır. Örneğin su, zararlı maddelerin böbrekler ve idrar yoluyla hızlı bir şekilde atılmasını sağlar.

Yeterince Su İçmezsek Neler Olur?

Vücudunuzda su eksikliği olduğunda hücrelerinizdeki su yeniden dağıtılmaya başlar. Beyniniz ise diğer sistemlere göre en yüksek önceliğe sahiptir. Ancak susuzluk tüm sistemi etkiler. Çünkü dehidrasyon eşiği aşıldığında vücut görevlerini yerine getirmekte zorlanır. Yeterince içmediğinizde ilk belirti ise ağız kuruluğudur. Ancak daha olumsuz etkileri de vardır. Örneğin zayıflık, yorgunluk ve konsantrasyon sorunları meydana gelebilir. Dehidrasyonda meydana gelen diğer olumsuz durumlar ise şunlardır:

  • Susuzluk durumunda vücut, küçük ve görece (beyne göre) önemsiz bölümlerden su toplamaya başlar. Örneğin cildiniz büzülebilir, kıkırdak ve eklem ağrısı meydana gelebilir.
  • Kandaki su azalır. Bu da kan damarlarının daralmasına neden olur. Dolayısıyla tansiyon yükselir.
  • Bağırsaklar sindirim sürecini yavaşlatır ve vücudunuz bağırsaklardan daha fazla nem almaya çalışır ve bu da daha fazla toksinin emilmesine neden olur.
  • Böbrekler daha konsantre idrar üretmeye başlar, böylece vücuttan atılması gereken bileşenler atılmayabilir.

Tüm bu olumsuz sonuçlarla karşılaşmamak için sadece su içmek yeterlidir. Ayrıca yeteri kadar su içtiğinizde olumlu faydalardan da yararlanabilirsiniz. Bu nedenle su içmekte zorlanıyorsanız kendinizi takip edebileceğiniz bir matara, sürahi ya da şişe edinerek öncelikle aşılması kolay hedefler belirleyebilirsiniz. Böylece suyun miktarını kademeli olarak artırabilir ve sizin için sağlıklı tüketim miktarına ulaşabilirsiniz.